שתף קטע נבחר

הפתרון היצירתי של סין למחסור - משתילה איברי חזירים

המחסור בתרומות איברים בכל העולם הביא את סין לפתרון "יצירתי" – השתלות איברים מחזירים, הנחשבים ליונקים בעלי איברים הדומים במבנה ובתפקוד לאלה של בני אדם. "כששואלים אותנו מהיכן האיברים – אנחנו לא מגלים להם שזה מגיע מחזיר בגלל הרתיעה"

הם אסורים לאכילה ביהדות, אבל מתאימים לתרומות איברים: בשל המחסור הכלל עולמי באיברים להשתלות, בסין מצאו פתרון "יצירתי" שממלא את החסר, כשהחלו בהשתלת קרניות עיניים מחזירים. לחולים עצמם, הצוות הרפואי לא מגלה מהיכן האיבר, כדי למנוע לדבריהם רתיעה וסירוב.

 

צפו בדיווח רשת CBS:

 

 

קראו עוד:

ההשתלה ה-5,000 בישראל: סוזנה בת ה-87 קיבלה קרנית

בעקבות תרומת קרניות פואד: כך מתבצעת השתלת קרנית

 

אוכלוסיית סין מונה 1.4 מיליארד איש, ותרומות האיברים במדינה נדירות. על פי המסורת, הגופה צריכה להיקבר בשלמותה מה שמותיר 4 מיליון סינים הזקוקים להשתלות קרנית, ללא מענה.

 

והמחסור העצום הזה באיברים להשתלות הביא מדענים שם למציאת פריצת דרך להשבת ראייתם של אלה הסובלים מעיוורון. אבל העיניים המושתלות אינן של בני אדם, אלא של חזירים.

 

"אלה גלגלי עיניים אמיתיות מחזירים", אמר בראיון לרשת CBS, זנג קנג שאו, ראש היחידה לרפואה רגנרטיבית בינלאומית בסין, החלוצה בתחום הפרוצדורה ההופכת את קרניות החזירים למתאימות להשתלה בבני אדם.

 

"ניסינו בעלי חיים רבים", הסביר שאו, "לבסוף מצאנו שקרנית החזיר היא הדומה ביותר לזו של האדם". עד כה, ביצעו המדענים בסין 400 השתלות קרנית מחזירים, ושיעור ההצלחה מגיע ל-95%.

 

"אנחנו לא מספרים להם שזה בא מחזיר", הסביר שאו, "אנחנו אומרים שמדובר במוצר מהונדס גנטית. אם נאמר להם שזה מחזיר, לחלק לא יהיה אכפת כל עוד הראייה שלהם הושבה, אבל אחרים עלולים לסרב".

 

ההתקדמות בניתוחי השתלות הקרנית

הניתוח נעשה בהרדמה מקומית או כללית ונמשך כשעה וחצי. כיום ישנם מספר סוגי השתלות קרנית, כשהשתלה מלאה דורשת את תפירת הקרנית למקומה בעזרת 16 עד 32 תפרים עדינים.

 

כאשר רק חלק מהקרנית מושתלת, ניתן לדחוס אותה בין שכבות הקרנית הקיימת ו"להדביק" אותה למקומה באמצעות הזרקת אוויר נקודתית. את התפרים אם התבצעו, מסירים בהדרגה בחודשים שלאחר הניתוח.

 

 

 

בשנים האחרונות חלה התקדמות בתחום השתלות הקרנית, כך שניתן להחליף רק שכבה מסוימת בלבד בקרנית החולה במקום להשתיל קרנית שלמה, וכך ניתוח כזה המתבצע בהרדמה מקומית בלבד, מביא להחלמה מהירה יותר והחתך המשמש לניתוח הוא מזערי.

 

חלק מניתוחי השתלת הקרנית מתבצעים באמצעות לייזר במקום בסכין הניתוחים הרגיל. באופן זה, החיתוך של הקרנית מדויק יותר, והחתך הנעשה בלייזר מאפשר שימוש במספר קטן יותר של תפרים, ולכן ניתן להוציא אותם מוקדם יותר. התוצאה היא שחזור מהיר יותר של הראייה לאחר הניתוח.

 

כדי לוודא שהקרנית תקינה, נבדקת לפני הניתוח האיכות של הקרנית, ומהתורם נלקחת בדיקת דם השוללת אפשרות שהתורם לקה במחלות זיהומיות קשות כמו איידס או דלקת כבד נגיפית.

 

עם זאת, בשונה מניתוחי השתלת איברים אחרים, הדורשים תרומת איברים מאדם בעל סוג דם מתאים ולאחר סיווג רקמות, אין צורך בהתאמות כאלה כאשר מדובר בניתוח להשתלת קרנית.


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חזירים. תורמים איברים לסינים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים