שתף קטע נבחר

חצילים מעזה ברשתות השיווק

צרכנית טוענת שהבחינה בארגז חצילים מעזה, והחקלאים זועמים: "בתמורה לתוצרת זולה מוכרים את הערכים". משרד החקלאות מזהיר בתגובה: אם יופסק הייבוא הזניח מעזה, שהיקפו 8 מיליון שקל בשנה - ייפסק גם הייצוא הגדול של פירות מישראל לרצועה בשווי 200 מיליון שקל

לקוחה של אחת מרשתות השיווק טוענת כי הבחינה אתמול (ראשון) בארגז חצילים, שמקורו ברצועת עזה. בפוסט שהעלתה לפייסבוק כתבה הלקוחה: "אחר הצהריים נכנסתי לרמי לוי בפרדס חנה. עובד מעמיס חצילים מקופסאות קרטון לבנות ולתדהמתי חותמת: 'תוצרת עזה'... חשבתי שראוי לפרסם לפחות לאלה שאכפת להם מבריאות המשפחה וגם חשוב לא פחות לתמוך בחקלאות ובחקלאים הישראלים".

 

רמי לוי מסר בתגובה שהוא לא מייבא סחורה מעזה: "אני מעדיף סחורה מתוצרת הארץ, והיא הכי טובה מבחינתי", אמר ל-ynet.

 

למרות הפוסט הזועם וההכחשות של רמי לוי, ייבוא הירקות מעזה מתקיים זה זמן רב, במקביל לעימות בין ישראל לבין שלטון החמאס ברצועה. מנתונים של משרד החקלאות עולה, כי מדובר בייבוא של עגבניות וחצילים בהיקף שנתי של כמה אלפי טונות, בשווי של כ-8 מיליון שקל. כצפוי מדובר בנושא שנוי במחלוקת, שזוכה להתנגדות מצד החקלאים, המזהירים מפגיעה במשקים בייחוד בתקופה שלפני חג הפסח.

 

ייבוא טוב לשומרי כשרות ולסוחרים בעזה

ייבוא הירקות מעזה לא נולד היום, והוא זוכה לתמיכה מצד גורמים הומניטריים וגם ביטחוניים. ארגון "גישה", הפועל למען חופש תנועה לפלסטינים, יצא בשנת 2016 בקמפיין יחסי ציבור במטרה לקדם את רעיון הייבוא מעזה, למען חופש המסחר של החקלאים בעזה.

הפוסט שכתבה הלקוחה בפייסבוק (צילום מסך) (צילום מסך)
הפוסט שכתבה הלקוחה בפייסבוק(צילום מסך)
 

עוד קודם לכן, ב-2015, חודש השיווק של תוצרת חקלאית מרצועת עזה, במקביל לדרישת הקהילות החרדיות לתוצרת חקלאית שתוכל לשמש אותן בשנת השמיטה. הייבוא הזה התנהל במקביל לייבוא מהרשות הפלסטינית ומירדן.

 

מתאם פעולות הממשלה בשטחים, האלוף יואב (פולי) מרדכי אמר אז: "מדיניות צה"ל ומערכת הביטחון היא לתמוך בשיקום רצועת עזה ובכלכלתה. הצעדים הננקטים נועדו לתמוך באוכלוסייה ובציבור הפלסטיני ברצועה, תוך בידול ארגון החמאס שהינו ישות טרור שמעכבת את שיקום הרצועה ומנצלת את משאביה. תנועת הסחורות החקלאיות לישראל תתבצע תחת אכיפה ובידוק ביטחוני מחמיד וקפדני". כלומר הייבוא הלם את המדיניות הביטחונית לכאורה, של ישראל ברצועה.

  

מזכ"ל תנועת המושבים: "הסחורה מושקית במים אסורים"

לעומת זאת, מזכ"ל תנועת המושבים מאיר צור, מתנגד לייבוא מעזה, כפי שהוא מתבצע כיום. "אכן יש יבוא מעזה ואנחנו רואים את זה בחומרה רבה. מכמה סיבות", אמר ל-ynet. "מבחינת בריאות הציבור זו סחורה שנכנסת בלי שאיש בודק אותה, למעט אנחנו החקלאים, שבודקים ומגלים שהסחורה מרוססת בריסוסים אסורים והיא גם מושקית במים אסורים. התוצרת שמגיעה מעזה מסכנת את בריאות הציבור".

 

אתם בודקים כבעלי עניין, אז קשה לסמוך על הבדיקות שלכם.

"אנחנו לא רוצים לבדוק, אנחנו דורשים מהממשלה לבדוק את התוצרת, ולא להסתמך על הבדיקות שלנו. על הממשלה לבדוק את התוצרת שנכנסת לישראל, כדי להגן על הבריאות של אזרחי ישראל ולהגן על החקלאות.

 

"הפן השני בגינו אנחנו רואים את זה בחומרה היא שאנחנו חושבים שמדינת ישראל צריכה לייצר את החקלאות בעצמה, ולא לייבא מחו"ל. זו חוצפה. באמצעות הייבוא הזה הם מחסלים את החקלאות המקומית".

 

יש מחסור בירקות האלה?

"זה ביצה ותרנגולת: כמה שמייבאים יותר, יותר חקלאים מישראל מפסיקים לגדל או מגדלים פחות, ובשנה הבאה יחסר עוד יותר. הייבוא הוא לא הפתרון. הפתרון הוא תוכנית שהחקלאים הישראלים שפרשו יחזרו לגדל את התוצרת, ותהיה לנו תוצרת בריאה ואיכותית".

 

זה בעייתי שמייבאים מישות עוינת לכאורה?

"זה האבסורד של העם היהודי. בתמורה לתוצרת זולה הוא מוכר את כל הערכים".

 

משרד החקלאות: החקלאים יפסידו מהפסקת הייבוא

למרות התנגדות החקלאים, מתברר שקשרי המסחר החקלאיים עם עזה הם בכלל דו צדדיים. גם החקלאים הישראלים מייצאים לעזה, למרות "הערכים".

 

מנכ"ל משרד החקלאות מסר במכתב ששלח היום למזכ"ל התאחדות חקלאי ישראל, אבו וילן, ולמנכ"ל מועצת הצמחים, צבי אלון, כי מדובר בייבוא שמשתלם יותר לישראל מאשר לתושבי עזה. זאת, כיוון שישראל מייצאת פירות לרצועה בכמויות גדולות הרבה יותר מייבוא הירקות לישראל. "90-80 אלף טונות פירות טריים בלבד (לא ירקות) מועברים מחקלאי ישראל לרצועת עזה כל שנה, ששווים הינו כ-200 מיליון שקל", נכתב.

 

"הייבוא מרצועת עזה לשטח ישראל הינו של שני סוגי ירקות בלבד (עגבניות וחצילים), בהיקף של 5,000-4,000 טונות בלבד, בשווי של כ-8 מיליון שקל. דהיינו, הייבוא מעזה לישראל מהווה כ-5% מהיקף הייצוא מישראל לעזה.

 

"לאור המידע שיש בידינו ובידי מערכת הביטחון, חסימת הייבוא של ירקות מרצועת עזה תגרור בעקבותיה את חסימת ייצוא הפירות לרצועת לעזה.

 

"ברור לכולם, פרט לחלק מנציגי מגדלי הירקות, שמבחינת היקף היחס בין הייבוא לייצוא, עדיף לחקלאים להמשיך במצב הנוכחי. יתר על כן, רוב הפירות המיוצאים לרצועת עזה לא היו נמכרים בשוק הישראלי והנזק שהיה נגרם למגדלי הפירות היה גדול מאוד.

 

"מאחר וחדשות לבקרים אנו שומעים את תלונתם של חלק מנציגי מגדלי הירקות שיש לעצור את 'הייבוא הפרוע' מעזה, וכן כי אנחנו מפרנסים את החמאס, הננו להודיע לכם כי אנחנו מוכנים לפעול למניעת הייבוא מעזה. למותר לציין, כי אנו חושבים שבקשה זו תגרום נזק גדול וקריטי למגדלי הפירות.

 

"אנו חשבנו שיש ערבות הדדית בין מגדלי הפירות והירקות. אולם, לאור תלונתם של חלק מנציגי מגדלי הירקות בדבר 'הייבוא הפרוע' מעזה, אנו נפעל לעצור את הייבוא מעזה החל מה-1.5.17, אלא אם כן נקבל מכם בקשה מפורשת להמשיך במצב הקיים". 

 

מזכ"ל התאחדות חקלאי ישראל אבו וילן מסר בתגובה: "אני מציע למנכ"ל משרד החקלאות שלא ימהר לברוח מאחריות. אין ספק שהייצוא של פירות לעזה עולה עשרות מונים על ייבוא הירקות מעזה ואנחנו לא רוצים להפסיק שום דבר.

 

"אנחנו מציעים רק להזכיר למנכ"ל משרד החקלאות, שמנסה לברוח מאחריות ולהטילה עלינו, שהוא תומך בייבוא לחג הפסח של 40 אלף טונות מיותרים לחלוטין שלאיש אין צורך בהם. כל מה שהם יגרמו זה להפסדים כבדים לחקלאי הנגב המערבי - שזה אסם הירקות של ישראל.

 

"אני מציע לו לעסוק פחות בעזה ויותר בצד הישראלי. הטענה העיקרית של החקלאים היא לא נגד הייבוא הקטן מעזה. השאלה שלנו היא איך אתה נותן יד לייבוא פופוליסטי שלושה שבועות לפני פסח, כשאפריל הוא חודש עשיר בפירות וירקות. מה שייביא כמה עשרות חקלאים לפשיטת רגל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים