שתף קטע נבחר

טראמפ על צו המוסלמים: "לא נכניס אנשים שרוצים להשמיד אותנו"

בית המשפט בסן פרנסיסקו ידון הלילה בערעור שהגיש הממשל האמריקני על הקפאת הצו שאוסר כניסה לאזרחים משבע מדינות מוסלמיות. בכירים לשעבר בממשל וכמאה חברות הגישו תצהירים נגד הצו: "אנחנו אומה של מהגרים"

 

 

בית המשפט הפדרלי לערעורים בסן פרנסיסקו יקיים הלילה דיון בערעור שהגיש משרד המשפטים האמריקני על הקפאת הצו הנשיאותי האוסר על כניסתם של אזרחים משבע מדינות בעלות רוב מוסלמי לארצות הברית. לקראת הדיון, כתב הנשיא דונלד טראמפ בחשבון הטוויטר שלו: "איום טרור האיסלאם הקיצוני אמיתי מאוד, מספיק שתסתכלו מה קורה באירופה ובמזרח התיכון. בתי המשפט חייבים לפעול מהר!".

 

גם בביקורו אתמול (יום ב') במפקדת פיקוד המרכז של הצבא האמריקני בטמפה שבפלורידה, טראמפ התייחס לצו ואמר כי "טרוריסטים מוסלמים קיצוניים נחושים להכות במולדתנו כפי שעשו ב-11 בספטמבר. אנחנו צריכים מדיניות חזקה עבור האנשים שאוהבים את ארצנו. אני לא רוצה לאפשר כניסה לאנשים שרוצים להשמיד אותנו ואת הארץ שלנו".

מפעיל לחץ לקראת הדיון. טראמפ ()
מפעיל לחץ לקראת הדיון. טראמפ

בלילה החולף מסר משרד המשפטים האמריקני לבית המשפט תצהיר שבו טען כי הצו שעליו חתם טראמפ הוא "שימוש חוקי בסמכותו הנשיאותית", וכי מדובר בסוגיה הקשורה בביטחון הלאומי, שהינה בתחום אחריותו של הממשל ולא של הרשות השופטת. "על בית המשפט לבטל את הצעד יוצא הדופן שפקפק בשיקול דעתו של הנשיא בנושאי ביטחון לאומי. מטרת איסור הכניסה היא לאפשר בחינה מסודרת של נהלי הסינון, באופן שיבטיח שננקטים צעדים הולמים להגן מפני מתקפות טרור", נכתב בתצהיר.

 

עוד נכתב כי צו ההקפאה שהוציא השופט ג'יימס רובארט מבית המשפט הפדרלי בסיאטל ביום שבת האחרון הוא רחב מדי, ולכל היותר צריך לאפשר כניסה לאלה שיש להם אשרות כניסה לארה"ב ושוהים באופן זמני בחו"ל, או שמעוניינים לצאת מהמדינה לפרק זמן מוגבל ולשוב אליה. אלה הן אפשרויות שלא הופיעו בתצהיר הראשוני שמשרד המשפטים הגיש שלשום לבית המשפט לערעורים, וייתכן שהוא מעיד על ריכוך עמדת הממשל בנושא.

בזכות הקפאת הצו - משפחות מתאחדות שוב (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בזכות הקפאת הצו - משפחות מתאחדות שוב(צילום: רויטרס)

"חרג מסמכותו". משרד המשפטים נגד השופט רובארט (צילום: AP, United States Courts) (צילום: AP, United States Courts)
"חרג מסמכותו". משרד המשפטים נגד השופט רובארט(צילום: AP, United States Courts)

 בינתיים המחאה נגד צו איסור הכניסה רק מתגברת. עשרה אישים ששירתו בתפקידי ביטחון וחוץ בכירים הן בממשלים רפובליקניים והן בדמוקרטיים, הגישו הצהרה משלהם לבית המשפט, שבה טענו כי הצו אינו משרת שום מטרה ביטחונית. בין החותמים - מזכירי המדינה לשעבר ג'ון קרי ומדליין אולברייט, היועצת לביטחון לאומי לשעבר סוזן רייס, וראשי סוכנות המודיעין המרכזית (ה-CIA) לשעבר, מייקל היידן ומייקל מורל.

 

בנוסף, כ-100 חברות טכנולוגיה, בהן פייסבוק, אפל, גוגל, אינטל, נטפליקס, סנאפצ'ט ואובר, הגישו גם הן מסמכים לבית המשפט נגד הצו של טראמפ. מדובר באחד משיתופי הפעולה המשפטיים הנרחבים ביותר בין חברות טכנולוגיה, שרבות מהן הן יריבות מושבעות.

 

"אנחנו אומה של מהגרים", כתבו החברות בתצהיר. "מהגרים אחראים לכמה מהתגליות הגדולות של האומה שלנו, ויצרו כמה מהחברות החדשניות והאייקוניות ביותר. מהגרים נמנים בין היזמים, הפולטיקאים והנדבנים המובילים שלנו. מהגרים הם חדשנים, מאז שנת 2000 יותר משליש מהזוכים האמריקנים בפרסי נובל בכימיה, רפואה ופיזיקה הם מהגרים. החוויות והאנרגיות של אנשים אלו, שבאו למדינה שלנו בחיפוש אחר חיים טובים יותר להם ולילדיהם, במרדף אחר 'החלום האמריקני', ארוגים במרקם החברתי, הפוליטי והכלכלי של האומה".

 

ההערכה היא כי בין שבית המשפט לערעורים יחליט להמשיך ולהקפיא את הצו, ובין שיחליט להחזיר את המצב לקדמותו - הנושא יובא לבסוף לפתחו של בית המשפט העליון בארה"ב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP, United States Courts
טראמפ והשופט רובארט
צילום: AFP, United States Courts
מומלצים