שתף קטע נבחר

הסיגריה האלקטרונית החדשה: בארה"ב לא אישרו, למה בישראל כן?

דור הסיגריות החדש המבוסס על חימום טבק הוא בסך הכל החלפת מוצר רע אחד במוצר רע אחר. עוד בטרם הוכח כי הוא מזיק פחות, על משרד הבריאות לצאת נגד שיווקו בארץ. במקרה בו מוליכים אותנו אל עבר הלא נודע עלינו לשאול את עצמנו האם מדובר בכיוון הנכון ומה הסיכונים שאנחנו לוקחים איתנו על הדרך

בתקופה האחרונה אנחנו עדים למהלכי שיווק אגרסיביים מאוד בנוגע לסיגריה אלקטרונית חדשה. חברות הסיגריות מנסות לטעון במהלך השיווקי כי מדובר בסיגריה פחות מזיקה, אך אלה טענות שאין להן, בנקודת הזמן הנוכחית, סימוכין או עובדות מוכחות. זאת ועוד, ההיסטוריה מלמדת אותנו כי עלינו להיות חשדניים בכל הקשור להבטחות אותן מקדמות חברות הטבק.

 

לאחרונה החלו חברות הטבק לשווק מוצרי עישון חדשים - סיגריות אלקטרוניות וסיגריות המכילות טבק לאידוי, כגון מותג חדש הנושא את השם IQOS. הטענה היא שמדובר בסיגריה נטולת עשן ובטוחה יותר שעתידה להחליף את הסיגריה המסורתית והאלקטרונית.

 

קראו עוד על עישון:

84 מחקרים: האם סיגריה אלקטרונית גומלת מעישון?

סכנה: מעשנים "רק" סיגריה אחת ביום? זה מה שיקרה לכם

מחקר מצא: מה קורה בגוף בעקבות עישון קופסה ביום

 

המגמה החדשה מתבססת על מקלוני טבק המוכנסים לשרוול חימום וזה מאדה את הניקוטין לכדי תרסיס הנשאף לריאות בדמות אדים. הסיגריה תכיל את אותה כמות הניקוטין, כשהרעיון העומד מאחוריה הוא למעשה ביטול העשן הנגרם בעת הבעירה ועושה דרכו אל תוך הריאות יחד עם מאות חומרים מסוכנים מתוכם עשרות מסרטנים.

 

הטענה של חברות הטבק שכביכול מדובר בסיגריות נטולות עשן המקטינות את כמות החומר המסוכן והמסרטן הנשאפת לריאות היא טענה שלא נבדקה על-ידי אף אחד מרשויות הבריאות וגורמים אובייקטיביים אמיתיים ונטולי אינטרס. ככל הידוע מדובר ב'הבטחה ללא כיסוי' שטרם הוכחה ובוודאי מעלה סימני שאלה וספקות רבים.

 

לא ידועה עדיין מידת הנזק. הסיגריה האלקטרונית החדשה ()
לא ידועה עדיין מידת הנזק. הסיגריה האלקטרונית החדשה

 

מעשנים עלולים לחשוב כי הסיגריה החדשה "בריאה"

אוכלוסיית המעשנים בארץ ובעולם עומדת על 1.3 מיליארד. בישראל, כמו במדינות רבות בעולם, העישון הינו גורם הסיכון המשמעותי ביותר לתחלואה בקרב האוכלוסייה, ושיעורי התמותה גבוהים ומדאיגים מכדי שנוכל להתעלם מהם.

 

ארגון הבריאות העולמי קבע כי העישון הוא גורם מספר אחד למוות שניתן למנוע אותו. מדוח משרד הבריאות לשנת 2014 עולה כי הירידה בשיעורי המעשנים בישראל נבלמה, וכיום כ-20% בקרב האוכלוסייה הבוגרת מעשנת. תוסיפו לזה שליש מציבור הלא מעשנים הנחשף לעישון כפוי ופסיבי, ותגיעו למסקנה כי יותר ממחצית מהישראלים עלולים לסבול בשלב כזה או אחר מנזקי עישון.

 

הניקוטין הגורם להתמכרות ואלפי החומרים הכימיים הנוספים שמשתחררים בעשן הסיגריות, חודרים לגוף וגורמים לנזק עצום למערכות הגוף השונות. מלבד השכיחות למחלות דרכי הנשימה (מחלת ריאות חסימתית כרונית - COPD) וסרטן ריאות, גדל הסיכון גם למחלות לב, כלי דם, סרטן שלפוחית השתן ועוד.

 

עוד חושפים הנתונים כי העישון אחראי לכ-8,000 מקרי מוות בשנה בישראל ממגוון מחלות שונות. בכל שנה נרשמים מעל ל-350,000 ימי אשפוז המיוחסים לתחלואה הנגרמת מעישון, והעלות הישירה של הטיפול בנזקי העישון למערכת הבריאות שלנו מוערכת בכ-6.1 מיליארד שקלים בשנה.

 

מעבר לנזק הבריאותי והכלכלי, קיים חשש כבד שהסיגריה החדשה תגרום לשינוי נורמת העישון בשני קהלים עיקריים. האחד, אנשים במגמת גמילה עלולים לטעות ולחשוב כי מדובר בסיגריה 'בריאה' והמגמה אותה אנחנו רואים היום, בה יותר ויותר אנשים מפסיקים לעשן, עלולה להשתנות לרעה ואף להחריף.

 

ואילו השני, המדאיג עוד יותר, הוא שילדים ובני נוער יטעו לחשוב שמדובר בהרגל שאינו מזיק, יתחילו לעשן את הסיגריות החדשות ויתמכרו. בכך, אנחנו עלולים למצוא עצמנו בפני משבר חדש שבו נראה עלייה בעישון בקרב בני נוער כפי שהייתה בעבר, כאשר חברות הטבק השקיעו מיליונים בשיווק סיגריות בקרב צעירים. מהלך שנעשה עתה עם הסיגריות החדשות.

 

סיגריות אלו, המכילות טבק ומבוססות על עקרון חימום טבק ללא בעירה הן מזיקות, אך אף אחד עדיין לא יודע עד כמה. על פי דיווח החברה היצרנית עצמה, גם בצריכת הסיגריות החדשות נפלטים אדים המכילים כימיקלים רעילים, כך שהדבר הוודאי היחיד הוא החלפת מוצר רע במוצר רע אחר.

 

במקרה הזה ההליכה אל הלא נודע היא לאו דווקא הכיוון הנכון. הדרך היחידה והבטוחה ביותר למנוע תחלואה ומוות היא הפחתה משמעותית בעישון עד להפסקתו המוחלטת. כמו כן, יש מעט מאוד מחקרים על המוצר החדש והם אף מצביעים בבירור על סיכון לבריאות הציבור גם בקרב המשתמשים וגם אלו הנחשפים לאדים הנפלטים מהסיגריה, לכן פיקוח על הסיגריות החדשות הוא הצעד המתבקש.

 

מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) עדיין לא אישר השימוש במוצר לאור הסכנות הגדולות שאורבות לפתחו. חבל שמשרד הבריאות מתקשה למנוע את שיווקו של המוצר בישראל ולו עד להכרעה הסופית מצד ה-FDA.

 

עד אז, איגוד רופאי הריאות בישראל מזהיר כי המוצרים הללו מכילים אדים של חומרים רעילים המזיקים לבריאות, ודורש להתייחס לסיגריות אלקטרוניות ולאלו החדשות, כאל מוצר טבק לכל דבר, בדומה לסיגריות הרגילות. היעדר פיקוח על הסיגריות החדשות בעצם קובע עובדות בשטח, ומדיניות זו מסכנת באופן מיידי את בריאות הציבור בישראל. אפשור שיווק המוצר ללא מגבלות ואזהרה משמעה בפועל מדיניות של היעדר רגולציה, ואת המחיר נשלם כולנו.

   

תגובת חברת פיליפ מוריסי:

"פיליפ מוריס מחויבת ליצירת עתיד ללא עשן ובמסגרת זו משקיעה משאבים רבים על מנת לפתח מוצרים בעלי פוטנציאל להפחתה משמעותית של רמת הסיכון בהשוואה להמשך עישון סיגריות. מערכת IQOS מיועדת אך ורק למעשנים בגירים ולא למי שאינו מעשן. מחקרים מדעיים מראים כי מערכת IQOS מביאה להפחתה ממוצעת של כ-90% ברמות הכימיקלים בעלי הפוטנציאל להזיק בהשוואה לעשן הסיגריות. אין זה אומר כי IQOS הוא חסר סיכון, אבל זו אלטרנטיבה טובה יותר לציבור המעשנים מאשר המשך עישון סיגריות. לכן, בהתבסס על הראיות המדעיות, אין זה הגיוני למנוע מציבור המעשנים חלופה שמזיקה פחות. פיליפ מוריס תמשיך לפעול על פי החוק והדין הקיים, כפי שעשתה עד כה, ולשווק את המוצר באופן אחראי".

 

הכותב הוא מנהל מערך רפואת הריאות במרכז הרפואי 'ברזילי' וחבר בוועד האיגוד הישראלי לרפואת ריאות


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הסיכונים בסיגריה האלקטרונית
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים