שתף קטע נבחר

הדרך לאומלט המושלם

בלבולי ביצים: חביתה כמעט כולנו יודעים להכין, אבל מה לגבי אומלט צרפתי כהלכתו? רגע לפני סוף השבוע קבלו את המדריך המלא לאומלט, הכולל טיפים ושלושה מתכונים מהעולם: אומלט אינדונזי, אומלט ארגנטינאי עם אנטרקוט וצ'יפס וגם אומלט בנוסח הוואי

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

החביתה הצרפתית,  או אומלט, בשמה המדויק, היא אחת ממנות ארוחת הבוקר הפופולאריות בעולם, כזו שאומצה בשלל תרבויות ומוגשת במאות דרכים שונות. בניגוד לחביתה הישראלית המוכרת, בה הביצים מבושלות לחלוטין יחד עם תוספת כלשהי, האומלט הצרפתי מוגש כשהביצים בו רכות מבפנים, מה שמעניק לו מרקם קרמי ורך.

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

טיפים להכנת האומלט המושלם:

שמנת בבלילה: אל הביצים הטרופות מוסיפים 2-3 כפות של שמנת מתוקה, שמוסיפות מרקם קרמי לאומלט הסופי. אם אתם נמנעים ממוצרי חלב, אפשר לוותר על השמנת או להחליף בקרם קוקוס.

 

  • בישול על חום בינוני-נמוך ולא גבוה: בתחילת הבישול מחממים את המחבת על להבה גבוהה במשך שתי דקות, כדי למנוע מהביצה להידבק למחבת. לאחר החימום, הבישול עצמו ייעשה על גבי להבה בינונית נמוכה. שימו לב שיש להקפיד על בישול איטי.

 

  • מקפלים ומגישים: אחרי שהביצים מבושלות בתחתית ורכות מלמעלה, מקפלים את האומלט סביב עצמו; מקפלים שליש אחד של החביתה פנימה, ואז מקפלים אותו שוב מעל עצמו (כך שנוצרות שלוש שכבות). הקיפול הזה יוצר שכבות בתוך האומלט, וכך כשבוצעים אותו מגלים את המרקמים הכיפיים.

צפו בסרטון ארכיון של כוהנת הבישול, ג'ולייה צ'יילד, מכינה אומלט:

בתרבויות שונות ישנן פרשנויות שונות לאומלט הקלאסי, שבאות לידי ביטוי הן בחומרי הגלם והן באופן ההכנה. הנה כמה מהן:

אומלט אינדונזי

המצרכים לאומלט אחד:

שמן לטיגון עמוק

3 ביצים

100 גר' טופו

4 כפות רוטב בוטנים (ראו מתכון בהמשך)

חופן כוסברה, קצוצה דק 

1 בצל ירוק, קצוץ דק

קורט מלח

לרוטב בוטנים מטוגנים-

1/2 פלפל אדום חריף קטן, חתוך לפרוסות

4 שיני שום פרוס

200 גר' בוטנים מטוגנים

1 כפית מלח

50 מ"ל סויה

5 כפות סוכר

מים לפי הצורך

להגשה-

חופן תערובת נבטים

2-3 מלפפונים, קלופים וחתוכים

2-3 גזרים, חתוכים ל"גפרורים"

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
 

אופן הכנה:

  1. מכינים את האומלט - ממלאים סיר רחב בשליש גובה שמן, ומחממים על אש בינונית. בקערה מערבבים היטב את הביצים, הטופו המפורר ומעט מלח.
  2. כשהשמן חם, יוצקים במהירות אך בתנועה אחידה מצקת מבלילת הביצים והטופו לתוך השמן ו"אוספים" את הבלילה מכל הצדדים בעזרת כף ארוכה.
  3. כשהבלילה מתייצבת והתחתית מתחילה להשחים קלות, הופכים בזהירות  בעזרת כף סינון (במידה ויש) ומטגנים עד להשחמה קלה של הצד השני.
  4. מכינים את רוטב הבוטנים - מטגנים את פרוסות הפלפל החריף והשום עד להזהבה קלה ביותר. מסירים את המחבת מהאש לפני קבלת הצבע הסופי, ונותנים לשמן החם להמשיך לטגן מעט את המרכיבים עד להזהבה. מסננים ומצננים.
  5. טוחנים את הבוטנים יחד עם השום והפלפל המטוגנים במג'ימיקס. מוסיפים פנימה את הסויה והסוכר, יוצקים את המים בהדרגה תוך כדי טחינה עד לקבלת מרקם קטיפתי ומוסיפים לתערובת מעט מלח בהדרגה.
  6. הגשה - מסדרים את האומלט על צלחת הגשה, מזלפים מעל רוטב בוטנים ושמים תערובת נבטים במרכז. מפזרים מעל את המלפפונים והגזרים, מזלפים את רוטב הבוטנים פעם נוספת ומגישים.

  

אומלט ארגנטינאי

המצרכים:

מעט חמאה, לציפוי המחבת

100 גר' אנטרקוט, פרוס דק להקפצה

1/2 תפוח אדמה, חתוך לגפרורים

מלח גס, פלפל שחור גרוס

3 ביצים

1 כף שמנת מתוקה

צ'ימיצ'ורי (ניתן להשיג בחנויות המתמחות)

 

אופן ההכנה:

  1. מטגנים את תפוחי האדמה עד לקבלת גוון שחום (להיזהר לא לשרוף).
  2. במחבת חמה עם חמאה מטגנים את נתחוני האנטרקוט משני הצדדים. בוזקים מעל מלח גס ופלפל שחור גרוס, וממשיכים לטגן עד לקבלת גוון זהוב.
  3. במחבת גדולה מחממים חמאה מזוקקת על אש בינונית, יוצקים פנימה את הבלילה ומוודאים שהיא מגיעה לכל קצוות המחבת. מערבבים מעט את הבלילה. כשהאומלט מתייצב וכמעט מתייבש לגמרי, מניחים לאורכו ובמרכזו את האנטרקוט המוקפץ והצ'יפס.
  4. בעזרת לקקן סוגרים צד אחד של האומלט על הבשר, ומגלגלים על הצד השני עד לסגירה ולקבלת "גליל" ממולא.
  5. הגשה - מעבירים את האומלט הממולא בזהירות לצלחת, שמים מעל פס של לסדר פס של צ'ימיצ'ורי ומגישים.

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
  

אומלט נוסח הוואי

המצרכים:

מעט חמאה, לציפוי המחבת

3 ביצים

1 כף שמנת

פרוסת שינקן, חתוכה לקוביות

חופן קוביות אננס

פרוסת צ'דר, חתוכה לקוביות

קורט פלפל שאטה גרוס

להגשה-

חופן ארוגולה

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

אופן ההכנה:

  1. מחממים חמאה במחבת על אש בינונית. מוסיפים את הבלילה, ממליחים קלות ומערבבים.
  2. מנמיכים את האש, ומפזרים על הבלילה שינקן, אננס, צ'דר ובסוף מעט שאטה. סוגרים את המחבת עם מכסה, ומבשלים עד להמסה של הגבינה.
  3. הגשה - מעבירים את האומלט לצלחת הגשה, וחותכים אותו לשישה משולשים שווים.
  4. במרכז האומלט מסדרים חופן ארוגולה, ומגישים.

 

רוצים לטעום עוד מנות של אומלט? במהלך החודש יתקיים "מסע מסביב לעולם ב-6 אומלטים" בכל מסעדות "בנדיקט", במהלכו מדי 4 שעות יצויין בוקר במדינה אחרת בעולם, על ידי הגשת מנת אומלט מיוחדת ברוח הקולינריה של אותה מדינה.

המתכונים באדיבות השף גיא ארבל מרשת מסעדות "בנדיקט"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
אומלט בנוסח הוואי
צילום: ירון ברנר
מומלצים