שתף קטע נבחר

הגמל גרם לתאונה? בעליו יהיה אחראי

גמלים משוטטים הם אחד הגורמים לתאונות דרכים קשות בנגב ובערבה. החוק לא אפשר לקשר בין גמל שהיה מעורב בתאונה לבין בעליו. כעת המשרד לביטחון פנים מבקש לתקן את החוק ולקבוע שאם ניתן לאתר את הבעלים, הוא ייחשב לאחראי לאותו גמל - בדיוק כמו לכלי רכב

 

קידום חקיקה נגד בעלי הגמלים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
קידום חקיקה נגד בעלי הגמלים(צילום: AFP)

בעקבות ריבוי המקרים של רכבים שנוסעים בדרום ומתנגשים בגמלים, מקדם המשרד לביטחון פנים חקיקה, שלפיה בעלי הגמלים יהיו אחראים למקרים של תאונות דרכים - ממש כאילו היה מדובר בכלי רכב בבעלותם.

 

הנושא עלה על שולחן הדיונים בעקבות מקרה טרגי שהתרחש לפני קצת יותר משנתיים, שבו רכבו של דוד כהן ז"ל התנגש בעוצמה בגמל משוטט ליד הישוב רתמים. כהן נפגע באורח אנוש ומת מפצעיו כעבור כמה ימים בבית החולים.

 

חקירת התאונה בוצעה על ידי בוחני התנועה של מרחב נגב, שמצאו כי באוזנו של הגמל היה מוצפן שבב שבעזרתו הצליחו להגיע לבעליו. אלא שכשהגיעו החוקרים לבעלים וביקשו לחקור אותו בחשד לגרימת התאונה הקשה, הוא השיב להם כי הוא מגדל גמלים רבים ואת הגמל המדובר מכר לאדם שאינו מכיר.

ביקש לשנות את המצב. ארדן (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
ביקש לשנות את המצב. ארדן(צילום: מוטי קמחי)

למרות הראייה החד משמעית שהגמל גרם לתאונה, לא הצליחו במשטרה להפריך את גרסתו של החשוד, ובסופו של דבר תיק החקירה נסגר מחוסר ראיות. מתברר כי החוק לא נותן מענה למקרה שכזה, שבו בעלים של גמל טוען שבעל החיים כבר לא בבעלותו, בלי שום מסמך שמעיד על העברתו בין המוכר לקונה.

 

בעקבות זאת פנה השר לביטחון פנים גלעד ארדן לשר החקלאות אורי אריאל וביקש ממנו לתקן את החוק ולקבוע חוקת בעלות, שלפיה אם ניתן לאתר את בעליו הרשום של גמל לפי הסימון או השבב, הוא ייחשב כאחראי לאותו גמל. הצעד הבא הוא ליצור מאגר ענק של רישום כל הגמלים במשרד החקלאות ולחייב את בעלי הגמלים לשמור את המסמכים הרלוונטיים.

 

"הגיע הזמן", אומר איתי, אחיו של דוד כהן ז"ל. "הצעת החוק היא ניסיון חלקי לתקן עוול. זה נושא כואב. משפחות נהרסות בגלל שמישהו לא שמר על הגמל שלו. אם זו הייתה חיה אחרת כולם היו מתעוררים. אבל משום מה יש איזשהי סלחנות במקרה של גמלים. אני מקווה שהצעת החוק תצליח להכניס סדר בבלגן".

 

מרבית מגדלי הגמלים בארץ הם מהמגזר הבדואי בנגב, וגידול הגמלים לצרכים חקלאיים הוא חלק מהמסורת הבדואית בת מאות השנים. לפי ההערכות, אוכלוסיית הגמלים בנגב מונה כמה אלפי פרטים, והיא מתפרשת מבית קמה ואזור רהט ועד מצפה רמון, וגם בערבה. מאחר שגידול גמלים אינו מוכר כענף חקלאי במשרד החקלאות ולכן אין שטחי מרעה מוסדרים, רבים רועים את הגמלים בשטחים פתוחים, שטחי אש וגם בצדי הדרך, דבר המסכן את חייהם של עוברי אורח וגם את הגמלים עצמם. רק לפני שבועיים נתפסו 40 גמלים בשטחי אש של צה"ל באזור צאלים, ולפני כחודש נתפס מספר דומה של גמלים משוטטים באזור שמורת טבע מדרום למצפה רמון.

 

 

אילנה קוריאל השתתפה בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים