שתף קטע נבחר

הפרטים פחות חשובים: טראמפ רוצה עסקה

נשיא ארה"ב ואורחו הישראלי לא רצו להרגיז זה את זה ואת קהלי הבית, וסיפקו מופע חנופה הדדית. טראמפ ציין כי פתרון שתי המדינות לא מקודש וגם לא חזר על "גבולות 67'". אבל לימין גם יש סיבה לדאגה

 

 

מסיבת העיתונאים של הנשיא דונלד טראמפ וראש הממשלה בנימין נתניהו התקיימה לפני שהשניים נפגשו ולא במקרה, הם לא רצו לקיים את האירוע שהועבר בשידור חי אחרי הפגישה כדי לא לחשוף חילוקי דעות אם יתגלו כאלה במהלך שיחתם. לכן הם חזרו כל אחד על עמדותיו הידועות והיו מספיק עמומים כדי לא להרגיז זה את זה ואת קהלי הבית.

 

אבל בכל זאת היו כמה חידושים במסיבת העיתונאים. ראשית, האווירה - המון זמן כבר לא ראינו מפגן כזה של חיבה הדדית, אפילו חנופה הדדית, כולל מחווה לשרה נתניהו מצד טראמפ שיחסו לנשים הוא בעייתי משהו. החידוש השני היה שטראמפ לא הביע מחויבות לשתי מנטרות שהיו קדושות לנשיא אובמה וצוותו: הוא אמר שמצדו פתרון של שתי מדינות לשני עמים איננו מקודש ואיננו המרשם היחיד לשלום בין הפלסטינים לישראלים, והוא גם לא חזר על הנוסחה של "על בסיס גבולות 67'".

טראמפ ונתניהו. חזרו כל אחד על עמדותיו (צילום: mct) (צילום: mct)
טראמפ ונתניהו. חזרו כל אחד על עמדותיו(צילום: mct)

טראמפ לא שלל את שני הדברים אבל נתן להבין שמבחינתו הוא רוצה "עסקה", שמבחינתו הוא עושה עסקה וכל עסקה ששני הצדדים יסכימו עליה ויעשו ויתורים זה מול זה כדי לממשה, מקובלת גם עליו. במילים אחרות, תעזבו אותי בפרטים שאני לא בקיא בהם, תשבו ותדברו ביניכם ותגיעו לעסקה.

 

הכיוון היחיד שטראמפ הצביע עליו בבירור הוא רצונו שהשלום בין ישראל לפלסטינים ייעשה במסגרת אזורית. נדמה לי שזאת בשורה לא טובה למתנחלים מפני שמסגרת אזורית משמעותה הסדר לסכסוך הישראלי-פסטיני לפי התוכנית הסעודית משנת 2002. לתוכנית הזאת יש הרבה מוקשים. לכן ראשי ממשלות ישראלים, מאריק שרון דרך אולמרט ונתניהו דרשו להכניס בה שינויים. לנתניהו יהיה הרבה יותר קשה להגיד "לא" לסעודים, ולסעודים יהיה הרבה יותר קשה לסרב לדרישות הפלסטינים. לכן הכיוון האזורי אינו בהכרח משאת נפשם של חברי הליכוד והבית היהודי.

 

נחרץ בנושא האיראני 

טראמפ היה הכי קרוב לומר שארה"ב תסכל נשק גרעיני בידי איראן, וזו הייתה הנקודה הכי ברורה שנשיא ארה"ב היה ברור ונחרץ. עם זאת הוא נמנע מלומר שכל האופציות על השולחן, כלומר, נמנע מלציין את האופציה הצבאית, כפי שעשה קודמו הנשיא אובמה. וזה מצביע שוב על כך שטראמפ רצה להגיד דברים שינעמו לקהל בוחריו של נתניהו מבלי להתחייב למשהו קונקרטי. אובמה היה הרבה יותר מפורט וקונקרטי.

בני הזוג טראמפ ואורחיהם בני הזוג נתניהו (צילום: AP) (צילום: AP)
בני הזוג טראמפ ואורחיהם בני הזוג נתניהו(צילום: AP)

המחווה של טראמפ לשרה נתניהו: ביקש ממנה לעמוד (צילום: AFP) (צילום: AFP)
המחווה של טראמפ לשרה נתניהו: ביקש ממנה לעמוד(צילום: AFP)

טראמפ לא אמר מה הוא דורש מישראל (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
טראמפ לא אמר מה הוא דורש מישראל(צילום: רויטרס)

נתניהו לא הפתיע, הוא הרבה יותר מנוסה מטראמפ במצבים כאלו ולכן חמק באלגנטיות משאלת פתרון שתי המדינות ואחר כך זגזג לעבר איראן ומחמאות לנשיא טראמפ - העיקר לעבור בשלום את מסיבת העיתונאים. ראש הממשלה הצליח, הוא לא ביטא את המונח פתרון שתי המדינות - לא לחיוב ולא לשלילה. הוא רק חזר על שני התנאים שהוא דורש שיתמלאו בכל הסדר עם הפלסטינים: הכרה במדינה יהודית ושהביטחון בין הירדן לים יהיה בידי ישראל.

 

נתניהו כבר אמר את זה בישיבת הממשלה ביום ראשון השבוע ואינספור פעמים קודם לכן. טראמפ אמר שהוא רוצה ששני הצדדים יתגמשו, ולגבי ישראל לא ציין מה הוא דורש. "ביבי כבר יודע מה זאת גמישות", אמר האיש שהפרטים לא מעניינים אותו. לגבי הפלסטינים היה לטראמפ משהו חם מהתנור לומר: עליהם להפסיק לחנך לשנאה את ילדיהם. זה לא חדש, גם אובמה וקרי אמרו את זה, אבל ניכר שזה הדבר היחיד שנשיא ארה"ב הנוכחי זוכר ויודע על הסכסוך הישראלי-פלסטיני.

 

השורה התחתונה: נחכה ונראה. זה בדיוק מה שטראמפ אמר גם לגבי העברת שגרירות ארה"ב מתל אביב לירושלים. רצוי שגם אחנו נתאזר בסבלנות ונחכה ונראה, מה יקרה בפגישה עצמה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
טראמפ ונתניהו בבית הלבן
צילום: AP
מומלצים