שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

דרושות לפרלמנט: נשים

לא רוצות ולא רצות: מהפכות "האביב הערבי" הובילו את נשיא אלג'יריה לחוקק חוק שמעניק ייצוג אוטומטי ל-145 נשים בבית הנבחרים. אלא שחודשיים לפני הבחירות יש בעיה אחת - אין מספיק נשים שהגישו את מועמדותן

בניין האסיפה הלאומית באלג'יר, בירת אלג'יריה (צילום: AP) (צילום: AP)
בניין האסיפה הלאומית באלג'יר, בירת אלג'יריה(צילום: AP)

 

בעקבות מהפכות "האביב הערבי" במזרח התיכון, קידם נשיא אלג'יריה עבד אל-עזיז בוטפליקה שורה של רפורמות פוליטיות. אחת מהן הייתה חוק שנועד לתת לנשים ייצוג אוטומטי בפרלמנט בשיעור של שליש מ-462 המושבים בבית הנבחרים.

 

עוד סיפורים מעניינים מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

לפי החוק לקידום הנשים בפוליטיקה, בבחירות הכלליות הקרובות שייערכו ב-4 במאי אמורות להיבחר לפרלמנט באלג'יר לפחות 145 נשים. אלא שיש בעיה אחת - במפלגות שמתמודדות בבחירות אין מספיק נשים כדי לעמוד במכסה שהוגדרה בחוק. "הנשים נוטשות את הגברים במפלגות 90 יום לפני הבחירות!", זעקה לפני חודש כותרת בעיתון הנפוץ "א-שורוק". בכתבה נכתב בין היתר כי הסעיף המדובר בחוק לגבי ייצוג האישה בפרלמנט הפך ממחויבות פוליטית שמבטיחה לאישה את חלקה לסיוט עבור הפוליטיקאים בכל פעם שיש בחירות לפרלמנט "בצל ההימנעות של הנשים מכניסה לפוליטיקה והניסיון הכושל של הבחירות ב-2012".

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
על פי הטענות באלג'יריה, חוק הנשים של בוטפליקה הביא לכך שבבחירות הכלליות ב-2012 נכנסו לפרלמנט נשים לא מתאימות לתפקיד ששימשו בעיקר קישוט בבית הנבחרים ולא הביאו שום ערך מוסף. חברת הפרלמנט סמירה איבראהימי אמרה בראיון לעיתון "א-שורוק" כי חלק מהמפלגות באלג'יריה לא מרוצות משיטת המכסה לנשים שמחייבת אותן להציב נשים ברשימות הבחירה שלהן. "יש כמה פוליטיקאים שמתעלמים מהנשים ומהיכולת שלהן ואפילו מהמאבק שלהן לאורך כל השנה. אך כאשר מגיעים מועדי הבחירות, אז הגבר צריך להשביע את רצונה של האישה משום שהיא נכפית מתוקף החוק והחוקה", אמרה איבראהימי. היא סבורה שהמכסה טובה בשביל לעודד נשים להיכנס לפוליטיקה, אבל לדעתה על המפלגות לבחור את הנשים המתאימות לרשימות שלהן.

 

6,228 הגישו מועמדות במפלגת השלטון. וכמה מהם נשים?

מזכ"ל מפלגת הרוב "החזית הלאומית לשחרור אלג'יריה" (FLN), דג'אמאל אולד עבאס, סיפר כי עד כה, שבועיים לפני המועד האחרון להגשת הרשימות, קיבלה המפלגה שלו 6,228 טפסי רישום של מועמדים, בהם קצת יותר ממאה נשים. "מעולם לא הייתי מעורבת בפעילות פוליטית או פעילות של איגוד עובדים, אבל תמיד התעניינתי בפוליטיקה, דרך עיתונים, טלוויזיה. אני לא יודעת מה כוללת עבודה פרלמנטרית, אבל האתגרים מעניינים אותי מאוד", אמרה המורה בגמלאות עזיזה בודייה. מפלגת "החזית הלאומית לשחרור אלג'יריה" ביקשה מהאישה הכריזמטית בת ה-55 להיות מספר 2 ברשימת המפלגה בעיר בומרדס שנמצאת מזרחית לבירה אלג'יר.

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

החוק שקידם לא ממש מקדם את הנשים בפוליטיקה. נשיא אלג'יריה בוטפליקה (צילום: AP) (צילום: AP)
החוק שקידם לא ממש מקדם את הנשים בפוליטיקה. נשיא אלג'יריה בוטפליקה(צילום: AP)

אלא שהפוליטיקה לא ממש קורצת לנשים האלג'יראיות. מגישת הטלוויזיה נורה חאמדי, למשל, לא רוצה לשמש קישוט במפלגת המיעוט "התנועה העממית של אלג'יריה". "זה תלוי במקום שאקבל ברשימה", היא אמרה.

 

מפלגת הרוב בפרלמנט צפויה לשמור על כוחה בבחירות הכלליות הקרובות שייערכו בתקופה די רגישה במדינה הצפון אפריקנית, בשעה שהמצב הכלכלי לא מזהיר והציבור מביע את זעמו ברחובות. במקביל, ייתכן שמצבו הרפואי של הנשיא בוטפליקה לא טוב. רק בסוף השבוע האחרון צצו, ולא בפעם הראשונה, שמועות באלג'יריה לפיהן הנשיא מת יומיים אחרי שחגג יום הולדת 80. קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל ביקרה באחרונה אצל השכנה תוניסיה והייתה אמורה גם לבקר באלג'יריה, אך מצבו הבריאותי של בוטפליקה, כך נראה, לא אפשר זאת.

 

הסוציולוג נאסר דג'אבי הסביר כי מיעוט המתמודדות בבחירות הכלליות הוא "בעיה של החברה". לדבריו, "המפלגות הפוליטיות באלג'יריה הן מאצ'ואיסטיות. הן לא השקיעו בקידום נשים בפוליטיקה". מהדברים שלו עולה שגם אם בפרלמנט החדש יהיו 145 נשים, דרכן של הנשים במדינה לעבר קידום זכויותיהן, כל שכן שוויון למצבם של הגברים, ארוכה מאוד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
דגל אלג'יריה (אילוסטרציה)
צילום: shutterstock
מומלצים