שתף קטע נבחר

לאחר פרישת דנציגר: מספר שופטי העליון צפוי לגדול

בצמרת המשפטית מעריכים כי פרישתו המפתיעה של שופט העליון, חמש שנים לפני סיום כהונתו, תוביל להגדלת מספר השופטים בבית המשפט העליון ל-17. "המצב אינו יכול להימשך כך", אמרו על העומס

פרישתו המפתיעה של שופט בית המשפט העליון יורם דנציגר, חמש שנים לפני הסיום המיועד של כהונתו, צפויה לסלול את הדרך להגדלת מספר השופטים בעליון ל-17 שופטים. כך לפחות מעריכים בקרב הצמרת המשפטית. השופט דנציגר, המכהן קרוב לעשור בבית המשפט העליון, פורש אמנם מ"סיבות אישיות", אך בדומה לפרישתו של צבי זילברטל גם דנציגר פורש בשל העומס הכבד המוטל על שופטי העליון.

 

עד כה סירבו נשיאי בית המשפט העליון להגדיל את מצבת השופטים מ-15 ל-17 או ל-19 שופטים, על מנת להתמודד עם העומס הכבד המוטל עליהם. הם חששו שהגדלת מצבת השופטים תגרום לדריסת דגל של הפוליטיקאים בכל הקשור לבחירת שופטים לעליון.

השופט דנציגר. פורש במפתיע (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
השופט דנציגר. פורש במפתיע(צילום: גיל יוחנן)

שופטים רבים בעליון אומרים בשיחות סגורות כי קשה ל-15 שופטים לעומד בעומס הרב - הצורך במתן החלטות בכ-10,000 תיקים בשנה. "מדובר ב'עבדות' של השופטים", הם העידו. בעבר הועלו הצעות של ח"כים להעלות את מספר השופטים, אולם הן נהדפו על ידי נשיאי העליון, ושרי המשפטים נתנו לכך גיבוי מתוך רצון שלא להתעמת עם הנשיאים.

 

"פרישתו של דנציגר ושל זילברטל עתה, מסיבות של אי עמידה בלחץ, היא כרטיס צהוב למערכת", אמרו גורמים משפטיים בכירים וציינו בפני ynet כי המצב אינו יכול להימשך כך. שרת המשפטים איילת שקד אמרה במהלך כהונתה כי המצב אינו יכול להימשך וכי תפעל לשינוי התקן. יצוין כי שינוי התקן הוא בסמכות ועדת החוקה של הכנסת ואינו דורש חקיקה. השרה שקד סירבה להתייחס.

שרת המשפטים איילת שקד בטקס השבעת שופטים (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
שרת המשפטים איילת שקד בטקס השבעת שופטים(צילום: גיל יוחנן)

נשיאת העליון מרים נאור (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
נשיאת העליון מרים נאור(צילום: אוהד צויגנברג)

בהודעת הפרישה שלו כתב דנציגר כי "בתשע וחצי השנים האחרונות זכיתי לעבוד לצד חברים וחברות יקרים, לטפל באין-ספור עניינים משפטיים מרתקים ומאתגרים, ולהקדיש לעבודתי השיפוטית את מלוא מרצי ויכולותיי. החלטתי לסיים את כהונתי בעוד שנה נובעת מסיבות אישיות ואינה נוגעת לסיבות הנובעות מעבודתי השיפוטית".

 

 

לשכת עורכי הדין מסרה כי היא "מצרה על החלטתו של כבוד השופט דנציגר להקדים את פרישתו מכס השיפוט. השופט דצניגר הינו שופט מוערך ואהוב על ציבור עורכי הדין. הוא שימש כעו"ד פרטי בטרם מונה ישירות לביהמ"ש העליון ותמיד ייזכר כשופט מקורי ואמיץ, אשר הדיונים באולמו התאפיינו ביעילות ומקצועיות לצד יחס אנושי ומתחשב - הן בציבור המתדיינים והן בעורכי הדין שהופיעו בפניו".

 

"העובדה שבתוך פרק זמן של חודשים ספורים הודיעו שני שופטים על הקדמת פרישתם, לצד העומס הרב המוטל על ביהמ"ש העליון, מחייבת חשיבה למציאת פתרונות שיקלו על העומס הכבד בביהמ"ש העליון, שהינו גבוה באופן משמעותי ביחס למדינות רבות ובכלל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
הוועדה לבחירת שופטים
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים