שתף קטע נבחר

8 הבדיקות שנמצאות בסל - שיקטינו הסיכוי לחלות בסרטן

אחד הכלים החשובים במאבק בסרטן הוא גילוי מוקדם שעשוי להציל חיים. איזה בדיקות חשוב שכולם יעשו ולמה ריבוי מקרי סרטן במשפחה צריך להדליק נורה אדומה? אונקולוג מסביר

רוב מקרי הסרטן אינם תורשתיים נגרמים מהשפעות סביבתיות. מיעוטם קשורים לסינדרומים תורשתיים שמתבטאים בריבוי מקרי סרטן במשפחה אחת ובגיל צעיר מהרגיל של הופעת הסרטן.

 

קראו עוד

ישראל: 29,500 חולי סרטן בשנה; בפריפריה חולים יותר

כל המזונות שהוכחו מדעית כמפחיתי סיכון לסרטן

העתיד של הטיפול בסרטן: הכל על אימונותרפיה

 

ישנן כמה דרכים שיסייעו למנוע את התחלואה בסרטן אבל האם קיימת רשימת בדיקות תקופתיות שניתן לבצע בכדי לגלות סרטן מוקדם ולהגדיל את הסיכוי לריפוי?

 

הנה כמה בדיקות שיעזרו לכם להיות מודעים וערניים לאפשרות של סרטן.

 

1. בדיקה שתאתר האם אתם נמצאים בקבוצת סיכון לקיום סינדרום סרטן משפחתי

לחלק מחולי הסרטן יש ריבוי קרובי משפחה (עם קשר דם) אשר חלו בסרטן. לעתים במשפחות כאלה בצורה אופיינית, הגידולים מופיעים בגיל צעיר מהרגיל.

 

חשוב לזכור כי לא תמיד מדובר באותו סוג סרטן בכל קרובי המשפחה. למשל: סרטן שד אצל שרה, סרטן לבלב אצל אחיה אפרים וסרטן שחלה בבתה ניצה. כל המחלות יכולות להיות קשורות באותו גן פגום שגורם לסיכוי גבוה ללקות בסרטן גם בגברים וגם בנשים ושמועבר בתורשה.

 

במשפחה שתיארנו, הגן הפגום שגרם לתחלואה בסרטן הוא BRCA שבאופן קלאסי גורם לסרטני שד ושחלה, אבל יכול לגרום גם לסרטני לבלב, מעי גס ועוד.

 

בדיקת ממוגרפיה. תדירות הבדיקה תלויה בהיסטוריה המשפחתית (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בדיקת ממוגרפיה. תדירות הבדיקה תלויה בהיסטוריה המשפחתית(צילום: shutterstock)

 

איך גילוי הן הפגום בנשאים מסייע למי שלא לקה עדיין בסרטן?

בנשאים של גנים סרטניים, בגלל הסיכוי הגבוה ללקות בסרטן, עושים בדיקות לגילוי מוקדם שונות במהותן ובתדירותן מאשר לאוכלוסיה הכללית. למשל, נשאיות BRCA עוברות בדיקת MRI פעם בשנה בנוסף לממוגרפיה ולאולטראסאונד הרגילים.

 

בנשאים של גן הגורם לסרטן המעי הגס מבצעים קולונוסקופיה בתדירות של פעם בשנה מגיל צעיר וכך ניתן לגלות את הגידולים מוקדם יותר, לפני ששלחו גרורות, לנתח ולהציל את החולים.

 

אופציה אחרת בנשאיות של גנים הגורמים לסרטני שד ושחלות, מוכרת לרבים מהמקרה המפורסם של אנג'לינה ג'ולי. מדובר בניתוח לכריתת שדיים (עם אופציה לשחזור בניתוח פלסטי) וכריתת שחלות מניעתית. הניתוחים הללו מונעים הופעת סרטני שד ושחלה ברוב הנשאיות.

 

גם כשלא ניתן לגלות את הגן הגורם לסרטן, בחלק מהמשפחות שבהן יש שכיחות מוגברת של סרטן, חשוב לגשת לייעוץ גנטי ולבצע בדיקות לגילוי מוקדם בתדירות גבוהה מאשר לאוכלוסייה הכללית.

 

7 בדיקות כלליות לגילוי סרטן  - שחשוב שכולם יעשו

גם למי שלא נמצא בקבוצת הסיכון המשפחתית, חשוב לעשות בדיקות  לגילוי סרטן שעשויות להציל חיים.

 

סרטן השד: מגיל 40 לדון עם רופא המשפחה על ממוגרפיה פעם בשנתיים.

 

סרטן מעי גס: במידה שאין גורמי סיכון מיוחדים כמו מחלת מעי דלקתית, מעל גיל 50 מומלץ לבצע בדיקות סקר לפי המלצת רופא המשפחה (רצוי קולונוסקופיה פעם ב-10 שנים, ניתן לבצע גם סיגמואידוסקופיה פעם ב-5 שנים ובדיקות דם סמוי).

 

סרטן ריאה: החל מגיל 55 ועד גיל 75, במעשנים כבדים (גם מעשנים שהפסיקו לעשן ב-15 בשנה האחרונות), להתייעץ עם הרופא לגבי בדיקת CT חזה עם מינון קרינה נמוך פעם בשנה.

 

סרטן צוואר רחם: מעל גיל 21 משטח PAP לפחות פעם ב-3 שנים.

 

סרטן ערמונית: מעל גיל 40 להתייעץ עם רופא המשפחה לגבי בדיקת PSA.

 

מלנומה: בהירי עור ושיער, ריבוי שומות: בדיקה תקופתית ע"י רופא עור של כל אזורי העור.

 

גם אצל אנשים שאינם בהירי עור: מומלץ להיבדק על ידי רופא עור כאשר מופיע נגע עורי חדש או מופיע שינוי בנגע עורי קיים.

   

הכותב הוא מנהל המכון לאונקולוגיה ב'וולפסון'. ביום שישי, ב-24 בפברואר ייערך בבית החולים וולפסון כנס מודעות לסרטן פתוח לקהל הרחב, במסגרתו ידברו רופאי בית החולים על הדרכים בהן תוכלו גם אתם להוריד את סיכוייכם ללקות בסרטן. הכניסה ללא תשלום - להרשמה כאן

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הבדיקות שצריך לעבור
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים