שתף קטע נבחר

המגה-קונספירציות החדשות

הסגרתו לארה"ב של המדליף סנואודן, שקיבל מקלט מדיני ברוסיה, תיעשה - כך נטען - כמחווה של פוטין לטראמפ. קלף חזק שבו יוכל הנשיא לנפנף ולהראות למה כדאי לארה"ב לשפר את יחסיה עם רוסיה. והכל כחלק מתוכנית־האב הגדולה - להחזיק בחדר הסגלגל אדם הנתון להשפעת הקרמלין

"בעלות על מאגר של ידע היא אושר לא קטן", כתב סוקרטס. שתי ידיעות שפורסמו בסוף השבוע בארה"ב מתכתבות עם האמירה הזו, ומתייחסות לשתי תיאוריות הקונספירציה הגדולות שידע העולם בשנים האחרונות. שתיהן, לפחות על פי הסיפור, מבית היוצר של הביון הרוסי.

 

על פי הראשונה, שפורסמה ברשת CNN, אומתו חלקים מהמסמך שממנו למד המודיעין האמריקני כי רוסיה מחזיקה מידע מביך על טראמפ. החלקים שאומתו, על פי הדיווח, אינם נוגעים ישירות לשימוש של טראמפ בנערות ליווי, אך מהווים נדבך נוסף, ראשית ראיה, לתיאוריה שלפיה טראמפ הוא למעשה מבצע השתלה של הביון הרוסי בחדר הסגלגל - נשיא אסיר תודה וגם נתון לסחיטה. דובר הבית הלבן הכחיש את הידיעה וכינה אותה, גם אותה, פייק-ניוז.

 

על פי השנייה, ששודרה ברשת NBC, הרוסים שוקלים להסגיר לארה"ב את אדוארד סנואודן, עובד לשעבר ב-CIA וב-NSA, שב-2013 מסר לעיתונאים מאות אלפי מסמכים רגישים וסודיים ביותר. סנואודן מצא מקלט מדיני ברוסיה, והסגרתו - כך נטען - תיעשה כמחווה של פוטין לטראמפ. אם תרצו, חלק מתיאוריית הקונספירציה הראשונה: פוטין רוצה לתת לטראמפ קלף חזק שבו יוכל לנפנף ולהראות למה כדאי לארה"ב לשפר את יחסיה עם רוסיה. והכל כחלק מתוכנית-האב הגדולה - להחזיק בחדר הסגלגל אדם הנתון להשפעת הקרמלין.

 

גם פרשת סנואודן נתפסה בידי לא מעט גורמי מקצוע כפרי תכנון מוקדם של מרגלי פוטין, ולא כהחלטה ספונטנית של עובד מיוסר שגילה כי מקום עבודתו רומס ברגל גסה את זכויות הפרט והזכות לפרטיות של אזרחי העולם. גיוס של אדם במקום הכי רגיש של היריב, ויציאה של הסוכן לתקשורת, ואנונו סטייל, כדי לחשוף את סודות הסוכנות לביטחון לאומי ולגרום לה מבוכה רבה כשיתברר שריגלה גם אחרי מי שלא הייתה אמורה לרגל אחריו, אנגלה מרקל למשל. אדוארד לוקאס, עיתונאי "האקונומיסט", כתב ספר בשם "מבצע סנואודן", כדי להוכיח את התיאוריה הזו.

 

אם סנואודן יוסגר לארה"ב הוא צפוי לעמוד לדין על עבירות חמורות ביותר, וסביר להניח שלא יראה את אור השמש כאדם חופשי. למרות זאת, בהפוך על הפוך, דווקא סנואודן השתמש בידיעה על הסגרתו הקרובה וצייץ כי היא ההוכחה שכל סיפור גיוסו והפעלתו על ידי הקרמלין הוא שטות מוחלטת. שהרי אם היה באמת מרגל רוסי, אין סיכוי שיוסגר לארה"ב.

 

העולם מוצף בתיאוריות קשר

בעולם של "פוסט אמת" ו"פייק ניוז" העולם מוצף בתיאוריות קשר מכל הסוגים. קל להפיץ. קשה להפריך. קשה להפריד בין עובדות לבין מישהו שמנסה לעשות סיבוב על הציבור. כל זה אינו אומר שהכל שקר. נדמה שקיים קונצנזוס בין גורמי המודיעין במערב, לרבות ישראל, וחברות אבטחה פרטיות בעלות שם, כי כלי תקיפה המשמשים את המודיעין הרוסי הם שחדרו למחשבי המפלגה הדמוקרטית (וקודם לכן לפרלמנט הגרמני) והמידע שנגנב הועבר לוויקיליקס, פורסם ופגע פגיעה קשה, אולי מכרעת, בסיכוייה של הילרי קלינטון לזכות בבחירות.

 

אלא שהמודיעין האמריקני טרם השיג, או לפחות הציג, הוכחה, כי הצעד הזה, התערבות בוטה וגסה המשולה להכרזת מלחמה, לא היה מכוון רק לערעור האמון של הציבור האמריקאי בדמוקרטיה שלו אלא לסייע לטראמפ להיכנס לבית הלבן. קיים גם, כנראה, מרחק בין המידע שנמצא בידי האמריקאים לבין הוכחה שטראמפ נסחט או יכול להיסחט בידי הרוסים.

 

באשר לסנואודן, קצת קשה להסביר כיצד מסתדר גיוס והפעלת סוכן סמוי במודיעין האמריקאי עם יציאתו של סנואודן לאור וברעש גדול. אם לרוסים היה מקור טוב כל כך, למה להם ליחצן את הסיפור? איש לא חשד בסנואודן והוא יכול היה להמשיך במעשי הריגול שלו, אם אכן היו כאלה.

 

עד שיענה סנואודן על השאלות הללו, ועד שיתברר אם טראמפ נתון או לא נתון לסחיטה מוכיחות שתי הפרשות האלה שגם בעידן הטכנולוגי יש השפעה דרמטית לגורם האנושי על עולם הצללים, וכי העולם הזה, החשאי והסודי, מוסיף להיות מעצב מהותי של ההיסטוריה.

 

המאמר התפרסם ב"ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלסייה קודיש
רונן ברגמן
צילום: אלסייה קודיש
מומלצים