שתף קטע נבחר

יהודים וחובטים

שחקני נבחרת ישראל בבייסבול יעשו היסטוריה כשיעלו להופעת בכורה באליפות העולם ביום שני בקוריאה הדרומית, מול הנבחרת המארחת. בינתיים הם יכולים לשאוב השראה משחקני בייסבול יהודים אגדיים. שלא כמו בענפי ספורט אחרים, היו לא מעט אגדות כאלה - מהאנק גרינברג וסנדי קופקס ועד לשון גרין ואיאן קינסלר

ביום שני שחקני נבחרת הבייסבול של ישראל יעשו היסטוריה כשיעלו למשחקם הראשון, מול הנבחרת המארחת באליפות העולם בקוריאה הדרומית. רוב שחקני הנבחרת מחזיקים באזרחות אמריקנית ומייצגים את ישראל בזכות הפעלת "חוק המורשת" של איגוד הבייסבול העולמי, המאפשר לכל שחקן שיכול לקבל אזרחות במדינה מסוימת לייצג אותה בטורניר בינ"ל.

 

במהלך ביקור הנבחרת בישראל לפני כחודש וחצי אמר האק דייויס שהם מתכוונים ללכת "עד הסוף". את ההשראה הם יכולים לקחת מאגדות בייסבול יהודיות.

 

המסורת היהודית בבייסבול האמריקני התחילה עוד באמצע המאה התשע-עשרה. שחקן הבייסבול היהודי הראשון, "חובט הברזל" לי פייק, היה ידוע בחבטות ההום-ראן ובמהירותו האדירה. לאחר שנוסדה הנשיונל ליג בשנת 1876 הוא נמנה עם כוכביה. היו אלה ימים שבהם שכר לשחקן נאמד ב-20 דולר לשבוע.

 

השחקן היהודי הנחשב לטוב ביותר בכל הזמנים ובכלל לאחד מכוכבי הבייסבול הגדולים בהיסטוריה הוא האנק גרינברג, עם שיא של 58 הום-ראנס בעונת 1938, שני לאגדה אחרת - בייב רות' (60 הום-ראנס). הוא שיחק במדי דטרויט טייגרס, היה היהודי הראשון שנבחר ל-MVP של האמריקן ליג, וזכה פעמיים בתואר (1935, 1940). ארבע פעמים הוביל גרינברג את הליגה במספר ההום-ראן.

 

האנק גרינברג (מימין) באולסטאר 1937 יחד עם ג'ו דימאג'יו, לו גריג ועוד (צילום: מתוך ויקיפדיה) (צילום: מתוך ויקיפדיה)
האנק גרינברג (מימין) באולסטאר 1937 יחד עם ג'ו דימאג'יו, לו גריג ועוד(צילום: מתוך ויקיפדיה)

 

במהלך מלחמת העולם השנייה היה האנק גרינברג השחקן הראשון מהמייג'ור ליג שהתנדב לשרת בצבא האמריקני על אף שקיבל פטור. משחק זכור היה מול ניו יורק יאנקיז בערב יום כיפור של שנת 1934 שבו סירב להשתתף. ההחלטה גרמה להד תקשורתי. לבסוף קבוצתו סיימה ראשונה בליגה אך בוורלד סיריז הפסידה את האליפות לסנט לואיס קרדינלס. ב-1956 נכנס גרינברג להיכל התהילה של הבייסבול האמריקני.

 

לימים שחקנים יהודים אחרים כמו סנדי קופקס סירבו גם כן לשחק ביום כיפור גם כשהיה מדובר במשחקים חשובים ומכריעים. קופקס היה המגיש (pitcher) הטוב ביותר בהיסטוריית המשחק. את הקריירה המקצוענית החל בשנת 1955 בברוקלין דודג'רס, שלימים הפכה ללוס אנג'לס דודג'רס. ב-1963 נבחר למגיש הטוב בליגה וזכה בגביע סאיי יאנג (גם ב-1965 ו-1966) עם 306 פסילות (strikes), שיא בנשיונל ליג. ארבע פעמים הוא היה הראשון בליגה בפסילות (strike), והיה ה-MVP של הוורלד סיריז ב-1963 וגם כעבור שנתיים.

 

קופקס. הצעיר ביותר להיכנס להיכל התהילה (צילום: מתוך ויקיפדיה)
קופקס. הצעיר ביותר להיכנס להיכל התהילה(צילום: מתוך ויקיפדיה)

 

בגיל 36 היה סנדי קופקס לשחקן הצעיר ביותר שנבחר להיכל התהילה של הבייסבול ולנבחרת כל הזמנים של המייג'ור ליג. הוא שייך למועדון אקסקלוסיבי של מגישים עם "משחק מושלם" (המגיש פסל את כל 27 החובטים שמתייצבים מול) ועשה זאת ב-9 בספטמבר 1965. כל זאת הספיק בקריירה מקצוענית שנמשכה כ-11 שנים בלבד.

 

התופס (catcher) הרי דנינג שיחק לאורך רוב הקריירה במדי ניו יורק ג'איינטס. ארבע פעמים ברציפות הוא נמנה עם נבחרת האולסטאר של הנשיונל ליג (1941-1938), ופעמיים ברציפות (1940-1939) נבחר בעשירייה הראשונה במירוץ לתואר ה-MVP.

 

יש גם שם בן זמננו. איאן קינסלר שמשחק במדי דטרויט טייגרס נמנה ארבע פעמים עם נבחרת האולסטאר של הליגה. הוא אחד מ-12 שחקנים בהיסטוריה של הענף להיות חלק מה-30/30 - לחבוט לפחות 30 הום-ראן ו"לגנוב" 30 בסיסים. הוא עשה זאת פעמיים, ב-2009 וגם כעבור שנתיים, וזכה גם בפרס כפפת הזהב ב-2016.

 

קינסלר. חלק ממועדון 30/30 היוקרתי (צילום: מתוך ויקיפדיה)
קינסלר. חלק ממועדון 30/30 היוקרתי(צילום: מתוך ויקיפדיה)

 

שחקן יהודי נוסף שזכה בפרס זה הוא שון גרין, אגדת בייסבול שלבש גם את מדי נבחרת הכחול-לבן. הוא הצטיין בחבטות ההום-ראן, עם 40 או יותר במשך שלוש עונות ובמספרן הכולל צבר 328, שני להאנק גרינברג (331). נבחר פעמיים לנבחרת האולסטאר של המייג'ור ליג (1999, 2000). הוא נחשב לשחקן היהודי הטוב ביותר מאז סנדי קופקס.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מתוך ויקיפדיה
האנק גרינברג
צילום: מתוך ויקיפדיה
מומלצים