שתף קטע נבחר

נגד שקרנים: המטפסים על האוורסט יוכיחו ב-GPS

נפאל מסיקה מסקנות מפרשת הזיוף שהסעירה את עולם הטיפוס: אחרי שבני זוג הודים ערכו בפוטושופ תמונות שלהם כך שייראה כאילו הגיעו לפסגה הגבוהה בעולם וכך זכו לתהילה - בקרוב יצוידו המעפילים לפסגה בנווטנים כדי להוכיח שעמדו במשימה

נפאל תצייד השנה כל אחד מהמטפסים על האוורסט במכשיר GPS כדי למנוע מהם את האפשרות להשמיע טענות שקריות שלפיהן הגיעו לפסגה – ולזכות בתהילה שאינה מגיעה להם.

 

עד עתה חויבו המטפסים המגיעים לפסגה, שגובהה 8,850 מטר, להצטלם כדי להוכיח שהגיע אליה. נוסף על כך הם היו חייבים להמציא אישורים רשמיים מאנשי הקשר במחנה הבסיס שממנו יוצאים המטפסים. אבל בשנה שעברה התברר כי השיטה הזו אינה יעילה מספיק: בני זוג הודים זייפו תמונות שלהם על פסגת ההר, ואחרי שמטפסים אחרים חשפו זאת והדבר אומת בחקירה – ממשלת נפאל אסרה עליהם להיכנס למדינה במשך עשר שנים.

התמונה המזויפת שעוררה סערה ()
התמונה המזויפת שעוררה סערה

איש משרד התיירות של נפאל, דורג דוטה דקאל, אמר היום (ב') כי מקצת המטפסים יצוידו במכשירי GPS במסגרת תוכנית פיילוט שתיערך בעונת הטיפוס הקרובה כדי לבדוק אם השיטה הזו יעילה יותר. "אם זה יעבוד – נחייב את כל המטפסים לשאת מכשיר GPS בדרכם לפסגה בשנה הבאה", הבהיר.

 

לטענת דקאל, המידע שנאסף במכשיר ה-GPS ייבדק כשהמטפסים יחזרו לקטמנדו וכך ניתן יהיה לקבוע אם הם אכן הגיעו לפסגת ההר. המכשיר יעקוב אחרי תנועותיהם עד לפסגה ויוכל לעתים לאפשר גם לשגר משלחות חילוץ אם הם ייקלעו למצוקה.

מתי הספיקו להחליף בגדים? אחת התמונות המחשידות ()
מתי הספיקו להחליף בגדים? אחת התמונות המחשידות

ענף התיירות וענף טיפוס ההרים הם מקורות הכנסה חשובים עבור נפאל, והם אחראים לארבעה אחוזים מהתוצר המקומי הגולמי שלה. עונת הטיפוס על האוורסט מגיעה לשיאה במהלך "חלון הזדמנויות לטיפוס" שמאפשר מזג האוויר, חלון שנשאר בדרך כלל פתוח עד מאי.

 

סצנת הטיפוס הנפאלית עדיין מתאוששת מרעידות האדמה שאירעו במדינה ב-2015 ושגרמו למפולות שבהן נהרגו 19 מטפסי הרים. בשנה שלפני כן נהרגו במפולות 16 מדריכי טיפוס בני שבט השרפה.

 

שערוריית הזיוף באוורסט בשנה שעברה הסעירה את עולם הטיפוס. בני הזוג דנש וטרקשווארי רתוד, שניהם שוטרים מהודו, טענו כי הגיעו לפסגת האוורסט ב-23 במאי, אבל מטפסי הרים אחרים הטילו ספק כבד בטענתם וטענו כי את תמונותיהם מהפסגה-לכאורה זייפו בפוטושופ.

בדרך לפסגת האוורסט. שיא העונה מגיע (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בדרך לפסגת האוורסט. שיא העונה מגיע(צילום: shutterstock)

בתחילה הנפיקה נפאל לבני הזוג תעודה המאשרת כי הגיעו לפסגה. היא עשתה זאת בהסתמך על בדיקה עם מארגני המשלחת שלקחה אותם לאוורסט וגורמים רשמיים מטעם הממשלה שנמצאים במחנה הבסיס בהר. אלא שכמה ימים אחר כך נפוצו באינטרנט שלל טענות נגד בני הזוג והן התפשטו במהירות. טענה מרכזית אחת נגעה לעובדה שבתמונות שונות מדרכם לפסגה ואפילו על הפסגה-לכאורה נראים בני הזוג לובשים בגדים שונים ואפילו מגפיים שונות, ומטפסי הרים הדגישו כי מאוד לא סביר להניח שמטפסים יחליפו פרטי לבוש בדרכם לפסגה בשל הקור העז, הרוחות החזקות ודלילות החמצן שאינה משאירה מקום לבזבוז אנרגיה.

 

טענה מרכזית שנייה הייתה של מטפס הרים הודי אחר, שטען כי בני הזוג השתמשו בשתי תמונות שהוא עצמו צילם בפסגה, ושינו אותן בפוטושופ כך שהם יופיעו בהן וכך שחלק מהפרטים ייראו שונים. את התמונות האלה הציגו השניים כתמונותיהם מהפסגה. גם מטפסים אחרים שהיו במחנה הבסיס כשהזוג ההודי הגיעו לשם העידו שבהתחשב במועד שבו ראו את הזוג במחנה, אין סיכוי שהוא היה יכול להגיע לפסגה ב-23 במאי. עוררה חשד גם העובדה שבני הזוג הודיעו רק בתחילת יוני, כמעט שבועיים אחרי 23 במאי, שהצליחו להעפיל לפסגה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקור והזיוף. התמונה המפלילה אשתקד
מומלצים