שתף קטע נבחר

מתנחלי עפרה נגד בנט ושקד: "תתביישו לכם"

בג"ץ צפוי להכריע מחר בנוגע לעתירה שהגישו משפחות בעפרה לעכב את פינוי תשעת הבתים שנבנו על קרקע פלסטינית. השרים בנט ושקד נפגשו עם נציגי היישוב אך התקבלו בקריאות גנאי. הם התחייבו לפעול להעביר את חוק ההסדרה ולפתח את ההתנחלות

 

אחרי פינוי עמונה - המוקד עובר לעפרה: השרים נפתלי בנט ואילת שקד נפגשו אמש (שבת) לבקשתם בעפרה עם אנשי מזכירות היישוב. אך לא כולם קיבלו אותם בסבר פנים יפות: בצאתם מהפגישה צעקו לעברם תושבי המקום: "בחרנו אתכם בשביל שתילחמו, ולא בשביל שתיכנעו לביבי. בושה וחרפה. תתביישו לכם". בנט ענה בתגובה: "שיהיה שבוע טוב, אוהב אתכם".

 

תשעת הבתים בהתנחלות אמורים להתפנות כיוון שנבנו על קרקע פלסטינית פרטית. בג"ץ פסק בפברואר 2015 כי תוך שנתיים על המדינה להרוס אותם.

עפרה: הבתים שנבנו על קרקע פלסטינית פרטית (צילום: צעירי עפרה) (צילום: צעירי עפרה)
עפרה: הבתים שנבנו על קרקע פלסטינית פרטית(צילום: צעירי עפרה)

בנט ושקד הביעו נחישות להביא את חוק ההסדרה לקריאה שנייה ושלישית עוד השבוע, והבטיחו לקדם את התפתחותה של ההתנחלות והתרחבותה. במזכירות עפרה הביעו דרישה וציפייה לשנות את המצב המשפטי של ההתיישבות מיסודו. הם אף דרשו שיפעלו בדרכם על מנת לדחות את הפינוי כפי שבקשו המשפחות. 

 

בצהריים אמורה להתקיים בעפרה עצרת מחאה של כמה רבנים המוחים על הרס הבתים. בנוסף יקראו הרבנים לקידום חוק ההסדרה.

 

הבוקר פרסמו תושבי עפרה כללי התנהגות לזמן הפינוי. בין היתר הם ציינו כי לא יקללו או יגדפו שוטרים ושהם יתכנסו בחצרות הבתים וישמיעו קול זעקה. עוד נכתב כי אופי המחאה יהיה ממלכתי והמשפחות הן שיחליטו את מי להכניס לביתן. מוקד מחאה נוסף יהיה בבית התשיעי, שם לא מתגוררת משפחה. על פי החלטת התושבים, הם לא יצאו מביתם ברגליהם אלא יפונו בידי הכוחות המפנים. 

 

בית המשפחה ייהרס: "אנחנו לא מתעניינים בפוליטיקה"

כשהגעתי לכתובת שנתנו לי נצח ואסתר ברוט, הייתי בטוח שה-Waze טועה. הבית ברחוב ראובן 16 בעפרה נראה מרשים. לא קרוואן ארעי עם תקרה דולפת עשויה פח איסכורית, אלא וילה רחבת ידיים עם דלתות מעץ מגולף, מטבח מאובזר ומודרני וגינה ובה עצי פרי ונדנדה.

 

בית משפחת ברוט הוא אחד מתשעת הבתים בעפרה שאמורים להתפנות השבוע, אלא אם בג"ץ יחליט לעכב את הפינוי. "עברנו לכאן לפני תשע שנים, הרבה לפני שהפלסטינים עתרו לבג"ץ בדרישה להרוס את הבתים", מספר נצח (32), עורך דין המתמחה במיסוי בינלאומי. "לא העלנו על דעתנו שהבית שלנו – שנמצא באמצע יישוב בן 40 שנה עם 700 משפחות - ייהרס".

משפחת ברוט (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
משפחת ברוט(צילום: אוהד צויגנברג)

הם הגיעו לעפרה חצי שנה לאחר נישואיהם. לא בגלל אידיאולוגיה, אלא בגלל איכות החיים. "אנחנו בכלל לא מתעניינים בפוליטיקה", אומרת אסתר, (31), אדריכלית עצמאית. "חיפשנו חיי קהילה, תרבות, חינוך טוב לילדים שלנו. אנחנו אוהבים את המקום הזה בגלל המרחבים העצומים ובעיקר כי אין כאן לחות. ברור לנו שכדי לגור בעפרה צריך להיות בעלי אידיאולוגיה מסוימת, אבל לא העלינו בדעתנו שנקנה בית ביישוב בורגני ונמצא את עצמנו יממה לפני פינוי".

 

על פי פסיקת בג"ץ, המועד האחרון לפינוי הבתים הוא 8 בפברואר, אך לפני כמה ימים הגישו המשפחות עתירה לבג"ץ בבקשה לעכבו. בתשובתה לבג"ץ המליצה המדינה לדחות לסוף אפריל את פינויים של חמישה מתוך תשעת הבתים. מדובר במשפחות עם ילדים קטנים שרכשו בתים חדשים, שיהיו מוכנים בתוך חודשים ספורים. דחיית הפינוי תחסוך מהם את הצורך לעבור למגורים ארעיים לתקופה קצרה. משפחת ברוט לא עונה לקריטריון הזה, אך ההערכה היא שאם יוחלט לעכב את הפינוי, ההחלטה תחול על כל הבתים. בג"ץ צפוי למסור את החלטתו עד מחר בעשר בבוקר. "אנחנו בטלטלה נוראית ומרגישים שמשחקים בנו", אומר נצח.

המראות בעמונה, השבוע (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
המראות בעמונה, השבוע(צילום: גיל יוחנן)

משפחת ברוט כבר החלה לארוז את חפציה. "לא היינו צריכים לראות מה קרה בעמונה כדי להבין שהתרחיש של פינוי הוא לא מופרך", אומרת אסתר. "המאבק שלנו הוא לא על הבית האישי שלנו. יש בעפרה עוד למעלה מ־500 בתים באותו הסטטוס, רק שבינתיים לא הוגשה לגביהם עתירה לבג"ץ. בגוש קטיף הפינוי היה מדיני - ממשלה שהחליטה שיוצאים מהשטחים. פה מדובר בפינוי משפטי. ארגוני שמאל קיצוניים שלא זוכים בקלפי, ופונים לבג"ץ כדי לעשות תוכנית התנתקות משלהם".

 

לבני הזוג שלושה ילדים: אורי בן העשרה חודשים, שיר בת החמש ונעם בת השש וחצי. "אי־אפשר להסביר לילדים את המורכבות של הסיפור הזה", אומרת אסתר. מצד אחד, ההחלטה היא של בג"ץ. מצד שני, אני לא רואה בבית המשפט גורם עויין. מצד אחד, המדינה מפנה את הילדים שלי ממקום הולדתם. מצד שני, אני רוצה שהם יתגייסו לצבא וישרתו את המדינה".

 

בשבת האחרונה אירחו בני הזוג את משפחותיהם, ובערב שבת ערכו מפגש עם חברים קרובים. "היה לנו שולחן שבת גדול, עם המון אלכוהול ואם לא הייתה שבת אולי היינו מרססים גרפיטי על הקירות", מתבדחת אסתר. היום בשלוש הם יערכו הפגנה גדולה ביישוב בקריאה לעצור את הפינוי.

 

בני הזוג מבטיחים הם ייצאו מהבית בראש מורם. "אין לנו שום כוונה להתנגד בכוח לפינוי או לנקוט באלימות", מבהיר נצח, "אלא להביע מחאה בצעדים לגיטימיים". ורעייתו מסכמת: "שוטרי מג"ב ויס"מ לא יצטרכו להוציא אותנו מכאן. אין לי כלפיהם שום תלונה או טרוניה. אנחנו נאבק בהחלטת בג"ץ ובמדיניות של הממשלה שמגמגמת".

 

בינתיים, אנשי עמונה שעדיין עסוקים באריזות בתיהם ממשיכים את המאבק להקמת היישוב החדש שהובטח להם בהסכם שעליו חתמו עם נתניהו. עוד בזמן הפינוי ישבו נציגי היישוב עם אנשי מועצת בנימין במטרה לאתר קרקע חלופית של אדמות מדינה למטרה זאת.

 

כזכור, ראש הממשלה מינה צוות פעולה מיוחד שיטפל בעניין, .ועלו כמה הצעות למיקום, בהן סמוך לשילה ובאזור רימונים. בימים הקרובים יחלטו אנשי עמונה על דרך מחאתם בכדי לקדם את עניין היישוב החדש, כשעל הפרק הקמת אוהל מחאה מול משרד ראש הממשלה בירושלים.

 

תלם יהב השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Topview
עפרה במבט מלמעלה
צילום: Topview
מומלצים