שתף קטע נבחר

אימוני כושר מיוחדים, הכשרה ל-3 תפקידים - כך יבוצע הניסוי ללוחמות בטנק

פרסום ראשון: 15 חיילות בלבד ייבחרו מתוך הטירוניות הקרביות שיחלו את דרכן בגדודי החי"ר המעורבים. המסלול שיעברו, וממנו יפיקו בהמשך לקחים לגבי שילובן של נשים בטנק, יסתיים בהכשרה שתימשך כשנה לתפקידי טענת, תותחנית ונהגת ויכלול גם פעילות מבצעית בשטח

 

תוכנית ההתנסות של לוחמות בטנק נחשפת: בשבועות הקרובים יתגייסו החיילות הראשונות שישולבו בחיל השריון כלוחמות בטנק, וכעת מתפרסמים הפרטים על אופיו של הניסוי, שיאפשר לצה"ל לבחון את שילוב הלוחמות במערך השריון במשימות ביטחון שוטף והגנת הגבולות. "הארץ" חשף את דבר היערכותו של הניסוי לפני כשבועיים.

 

על פי פרטי התוכנית שמתפרסמים כאן לראשונה, החיילות שישתתפו בפרויקט יתגייסו בשבועות הקרובים לגדודי החי"ר קל המעורבים כגון קרקל ואריות הירדן, שם יעברו את הטירונות הקרבית. בארבעת חודשי הטירונות ייבחרו 15 החיילות המתאימות ביותר לניסוי, והן יעברו לבסיס ההכשרות של השריון בשיזפון. שם הן יעברו הכשרות ללחימה בטנק במשך כארבעה חודשים נוספים, לשלושה מתוך ארבעה תפקידים בטנק: נהגת, תותחנית וטענת. את תפקיד מפקד הטנק ימלאו כחלק מהניסוי מפקדי טנקים מנוסים שנבחרו בקפידה. 

טנקים בגבול עזה (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
טנקים בגבול עזה(צילום: יואב זיתון)
הלוחמות יעברו אימוני כושר מיוחדים כדי לחזק את שרירי גופן. הכשרת החיילות כטנקיסטיות לא תהיה דומה להכשרה של טנקיסט. היא תותאם למשימת הגנת הגבולות. כך למשל הלוחמות שישתתפו בניסוי לא יעברו תרגילי מחלקה ופלוגה כמו שעובר כל שריונר, אך יתרגלו משימות של טנקים בביטחון שוטף - כגון קפיצה עם הטנק מנקודה לנקודה, ירי לעבר מטרות בטווחים שונים, עבודה משותפת עם כוחות תצפית וסיוע בגזרה ומארבים ממושכים.

 

השלב השלישי של תוכנית ההתנסות, שתימשך כשנה, יתרחש ברבעון האחרון של 2017 ובתחילת 2018, כאשר הלוחמות יישלחו להתנסות מעשית בטנקים בגזרה בדרום. בגזרה זו הן ישתלבו עם גדוד קרקל ויבצעו משימות מבצעיות.

 (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
(צילום: יואב זיתון)

התנסות מעשית בטנקים - בסוף 2017 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
התנסות מעשית בטנקים - בסוף 2017(צילום: עידו ארז)

הניסויים ייערכו בטנקי מרכבה סימן 3, שלפי קצין בכיר בחיל, נבחר בשל רמת ההפעלה הבינונית שלו לעומת טנקי מרכבה סימן 4 המתקדמים או טנקי מרכבה סימן 2 המיושנים שיוצאים מהמערך.

 

רק בתום השנה של ההתנסות יגובשו המלצות בחיל השריון ובזרוע היבשה אם ניתן לשלב לוחמות בטנק. המגמה היא שלוחמות אלה - אם הניסוי יצליח - ייקחו חלק מרכזי במערך הגנת הגבולות החדש, שכולל גדודי איסוף קרבי בגזרות כגון גבול לבנון ורמת הגולן, לצד שילוב הטנקיסטיות בגדודי החי"ר בגזרת הדרום.

 

במהלך התוכנית ילוו צוותים של תזונאים, מדריכי כושר קרבי ואנשי חיל הרפואה באופן קבוע את פעילות הטנקיסטיות ואימוניהן. במהלך הקיץ אף צפוי צוות של חיל השריון לצאת להשתלמות בארצות הברית במסגרתה יתרשם משירותן של טנקיסטיות (בהיקפים מצומצמים מאוד) בצבא האמריקני.

 

עבודת המטה לקראת הכשרת טנקיסטיות ארכה חודשים ארוכים. שני ניסיונות קודמים לבחון שילוב לוחמות בטנק בעשור האחרון כשלו: פעם אחת כבר בשלב התיאורטי ובפעם השנייה כאשר התנסו בכך מדריכות שריון אך כשלו בעיקר מסיבות פיזיולוגיות.

 

כמה קצינים בכירים בדימוס כבר הביעו מורת רוח נוכח המהלך. "אני חושב שזאת תהיה טעות לשלב נשים כלוחמות בשריון", אמר השר לשעבר אביגדור קהלני, נושא עיטור הגבורה ממלחמת יום הכיפורים, זאת לאחר שהאלוף (מיל') יפתח רון טל, טען שאיוש טנקים על ידי נשים הוא "שערורייה" שמאחוריה עומדים גופי שמאל המעוניינים להחליש את צה"ל.  

 

קצין בכיר בחיל השריון אמר ל-ynet: "אנחנו מגיעים להתנסות הזו עם המון ניסיון ולקחים שצברנו והפקנו מגדודי הגנת הגבולות שבהם משרתות לוחמות, כך שיש סיבה להיות אופטימיים. צוות בקרה ילווה באופן צמוד את המהלך, נבצע אם צריך התאמות נוספות גם בטנק עצמו כגון כיסא ייעודי ללוחמת, או ציוד מותאם לנשים. בסוף הניסוי נוכל לענות על השאלות העקרוניות אם נשים יכולות להפעיל טנק בחירום ובשגרה, ומהי המתכונת הנכונה לעשות זאת. תהליך איתור הבנות שישולבו בהתנסות יהיה יסודי ובאופן שיאפשר לנו התנסות, גם אם חלקן ינשרו חזרה לגדודים שאליהם התגייסו".

 


פורסם לראשונה 01/03/2017 22:37

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מיכאל חי, במחנה, באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון
מדריכת שריון (ארכיון)
צילום: מיכאל חי, במחנה, באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון
מומלצים