שתף קטע נבחר

ירושלים ומבשרת נאבקות על מתחם תעסוקה

תוכנית להקמת מרכז תעסוקה נרחב במבשרת ציון מעוררת התנגדות עזה מצד שכנתה הבכורה. בירושלים חוששים: מוקד תעסוקתי במבשרת יתחרה במרכזי התעסוקה בעיר, ויכרסם בהכנסות מעסקים. סגן ראש עיריית ירושלים: "מבשרת אינה מרכז תעסוקה, אלא חלק ממטרופולין אותו יש לחזק"

מחלוקת קשה בין העיר ירושלים לבין שכנתה הקטנה, מבשרת ציון, סביב תוכנית להקמת מתחם תעסוקה. ביום ראשון הקרוב תתכנס הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה בירושלים לדיון באישור הפקדה לתוכנית כוללנית למבשרת ציון, אשר כוללת הקמת שטחי תעסוקה נרחבים. התוכנית מקודמת על רקע הערכות לפיהן בשנת 2040 תמנה אוכלוסיית מבשרת ציון 40,000 תושבים.

 

צפו: 60 שניות על המהפך העתידי של ירושלים

 

עיריית ירושלים אינה מתנגדת לתוכנית עצמה ולהגדלת היצע המגורים המוצע בה, אך היא מתנגדת בתוקף להקמת מרכז עסוקה גדול בשטחה בהיקף של כ-360,000 מ"ר. בירושלים סבורים כי אין מקום לפתח מוקדים חדשים ומתחרים באזור, שייצרו תחרות למרכזי התעסוקה הקיימים והמתוכננים בעיר, כגון אזור הכניסה לעיר, גבעת שאול והר חוצבים.

מבשרת ציון (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
מבשרת ציון(צילום: גיל יוחנן)
 

עיריית ירושלים מקדמת בימים אלו, בין היתר, את תוכנית "הכניסה לעיר", מרכז תעסוקה חדשני וחריג בגודלו אשר יעמוד על למעלה ממיליון מ"ר ויכלול כמה מגדלים שונים. קידום המהלך, כך אומרים בעירייה, ישפר את מצבה הכלכלי של העיר וייצר עבורה מקור הכנסה משמעותי חדש. לפיכך אין פלא שבעירייה מתנגדים למוקד תעסוקה חדש, שיוקם בסמיכות כל כך גדולה.

 

בנובמבר 2015 אישרה הוועדה את היקפי המסחר והתעסוקה במבשרת, למרות התנגדותה של עיריית ירושלים. גם בדיון הקרוב מתכוונות העירייה לעמוד על הרגליים האחוריות במטרה שהתוכנית לא תצא אל הפועל.

 

מרכז שכונתי כן, מרכז מטרופוליני לא 

בירושלים טוענים, כי אזורים כמו מבשרת ציון יכולים להתרחב מבחינת יחידות מגורים, בשל המחסור החמור בדירות באזור. אולם לטענת העירייה, התעסוקה צריכה להתמקם באזורים המרכזיים שיועדו לה ולא להתחרות בהם, "בדיוק כמו שתל אביב היא מרכז תעסוקה גדול אליו מגיעים בכל יום עובדים מערים שכונות במטרופולין שלא גרים בתל אביב", אמר גורם בעירייה.

 

לדברי אותו גורם, "ניתן לשלב מעט תעסוקה ומסחר ברמה השכונתית אולם לא ליצור מוקד תעסוקה חדש, מתחרה, בזמן שאנחנו מנסים לחזק את העיר ירושלים ולפתח עוד ועוד מקומות תעסוקה".

 

לטענת גורם בכיר אחר בעירייה, "בהתאם לידוע לנו שטחי התעסוקה והמסחר במבשרת ציון, הקיימים, המאושרים ואלה הנמצאים בהליכי תכנון בשלבים שונים - נותנים מענה מספק לתושבי מבשרת. אין מקום להגדילם באופן משמעותי אלא בהתאם לקידום גידול האוכלוסייה הצפוי".

פרויקט שער הכניסה לירושלים (הדמיה: דגן פתרונות ויזואלים מתקדמים) (הדמיה: דגן פתרונות ויזואלים מתקדמים)
פרויקט שער הכניסה לירושלים(הדמיה: דגן פתרונות ויזואלים מתקדמים)
 

לדברי הגורם הבכיר, "במאבק הזה מבקשת עיריית ירושלים לצמצם באופן ניכר את שטחי התעסוקה והמסחר המוצעים בתוכנית הכוללנית, באופן שיתאימו ליישוב בהיקף של כ-40,000 תושבים, ולא לקדמו כמרכז תעסוקה אזורי או מטרופוליני".

 

גם מהנדס העיר ירושלים, שלמה אשכול, מתנגד נחרצות לתוכנית: "תוכנית זו אשר חלה גם בתחום שיפוט העיר ירושלים לא הוצגה לגורמי המקצוע בעיריית בירושלים או לוועדה המקומית לאורך כל תקופת הכנתה. העיר ירושלים, בירת ישראל, משמשת כמוקד המטרופוליני של מטרופולין ירושלים ואחד מהמוקדים המטרופוליניים בישראל. על מוסדות התכנון לשמר את מעמדה ולחזקו ככזה, ובכך לשמר את מעמדה כבירת ישראל וכמוקד מגורים, תעסוקה ושלטון בישראל".

 

לדברי סגן ראש העיר ירושלים, ויו"ר תנועת התעוררות, עופר ברקוביץ', "תוספת שטחי התעסוקה והמסחר אותה דורשת המועצה האזורית מבשרת ציון אינה עומדת בקנה אחד עם תכנון מטרופולוני ראוי. מבשרת קטנה משכונת גילה הירושלמית, מבשרת איננה מרכז תעסוקה אלא חלק ממטרופולין ירושלים אותו יש לחזק.

עופר ברקוביץ' (צילום: שרון גבאי) (צילום: שרון גבאי)
עופר ברקוביץ'(צילום: שרון גבאי)
 

"אזורי התעסוקה צריכים להיות בעיר הליבה של המטרופולין, שם גם נעשות השקעות ממשלתיות עצומות ליצירת תשתיות תחבורה ורכבות קלות. על רקע המחסור בהכנסות עצמיות של עיריית ירושלים, ועל רקע הירידה באשכול הסוציו-אקונומי, על הוועדה המחוזית לחזק את הפיתוח הכלכלי של ירושלים ולא לייצר לה שטחי תעסוקה מתחרים.

 

"אני מצפה מהוועדה המחוזית להחזיר את מועצת מבשרת לפרופורציות סבירות של שטחי תעסוקה ולצמצם את השטחים המוצעים בצורה דרמטית. נשמח עם זאת להגדלת שטחי הדיור במבשרת ולגדילתה. המהלך הזה של מועצת מבשרת דורש חשיבה ברמה הארצית - האם צריך לספח את מבשרת ציון לירושלים כדי לייצר תכנון אורבני מטרופולני ראוי".

 

"יש לאפשר למבשרת ציון יכולת קיום כלכלית"

מהמועצה המקומית מבשרת ציון נמסר בתגובה: "למועצת מבשרת ציון ולעיריית ירושלים יש הבנות והסכמות לעניין אזורי התעסוקה.

 

"בדיונים שהתקיימו בוועדה המחוזית, בין היתר גם בנושא פרויקט המגרסה - נכח סגן מהנדס עיריית ירושלים, עמי ארבל, וסגן ראש העיר עופר ברקוביץ' וחברי מועצה נוספים, ולאחר שהמשתתפים בוועדה קיבלו סקירה, הסבר ונימוקים על הצורך של היישוב מבשרת ציון לאזורי תעסוקה, נתנו המשתתפים את הסכמתם ולא הביעו התנגדות.

 

"המועצה המקומית מבשרת ציון שמחה על שיתוף הפעולה הפורה עם עיריית ירושלים, שנובע מתוך הסכמות והבנות. איננו סבורים כי עיריית ירושלים תתנגד לתכנית המתאר, לרבות איזורי התעסוקה, מאחר וגם בעיריית ירושלים מבינים שיש לאפשר למבשרת ציון יכולת קיום כלכלית, שתאפשר מתן סל שירותים ורמת איכות חיים גבוהה לתושביה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הדמיה: דגן פתרונות ויזואלים מתקדמים
שער הכניסה לירושלים
הדמיה: דגן פתרונות ויזואלים מתקדמים
צילום: גיל יוחנן
מבשרת ציון
צילום: גיל יוחנן
מומלצים