שתף קטע נבחר

קטנה אבל קטלנית: הגיע הזמן לביטוח חובה לקלנועית

למרות המעורבות ההולכת וגוברת של קלנועיות בתאונות, חלק גדול מהן עם נפגעים, הן אינן כפופות לחוק הפיצוי לנפגעי תאונות דרכים. הגיע הזמן לשנות את המצב. דעה

התאונה שהתרחשה לפני כשבועיים בצומת גהה, בה נהרג רוכב קלנועית בן 44, הצטרפה למספר תאונות בתקופה האחרונה בה היו מעורבות קלנועיות. מרבית התאונות כללו פגיעות גוף, כולל פגיעות קשות.

 

עוד על ביטוח בערוץ הכסף שלי

 

הנושא לא תפס את הכותרות הראשיות בתקשורת ועל כן ממעיטים לעסוק בזה, אך מדובר בבעיה חמורה שחייבים לתת לה מענה. במדינת ישראל קיים חוק הקובע פיצוי לנפגעי תאונות דרכים (חוק הפלת"ד). על פי החוק, כל נפגע תאונות דרכים, בין אם הוא הנהג - ובלבד שברשותו ביטוח חובה תקף, הנוסע או הולך רגל - זכאי לפיצוי. לשם כך יש לרכוש ביטוח חובה לרכב, שכשמו כן הוא - חובה.

 

ואולם, לא קיים על פי חוק ביטוח חובה לקלנועית. מדוע? הקלנועית, על פי משרד התחבורה, אינה מוגדרת בחוק כרכב מנועי ולכן לא נמצאת תחת חוק הפלת"ד.

האם כלי תחבורה המגיע למהירות של 30 קמ"ש אינו נחשב לרכב מנועי? האם שרשרת התאונות שהתרחשו לאחרונה אינה מדליקה נורה אדומה בקרב מקבלי ההחלטות?

 

 (צילום: יוסי בן דוד) (צילום: יוסי בן דוד)
(צילום: יוסי בן דוד)

נכון שבחלק מהתאונות בהן מעורבות קלנועיות עם כלי רכב אחרים, מקבלים נהגי הקלנועית פיצוי מביטוח החובה של הרכב הפוגע, שהרי בביטוח החובה אין צורך בהוכחת אשמה. אך מה קורה במקרים שבהם הקלנועית פוגעת בהולך רגל או בילד בן 3 שמתרוצץ על רחבה של מרכז מסחרי? מה קורה כאשר נהג הקלנועית מתנגש בגדר או בעץ?

 

חשוב לזכור כי רוב נהגי הקלנועית הינם אנשים מבוגרים ששליטתם בכלי רכב זה מוגבלת ואף מוטלת בספק. בעיה זו ידועה ומוכרת גם לבעלי הקלנועיות עצמם, שמודעים לסכנה ואף מבקשים מיוזמתם לבצע את הביטוח, סוכני הביטוח מקבלים פניות השכם וערב לביצוע ביטוח שכזה אך נאלצים לדחות את הפניות בהעדר הימצאותו של כיסוי מסוג זה.

 

כאן המקום לציין כי קיימות חברות ביטוח הכוללות את הקלנועית במסגרת ביטוח הדירה, אך הפיצוי במקרה של נזק גוף נמוך ומוגבל בסכום.

 

אז מי מפצה הולך רגל שנפגע מקלנועית? לנפגע עומדת זכות תביעה על פי פקודת הנזיקין, מה שיכול לגרום לנזק כלכלי בלתי הפיך לפוגע שהרי תביעת גוף יכולה להגיע לסכומים נכבדים שיצאו מכיסו של הפוגע.

 

היום, יותר מתמיד, ברור כי יש להגדיר את הקלנועית כרכב מנועי. חובת ביצוע ביטוח לסוג כלי רכב זה תעניק שקט נפשי לנהגי הקלנועית כמו לציבור הרחב ויפה שעה אחת קודם.

 

הכותב הוא מנכ"ל רוזנפלד צבי וליאור סוכנות לביטוח בע"מ ויו"ר סניף חיפה בלשכת סוכני הביטוח

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים