שתף קטע נבחר

סופית: הכנסת אישרה את חוק המאגר הביומטרי

חברי הכנסת אישרו בקריאה שנייה ושלישית את החוק השנוי במחלוקת שקידם שר הפנים אריה דרעי. המשמעות: כל אזרח המוציא תעודת זהות או דרכון יחויב להצטרף למאגר ולמסור תמונה של פניו. האזרח יוכל לבחור אם למסור גם טביעת אצבע

 

אילוסטרציה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

 

מליאת הכנסת אישרה אמש (יום ב'), לאחר דיון ממושך, בקריאה שנייה ושלישית את חוק המאגר הביומטרי שהוביל שר הפנים אריה דרעי. על פי החוק, יחויב כל אזרח המוציא תעודת זהות או דרכון להצטרף למאגר ולמסור תמונה של פניו, אולם יוכל לבחור אם להוסיף גם טביעות אצבע. בקריאה השלישית תמכו 39 חברי כנסת לעומת 29 שהתנגדו.

 

ההצעה נועדה לתקן את ההסדרים שנקבעו בחוק המאגר הביומטרי לקראת החלתו על כלל תושבי המדינה והיא בנויה מהוראת קבע שלפיה יהיה מאגר ביומטרי של תמונות פנים בלבד ותוקף תעודות הזיהוי והדרכונים של כל האזרחים יהיה לחמש שנים, אלא אם כן קבע השר בצו תקופת תוקף ארוכה יותר.

 

בנוסף, תיקבע הוראת שעה של חמש שנים מכניסת החוק לתוקף, אותה ניתן יהיה להאריך ללא הגבלה בתקופות נוספות של חמש שנים. לפי הוראת השעה אדם יוכל לתת הסכמה שטביעות האצבע שלו יוכנסו למאגר. מי שטביעותיו לא יוכנסו למאגר - יונפקו לו תעודת זהות ודרכון שתוקפם חמש שנים בלבד, בעוד שלמי שייכלל במאגר - יונפקו מסמכי זיהוי כאמור ל-10 שנים.

 

הצעת החוק נדונה בוועדה המשותפת לוועדות החוקה והמדע והטכנולוגיה והוכנסו בה שינויים משמעותיים מהנוסח הראשוני. בין השאר הוחלט כי לא יישמרו במאגר טביעות אצבע של קטינים מתחת לגיל 16, לא ייעשו שימושים משטרתיים בניגוד לכללי העיכוב הקיימים היום ובכל מקרה עד שיאושרו התקנות בכנסת, לא תוכל המשטרה להשתמש במאגר בכלל. כמו כן נקבע כי ראש מערך הסייבר יערוך בדיקות כל שנה וחצי במקום כל שנתיים למציאת חלופות טכנולוגיות לטביעות האצבע ומערך ההסברה לגבי המאגר ייתן מענה בחמש שפות.

 

ח"כ ניסן סלומינסקי, יו"ר ועדת החוקה, אמר לפני ההצבעה בכנסת: "ברגע האחרון הכנסנו שטביעת אצבע של קטינים לא תוכנס למאגר, ומי שמתלבט יכול לבקש בכל עת למחוק את טביעת האצבע שלו. החלטנו לקחת גוף אובייקטיבי שאנחנו סומכים עליו וזה ראש מערך הסייבר, אמרתי לו שאם הוא ימצא טכנולוגיה שמאפשרת לשמר תמונה 10 שנים, להערכתי אנחנו נמחק את טביעות האצבע לחלוטין אבל כרגע אין טכנולוגיה כזו".

 

החוק אושר לאחר שאתמול בבוקר נערך דיון סוער בוועדה שהכינה את החוק ובמהלכו אושר התיקון לחוק ברוב של שישה מול חמישה. במהלך הדיון חברי כנסת רבים, בהם גם כאלה שנמנים עם סיעות הקואליציה, ציינו כי לדעתם הדיון בסוגיה טרם מוצה והביעו התנגדות לחוק במתכונתו הנוכחית.

פורסם לראשונה 27/02/2017 21:50

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רשות האוכלוסין וההגירה
ארכיון
צילום: רשות האוכלוסין וההגירה
מומלצים