שתף קטע נבחר

"משבר הדיור בארץ הוא משבר הביורוקרטיה"

אבי גבאי, לשעבר השר להגנת הסביבה, תקף בפאנל על תכנון ובנייה את הוועדה לקידום מתחמים מועדפים לדיור, שמאשרת תוכניות רחבות היקף תוך זמן קצר. "ישראל הפכה למדינה שמנוהלת על ידי ועדות". יו"ר הותמ"ל, ערן ניצן: "חייבים מלאי תכנוני. לא נחכה שיקימו מתקן לטיהור שפכים או שיבנו בית ספר. לא נתכנן כמו שראשי העיר רוצים - אנו לא חיים באוטופיה"

"עודף של ועדות תכנון ובנייה פוגע ביעילות התכנונית". כך אמר היום (ג') אבי גבאי, לשעבר השר להגנת הסביבה, בפאנל בנושא תכנון ובנייה שערכה עמותת אדם טבע ודין במסגרת כנס "סביבה 2050" שהתקיים בתל אביב. לדבריו, "הותמ"ל (הוועדה לקידום מתחמים מועדפים לדיור שמאשרת תוכניות בנייה רחבות היקף באישור מזורז - א"ק) אינה הדרך לפתור את משבר הדיור בישראל".

 

כתבות נוספות בערוץ הנדל"ן של ynet

 

גבאי, לשעבר חבר במפלגת כולנו בראשות שר האוצר משה כחלון, המשיך לתקוף את הותמ"ל. מדובר בוועדה שהוקמה ב-2014, ועם כניסתו של כחלון למשרד האוצר כשנה לאחר מכן זכתה להרחבת סמכויות. "הבעיה המרכזית של מדינת ישראל היא מפלצת הביורוקרטיה. לא האיראנים ולא הפלסטינים שאנו יודעים להתמודד עמם. מה שיהרוג אותנו זו מפלצת ביורוקרטית", טען גבאי.

 

לדבריו, "משבר הדיור הוא משבר הביורוקרטיה. היא גורמת לכך שלבנות דירה בישראל לוקח הרבה זמן וכסף. מדינת ישראל הפכה ממדינה מנוהלת למדינה שמנוהלת על ידי ועדות. לא ראיתי דבר מנוהל על ידי ועדות בצורה מוצלחת. אף חברה או עסק או דירקטוריון לא מנוהלים על ידי ועדה".

 

מי שהצטרף לאחרונה למפלגת העבודה, סיפר בפאנל כי באחת הפגישות הראשונות בנושא דיור שניהל עם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הוא אמר כי הפתרון למשבר הדיור צריך להיות בידי אדם אחד שיחליט. "הפתרון הוא שיו"ר הוועדה יחליט. כל המשרדים יישבו שם. ישמע היו"ר את הוועדה - ויקבל החלטה. לא חייבים את ההסכמה של כולם.

 

"כולם מצביעים בעד ההחלטות של כולם ומסיימים עם 'גמל' שעולה הרבה מאוד כסף. ועל הדבר העקום הזה אומרים שהוועדה הארצית תוכל לפסול את הוועדה המקומית. בסוף הפתרון הוא אדם אחד שיחליט, האדם הכי ישר ומקצועי לתפקיד. לסמוך עליו שיקבל את ההחלטה. הדרך הנוכחית לא מצליחה. כל הרפורמות שנועדו לטפל בבעיה מקשים. הותמ"ל זה פתרון? לא. זה עדיף על המצב הנוכחי, אבל גם הוא תוצר של המצב. כל עוד לא מתקנים את הנושאים הביורקטיים האלה, אל לנו לצפות לשיפור בנושאים האלה".

 

"אנחנו נכנסו למשרד להגנת הסביבה בגלל הדיור", המשיך גבאי, "מהר מאוד גיליתי שאין בעיה. המשרד לא הבעיה. הפתרון פשוט - החלטות חדות ולא של מכנה משותף. תחבורה ציבורית - עד הסוף. מדינה שקונים בה כל כך הרבה כלי רכב זו תעודת כישלון למדיניות התחבורה של המדינה".

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 

יו"ר הותמ"ל: "לא חיים באוטופיה"

בפאנל השתתף גם יו"ר הותמ"ל, ערן ניצן, המשמש סגן ראש הממונה על אגף התקציבים במשרד האוצר. ניצן התייחס לדברי גבאי והסביר כי לעתים, על הותמ"ל לאשר בנייה גם אם לא כל הפתרונות הסביבתיים לגבי הקרקע ניתנים. "כך בתוכניות הבנייה במחנות צה"ל שמפונים במרכז הארץ", הוא הדגים.

 

"מה קרה לוועדות התכנון בשנים האחרונות? הן לקחו על עצמן עוד ועוד אחריות", המשיך ניצן, "בגלל שתהליכים במדינה מתנהלים לאט - הן לקחו את המושכות לידיהן. זה לא היה פעם ככה. התוכניות חרגו הרבה הרבה מעבר, ואת המגמה הזו אנו נחושים להפוך על פיה. וזה אומר פשוט לעבוד".

 

לדבריו, "אז אני לא יודע לאיפה יפונו מיכלי הסולר - אבל מדינת ישראל צריכה לומר איפה בונים. אנחנו לא נעשה את הדברים לפי התור - קודם כבישים, ביוב. כן, אנשים יעמדו בפקקים. אנחנו ניצור את המלאי התכנוני, ואז משרדי הממשלה יעשו מה שצריך. לא נחכה שיקימו מתקן לטיהור שפכים או שיבנו בית ספר. לא נתכנן כמו שראשי העיר רוצים - אנחנו לא חיים באוטופיה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
אבי גבאי, לשעבר השר להגנת הסביבה
צילום: מוטי קמחי
מומלצים