שתף קטע נבחר

לעזור לילד למצוא את החברים שעושים לו טוב

אם נראה לכם שלילד אין מספיק חברים או שהוא מתחבר לילדים שלא עושים לו טוב, יש סיבה לבחירות שלו. איך בכל זאת אפשר לעזור לו ובאיזו מידה כדאי להתערב?

לרוב חברים רבים ואחרי זמן הם מתפייסים. כשאנחנו מתערבים הרבה פעמים אנחנו עושים יותר נזק. היכולת של הילדים להתחיל מחדש היא יכולת שאין למבוגרים. האגו לא תופס מקום וכן הצרכים של אותו הגיל. במקרה זה הגיל הרך והילדות. בגיל ההתבגרות הדברים נעשים כבר אחרת. לא פחות חשוב לחזק את הילד, הכוונה לתת ביטוי לרגשות שלו כמו: "אני רואה שנעלבת חמוד, איך אתה חושב שאפשר לעזור לך?". הרבה פעמים ילד נפגע משום שלחבר יש חשיבות רבה עבורו, וכאן המקום שלנו להראות לו איפה לשחרר.

 

אמנם כולנו עוברים שלבי התפתחות זהים, אולם יש לזכור שכל אחד הוא שונה. כל אחד מאיתנו נולד עם מאפייני אישיות שונים ועם טמפרמנט שונה, אשר משפיעים על הקצב ועל הצורך שלנו לאינטראקציה חברתית. יש ילדים שיסתפקו בחבר או שניים, לעומת אחרים שנמצא אותם תמיד בחבורות. יש שנצמדים לחבר לאורך תקופה ארוכה ויש אשר מחליפים חברים בשלבים שונים של החיים. היכולת לתקשר היטב עם אחרים היא חיונית לחיים.

 

איך לעזור לילד להיות חברותי?

1. לדבר עם הילד: סוציאליזציה היא תהליך שמתחיל בלידה. לנהל שיחה עם ילדים זה הכרח. פנו זמן להקשיב לילד שלכם ונסו ליצור מצבים לשיחות כנות בהקשבה מלאה ועניין אמיתי בתשובותיו.

 

2. להוות דוגמה טובה: דוגמה אישית היא אחד מהעקרונות החשובים ביותר בחינוך. ילדים ואנשים צעירים צריכים ללמוד דרך הדוגמאות שיש להם, במיוחד בבית. איך אתם מתנהגים מול הילד שלכם? אם אתם מביעים את דעתכם באופן ברור, האם אתם מברכים אנשים או פועלים בצורה נעימה כלפי אחרים? הילד שלכם מתבונן בכם במצבים יומיומיים ולומד.

 

3. לקבל ולכבד את אישיותו של הילד: למרות שזה אפשרי לפתח חברותיות, הורים לא צריכים להתייאש אם הילד הוא קצת ביישן. ביישנות הופכת למורכבת רק אם זה פוגע בחייו אישיים ובבית הספר. חשוב לקבל ולקדם את הילד כפי שהוא. עם זאת, אם הילד באמת סובל, הדרך הטובה ביותר היא לבקש עזרה מקצועית.

 

4. אל תשוו לאחרים: הורים רבים רוצים שהילדים שלהם יהיו הכי טובים בכל דבר, שיהיו להם יותר הזדמנויות, יותר הישגים ויותר חברים. אל תדאגו אם הילד שלכם אינו הילד הפופולרי ביותר בכיתה. הדבר החשוב הוא שהוא לא צריך הרבה חברים. הכמות לא משנה, אלא האיכות של מערכות יחסים.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

מה קורה כשההורה לא אוהב את השפעת החבר על הילד?

מה קורה כשאנחנו חשים שחברים מהווים השפעה רעה על הילדים שלנו? בעיקרון חשוב להקנות לילד את התחושה שאנחנו סומכים עליו. אחרי הכול, אנחנו לא יכולים לפקח עליהם כל הזמן, בטח לא כשהם מתבגרים ומבלים את רוב הזמן מחוץ לבית. אבל מה בכל זאת אפשר לעשות?

 

- התנגדות תוביל לדווקא. אתם מבינים שגיל הילדות הוא גיל שבו יש חשיבות גדולה למערכת החברתית וילד עסוק במה שמתאים בעיני החברה בכדי להיות "מקובל", ולנו התפקיד להנחות אותו לערכים חיוביים.

 

לכתבות וטורים נוספים - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

- חשוב לדבר עם הילד באופן פתוח ולומר לו על השינוי שאנו רואים כאשר הוא נמצא עם אותו חבר (לא בזמן אמת כמובן). באותה מידה, לחזק את התנהגותו כאשר הוא נמצא עם חברים שמצליחים להוציא ממנו את הטוב. כאשר הילדים קטנים יותר, אפשר יותר לשלוט על המצב על ידי מניפולציות אבל כשהילד כבר בבית ספר, זה יכול לגרום לו לעשות בדיוק את ההיפך.

 

- הדרך הטובה היא לדבר איתו ולהאיר את עיניו. להסביר לו למה אנחנו חושבים ולשאול אותו מה הוא מרגיש במערכת היחסים הזאת. הרבה פעמים או לרוב זה משרת קושי או התמודדות וחשוב לדבר עליה. השיחה יכולה לתת לו מקום לשתף ולהבין שאנחנו פועלים מתוך דאגה.

 

- לאפשר את המפגש, אבל עדיף אצלנו בבית. כך נוכל לפקח ולראות את הדינמיקה. יכול מאד להיות שעם הילד שלנו אותו חבר מתנהג אחרת ממה שחשבנו. זאת אומרת יש לו השפעה חיובית על החבר. יש לנו כאן הזדמנות ללמד את הילד כיצד להתמודד.

 

- עוד סיבה שיכולה להיות היא משום שאנחנו לא מחבבים את ההורים ומעדיפים להימנע מאינטראקציה עם המשפחה של אותו ילד.

 

- יכול להיות שבאמצעות החברות עם אותו ילד, הילד שלכם יכול להביא לידי ביטוי צדדים אחרים באישיותו. אם הוא מתעקש על חבר מסוים, כנראה שהוא ממלא צורך כלשהו שאתם כהורים חייבים להכיר.


הכותבת היא מדריכת הורים ומטפלת בוויסות חושי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לא חייבים הרבה חברים
צילום: shutterstock
מומלצים