שתף קטע נבחר

האוצר: 2 גורמים הקפיצו את הצמיחה ל-4%

הסקירה השבועית של האוצר התייחסה לקצב צמיחת המשק ב-2016: תופעת הרכשה המאסיבית של כלי רכב ושדרוג מפעל אינטל - גורמים משמעותיים אבל זמניים שהובילו לצמיחה גבוהה. "השיפור בהכנסה הפנויה תרם לגידול בצמיחה הפרטית"

הרכישה המוגברת של המכוניות ושדרוגו של מפעל אינטל בקריית גת השפיעו על קצב צמיחת המשק ב-2016, שעומד על 4%. כך קובע שוב הכלכלן הראשי של משרד האוצר בסקירתו הכלכלית השבועית.

 

כפי שטען כבר לגבי נתוני הצמיחה של הרבעון השלישי של 2016, טוען שוב הכלכלן הראשי, יואל נווה, כי שני הגורמים המשמעותיים אבל זמניים שהשפיעו על קצב הצמיחה הגבוה יחסית ב-2016 לעומת שנים קודמות ויחסית למדינות המפותחות, הם תופעת הרכישה המאסיבית של כלי רכב בשנת 2016, שתרמה לצמיחת הכלכלה הן דרך התצרוכת הפרטית והן דרך ההשקעות (ליסינג), וכן שדרוגו של מפעל אינטל.

שר האוצר משה כחלון (צילום: יאיר שגיא) (צילום: יאיר שגיא)
שר האוצר משה כחלון(צילום: יאיר שגיא)
 

אולם ההערכות הן שקצב הרכישות המוגבר של מכוניות בישראל לא צפוי להימשך זמן רב, ולכן גם השפעותיו על הצמיחה צפויות להיות קצרות מועד. "הגידול בצריכה הפרטית לאורך השנה נבע במידה רבה ממצבו הטוב של שוק העבודה הישראלי", כותב הכלכלן הראשי, "שיעור האבטלה נמצא בשפל היסטורי, שיעור ההשתתפות בשוק התעסוקה מצוי ברמת שיא ושיעור המועסקים במשרה חלקית נמוך יחסית".

 

נמשכת מגמת העלייה המהירה בשכר הריאלי

עוד מציין הכלכלן הראשי כי ב-2016 נמשכה מגמת העלייה המהירה בשכר הריאלי, בדגש על ענפים שמאופיינים בשכר נמוך, וזאת על רקע רמת התעסוקה הגבוהה, העלאת שכר המינימום וחוזי העסקה שנחתמו במגזר הציבורי. "מגמות אלו בשוק העבודה", נכתב, "שבאו לידי ביטוי בשיפור ברמת ההכנסה הפנויה של הפרטים במשק, תרמו משמעותית לגידול בצריכה הפרטית בכלל, ולגידול המהיר ברכישות כלי רכב בפרט, לאורך השנה".

 

בתחום סחר החוץ של ישראל, חלה התכווצות בייצוא הסחורות במהלך 2016 בהשוואה לשנת 2015, בעוד יצוא השירותים של ישראל, שמקורו בעיקר בענף ההייטק, צמח השנה בקצב מרשים. מצבת השכירים בענף ההיי-טק התרחבה בשנה החולפת בקצב דומה לגידול בתעסוקה בכלל המשק – בניגוד להתכווצותה בשנים הקודמות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים