שתף קטע נבחר

מחקר ישראלי: ההתנהגות שלכם בחדר המיון תשפיע על איכות הטיפול שתקבלו

הגעתם עם הילד הקטן שלכם לאשפוז? מחקר ישראלי שפורסם ב"ניו־יורק טיימס" קובע: אם תתנהגו בגסות ובקוצר רוח, איכות הטיפול עלולה להיפגע

מחלקות האשפוז של ילדים ושל תינוקות הן מהמקומות הלחוצים והקשים ביותר במערכת הבריאות: הפעוטות חסרי הישע, הפחד של ההורים והעומס הרב המוטל על הרופאים ועל האחיות שמנסים להציל חיים ולהבריא פגיעות שעלולות להשפיע על חייו ועל עתידו של הפעוט.

 

קשה שלא להבין את הלחץ שבו נתונים הורים לילדים מאושפזים, אך מחקר ישראלי חדש שהתפרסם בשבוע שעבר בעיתון ה"ניו־יורק טיימס" מגלה שאם הורה של תינוק חולה מתנהג בגסות רוח כלפי הצוות הרפואי, באופן בלתי מודע — איכות הטיפול עלולה להיפגע.

 

אלימות כלפי צוות רפואי - מילולית ופיזית - היא באופן מצער לא נדירה. אחת התופעות הנפוצות יותר בבתי־החולים היא גסות רוח והתנהגות פוגעת ומזלזלת כלפי הצוות המטפל. כעת מתברר שהתנהגות כזו עלולה לפגוע באיכות הטיפול של הילד המאושפז. "לא חיפשנו במחקר הורים אלימים אלא הורים שמתנהגים בגסות רוח ומעליבים את הצוות", סיפר לעיתון האמריקאי פרופ' פיטר במברגר, אחד מעורכי המחקר, חוקר בחוג להתנהגות ארגונית ולניהול משאבי אנוש באוניברסיטת תל־אביב.

 

פג בטיפול נמרץ. תהיו נחמדים לצוות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
פג בטיפול נמרץ. תהיו נחמדים לצוות(צילום: shutterstock)

 

"היכולת המקצועית של הצוות מושפעת מאמירות ההורים"

המחקר התמקד במחלקות לטיפול נמרץ של היילוד, שם מאושפזים בעיקר פגים. החוקרים התמקדו באופן שבו טופלו יילודים שהוריהם דיברו בצורה פוגענית כלפי הצוות. “ההורים האלה לא התנהגו באלימות, הם רק אמרו דברים שלא היו נעימים במיוחד לצוות הרפואי לשמוע".

 

ממצאי המחקר גילו שאמירות מהסוג הזה היו מספיקות כדי להשפיע — באופן בלתי מודע בהכרח — על הרופאים ועל האחיות. הביצועים ומיומנות האבחון היו נמוכים יותר והטעויות הרפואיות היו בסבירות גבוהה יותר אצל ילדים שהוריהם ובני משפחתם התבטאו בצורה גסת רוח כלפי הצוות הרפואי לעומת מקרים שבהם ההורים רק הביעו דאגה באופן כללי למצב ילדם המאושפז במחלקה. "היכולת המקצועית של הצוות הרפואי הושפעה מהאמירות של ההורים", קבעו החוקרים.

 

"לא צריך להשתולל או לנקוט אלימות פיזית על מנת שתהיה לכך השפעה על תפקוד הצוות בטיפול הרפואי", הסביר פרופ' אריק ריסקין מהפקולטה לרפואה בטכניון, העורך הראשי של המחקר, שמשמש גם מנהל טיפול נמרץ בפגייה במרכז הרפואי בני ציון בחיפה.

 

"גסות רוח באה לידי ביטוי גם באמירות אישיות מעליבות כלפי הצוות הרפואי, ויש להן השפעה דרמטית". לדבריו, אחרי תגובה שכזו כלפי הרופאים או האחיות ביצעו הצוותים משימות רפואיות בצורה פחות אפקטיבית וטובה. כישורי האבחון שלהם הידרדרו, וגם עבודת צוות שלהם נפגמה.

 

"החולה ובני משפחתו צריכים להתעניין, לשאול ולהביע מעורבות, אך חייב להיות להם אמון בצוות המטפל, וחובה לשמור על כבוד הדדי", סיכם ריסקין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
היחס לרופא יקבע את איכות הטיפול
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים