שתף קטע נבחר

מסע ההפחדה עבד. הולנד אמרה "לא" לפופוליזם

הוא הפחיד את ההולנדים מאיש הימין הקיצוני וילדרס, ניהל בהצלחה עימות מתוקשר עם טורקיה ושיגר מסר תקיף למהגרים. כל אלה, ביחד עם שיעור הצבעה גבוה (80%), הבטיחו למארק רוטה כהונה שלישית כראש ממשלה

 

 

אירופה נושמת לרווחה: הבוקר (יום ה') התפרסמו תוצאות הבחירות הכלליות בהולנד, מהן עולה כי הולנד לא הלכה בעקבות הברקזיט של בריטניה וניצחונו של דונלד טראמפ בארה"ב - והעדיפה מפלגות מתונות על פני חירט וילדרס, המנהיג הפופוליסטי.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ 

 

הבחירות בהולנד סומנו כבר לפני חודשים אחדים כיריית הפתיחה בשורה של מערכות בחירות, שעשויות לטלטל את אירופה ולשנות את פניה. אבל הבוחרים ההולנדים אמרו "לא" לפופוליזם ולימין הקיצוני - ובאירופה נושמים לרווחה.

 

"הסיפור לא גמור". וילדרס (צילום: EPA) (צילום: EPA)
"הסיפור לא גמור". וילדרס(צילום: EPA)
מספירת יותר מ-90 אחוזים מקולות הבוחרים עולה כי "מפלגת העם לחירות ולדמוקרטיה" (VVD) בהנהגתו של ראש הממשלה המכהן מארק רוטה, קיבלה 33 מושבים בפרלמנט - יותר מכפי שחזו לה, אבל פחות בהשוואה לבחירות הקודמות. וילדרס, מנהיג "המפלגה למען חירות" שהבטיח לסגור את כל המסגדים ולאסור את הקוראן בהולנד, הגיע למקום השני עם 20 מושבים. "המפלגה הנוצרית-דמוקרטית" ומפלגת D-66 הדמוקרטית הגיעו למקום השלישי עם 19 מנדטים כל אחת. בפרלמנט ההולנדי 150 מושבים וכדי להרכיב ממשלה נדרשים 76 מושבים.

 

כשהימין המתון גנב קולות לימין הקיצוני

לאחר היוודע התוצאות אמר וילדרס: "הסיפור לא גמור. האביב הפטריוטי עוד יקרה".

 

תוצאות הבחירות בהולנד היו מבחן לתמיכה במפלגות לאומניות ובדלניות באירופה, לפני הבחירות הגדולות שיתקיימו בחודש הבא בצרפת ובחודש ספטמבר בגרמניה. הולנד, הידועה כמעוז הליברליות בעולם, נקלעה לסערה סביב סוגיות המהגרים והתמיכה באיחוד האירופי, על רקע סערת המשבר החריף עם טורקיה בסוף השבוע האחרון. בימים האחרונים ערכו ראשי המפלגות הגדולות בהולנד, ובראשם רוטה, מסע הפחדה כולל בניסיון לטרפד את תמיכת ההולנדים בווילדרס. הם הזהירו את ההולנדים כי אם יבחרו בווילדרס, ארצם תלך לכיוון קיצוני-מסוכן ותהיה הבאה בתור לצאת מהאיחוד האירופי.

 

בישורת האחרונה של מערכת הבחירות גילה רוטה מנהיגות איתנה, כשתקף את טורקיה שוב ושוב על רקע המשבר בין שתי המדינות - ואף העביר מסר חריף למהגרים המתגוררים בהולנד: "תתנהגו באופן נורמלי - או שתעזבו". המסרים הללו, שקרצו למצביעי הימין, סייעו לרוטה לגנוב קולות מווילדרס ולמצב את עצמו שוב כקולו של הימין השפוי.

 

ניהל היטב את המשבר מול טורקיה וגם את מסע ההפחדה מפני בחירתו של וילדרס. ראש ממשלת הולנד רוטה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ניהל היטב את המשבר מול טורקיה וגם את מסע ההפחדה מפני בחירתו של וילדרס. ראש ממשלת הולנד רוטה(צילום: EPA)

השמחה במפלגת השלטון ההולנדית לאחר פרסום התוצאות (צילום: EPA) (צילום: EPA)
השמחה במפלגת השלטון ההולנדית לאחר פרסום התוצאות(צילום: EPA)
רוטה, שעד לפני חודש דשדש בסקרים, זכה למומנטום אדיר והגדיל את כוחו מ-21 מנדטים, שחזו לו הסקרים, ל-33 מנדטים בתוצאות האמת. אצל וילדרס הייתה המגמה הפוכה: אם לפני חצי שנה חזו לו הסקרים ניצחון מזהיר ו-38 מנדטים, בחודשים האחרונים הוא איבד גובה. ההולנדים החלו לחשוש מניצחון של מפלגתו הפופוליסטית, מה גם שווידלרס מיעט לספק מצע עמוק ואמיתי והסתפק בהפרחת סיסמאות לאוויר, בעיקר בצורת ציוצים בטוויטר.

 

שיעור ההצבעה גבוה (80%) שיחק לטובת ראש הממשלה ההולנדי

יותר מ-80 אחוזים מבעלי זכות הבחירה הגיעו אתמול לקלפיות ברחבי הולנד - המספר הגבוה שנרשם בבחירות במדינה זה שלושים שנה. אחוזי הצבעה גבוהים נרשמו גם בשלוש הערים הגדולות בהולנד, עובדה שעמדה לרעתו של וילדרס, שכן תמיכתו בערים הללו היא זעומה. גם העניין העולמי הרב במערכת הבחירות בהולנד וההתמקדות בווילדרס גרמו להולנדים להבין כי ארצם עשויה ליפול בידיו של מי שנחשב לגרסה המקומית לנשיא ארצות הברית טראמפ. זה האחרון, אגב, תרם אף הוא את חלקו לנפילתו של וילדרס: ההולנדים מתעבים את טראמפ וההשוואה של וילדרס לנשיא האמריקני עלתה לו בקולות.

 

וילדרס צפוי לגרום כאב ראש לא קטן לממשלתו הבאה של רוטה וגם לאיחוד האירופי. הוא אמנם הפסיד בבחירות, אבל הגדיל את כוחו. ניצחונו הגדול הוא בהעלאת סוגיית המהגרים לסדר היום - עתה אף אחד לא יכול להתעלם מהבעיה, שמטרידה את החברה ההולנדית. גם אלה שלא הצביעו לווילדרס חשים כי ארצם נקרעת בין ערכיה המסורתיים ובין ערכים חדשים שמביאים עמם מהגרים ממדינות עולם שלישי. רוטה מבין שעתה, משהבעיה הוצפה מעל פני השטח, הוא יצטרך לטפל בה במלוא כובד הראש.

 

העדיפו מפלגות מתונות. קלפי בסטפהורסט (צילום: AP) (צילום: AP)
העדיפו מפלגות מתונות. קלפי בסטפהורסט(צילום: AP)

"הולנד אמרה לא לסוג הלא נכון של פופוליזם", אמר רוטה המנצח, שימשיך לכהונה שלישית בראשות הממשלה. "אנחנו רוצים להמשיך להיות מדינה משגשגת, פורחת ויציבה. מנהיגים רבים באירופה התקשרו לברך אותי. אחרי הברקזיט וטראמפ, הולנד אמרה לא לפופוליזם".

 

ניצחונו של רוטה התקבל באירופה בשמחה גדולה. נשיא צרפת, פרנסואה הולנד, אמר כי "רוטה השיג ניצחון ברור נגד הקיצוניות". קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, היללה את הניצחון של רוטה. מלשכתה יצאה ההודעה: "הולנד, עשיתם את זה! ניצחתם". גם בפרלמנט האירופי נשמו לרווחה.

 

עם זאת, וילדרס המשיך ברטוריקה התקיפה שלו. הוא הבטיח כי רוטה "עדיין לא ראה מה שיש לי לעשות. לא השגתי 30 מושבים, כפי שציפיתי, אבל הגדלנו את התמיכה בבחירות הללו, קיבלנו יותר מושבים. האביב הפטריוטי עוד יתרחש". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
רק מקום שני, אבל התחזק בפרלמנט. וילדרס
צילום: EPA
מומלצים