שתף קטע נבחר

אזהרה גרמנית: "היחסים עם ישראל בשפל, נתניהו לא מקשיב"

בראיון לרויטרס אומר בכיר גרמני כי היחסים עם ישראל נמצאים בשפל הגדול היותר בשנים האחרונות. הוא טוען כי הסיבה נעוצה בהתנהגותו של נתניהו בשבועות אחרי כניסת טראמפ לתפקיד, ותכנונו להגביר את הבנייה בהתנחלויות: "זה רק יחמיר בתקופת טראמפ"

בכיר גרמני הזהיר בשיחה עם סוכנות הידיעות רויטרס כי היחסים של גרמניה עם ישראל נמצאים בשפל חסר תקדים בשנים האחרונות. את דברי הבכיר אישרו גם גורמים בישראל, אך סייגו כי עדיין יש קשר חזק בין המדינות.

 

לדברי הבכיר, התוכניות שהחל ראש הממשלה בנימין נתניהו לקדם מאז כניסתו לתפקיד של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הביאו למשבר. הבכיר הזכיר את הבנייה המחודשת בהתנחלויות ובמזרח ירושלים וסוגיית חוק ההסדרה.

 

"נתניהו לא מקשיב לנו והמצב יהיה יותר גרוע בתקופת טראמפ", אמר הבכיר הגרמני לרויטרס. דבריו כוונו לסיבות שהובילו לבטל את הפגישה המתכוננת שהייתה אמורה להתקיים בחודש מאי בירושלים בין נתניהו לקנצלרית אנגלה מרקל.

התקררות ביחסים עם גרמניה? נתניהו ומרקל (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
התקררות ביחסים עם גרמניה? נתניהו ומרקל(צילום: רויטרס)

בגרמניה טענו כי הסיבה לביטול נובעת מתכנון פסגת ה-G-20, אך הגרמנים אומרים כעת שהסיבה המרכזית שהרגיזה את השלטון בגרמניה הייתה התוכניות של נתניהו. גורם ישראלי אמר כי ביטול הפסגה הוא הסתייגות עמוקה מאוד מנתניהו, אך אמר כי הבעיה המרכזית של הגרמנים היא מול טראמפ.

 

"גרמניה מאוד כועסת על טראמפ, אבל הם לא יכולים לאפשר לעצמם להתעמת איתו ישירות כי הוא חזק מדי", אמר הגורם הישראלי לרויטרס.

 

שגריר ישראל במדינה, יעקב הדס-הנדלסמן, אמר כי הקשר בין אזרחי גרמניה לישראלים הוא יציב, והביא כדוגמא את העלייה בתיירות הישראלית בברלין. השגריר ציין גם את הביקורים של הפוליטיקאים הגרמנים בישראל, דוגמת שר המשפטים הגרמני שביקר בחודש שעבר, נשיא הפרלמנט שיבקר בשבועות הקרובים, ושר החוץ זיגמר גבריאל שהודיע על ביקור מתוכנן.

 

עם זאת אישר הדס-הנדלסמן כי בעשרות השנים האחרונות מורגש פער בקרב הדור הצעיר ובקרב הפוליטיקאים המכהנים בכל הנוגע ללקיחת אחריות על השואה. "ככל שהזמן עובר, אנחנו מתקשים לשמור על מערכת היחסים הייחודית בין המדינות גם כשאין חילוקי דעות פוליטיים", אמר.

 

במחקר שנעשה בשנת 2015 בנוגע לקשר בין המדינות עלה כי 77% מהגרמנים מעדיפים "להניח לאירועי העבר", ו-66% אחוזים הביעו כעס על כך שהעם הגרמני עדיין מרגיש אשם על הפשעים שנעשו בתקופת השואה. 79% מהנשאלים שהתנגדו לתחושות האשמה היו צעירים בגילאים 29-18.

 

שיתופי הפעולה בין המדינות עדיין רבים: גרמניה היא אחת המשקיעות העיקריות במחקרים מדעיים בישראל, ומספקת לישראל אמצעי לחימה בעלות מסובסדת.

גם בתחום הכלכלה שיתופי הפעולה הביאו להסכמי סחר בעלות של 5.5 מיליארד דולרים, וגרמניה נמצאת במקום השני מבחינת היקף הסחר של ישראל עם מדינות באירופה.

 

דיפלומט גרמני ציין את הקושי הגובר בשמירת היחסים החמים עם ישראל: "אם אנחנו לא מבקרים את ישראל, תוקפים אותנו בתקשורת. כשאנחנו כן מבקרים אותם, אנחנו מרחיקים שותפה חשובה". גורמים נוספים אמרו כי "אנחנו נמצאים במצב מאוד רגיש, היחסים עלולים להשתנות מהר מאוד".

 

זו לא הפעם הראשונה ששורר מתח בין המדינות. לפני כשש שנים גרמניה איימה לעצור את אספקת הצוללות בשל תוכניות בנייה בהתנחלויות. שנה לאחר מכן, שר החוץ הנוכחי שכיהן כראש האופוזיציה עורר סערה כשכינה את המדיניות הישראלית ביהודה ושומרון "אפרטהייד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
נתניהו ומרקל
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
מומלצים