שתף קטע נבחר

לקראת המעבר מחר: כך ישפיע שעון הקיץ על הגוף שלכם

בלילה שבין חמישי לשישי נעביר את השעון שעה אחת קדימה ונעבור לשעון קיץ. אמנם נישן שעה אחת פחות, אבל נזכה בעוד שעות אור. המרוויחים העיקריים: הגוף והנפש של כולנו

בסוף השבוע ישראל תצטרף לעולם ותעבור לשעון הקיץ: אמנם נישן שעה אחת פחות, אבל בתמורה נזכה לשעות אור רבות יותר, שיזכו אותנו גם ביתרונות משמעותיים לבריאות ולמערכות הגוף.

 

שעון הקיץ יכנס לתוקפו השנה ביום שישי לפנות בוקר, אז נזיז את מחוגי השעון מהשעה 2:00 לשעה 3:00. שעון הקיץ יימשך עד סוף אוקטובר.

 

איור: קוסטיה פרמיאקוב (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
איור: קוסטיה פרמיאקוב(צילום: shutterstock)

 

בנוסף לחיסכון בחשמל ובאנרגיה (המוערך בכ-100 מיליון שקלים לשנה), ולאפשרויות הפעילות הרבות יותר תחת שעות האור הארוכות, הנה עוד כמה יתרונות שאתם צפויים להרגיש בתקופת שעון הקיץ, שעושה בעיקר טוב לגוף:

 

שינה טובה יותר

החשיפה לשעות אור חיונית לשמירת הקצב התקין של השעון הביולוגי ולהפרשת המלטונין, הורמון המופרש מבלוטת האיצטרובל במוח ואחראי על שליטה ובקרה בשעון הביולוגי. החשכה מוקדמת, האופיינית לשעון החורף, "מבלבלת" את השעון הביולוגי וגורמת לעייפות מוקדמת ולקושי בקימה בבוקר.

 

קראו גם:

דיכאון חורף - איך יוצאים מזה?

קיץ לייט: 40 עצות לדיאטה מוצלחת בעונה החמה

הנחיות חדשות: כמה צריך לישון בכל גיל?

 

שיפור מצב הרוח

חשיפה לאור מגבירה את הפרשת ההורמון סרוטונין, אחד האחראים העיקריים למצב רוח טוב. ההורמון הזה הוא פקטור מרכזי בהפרעות דיכאוניות, והטיפול בחלק מהתרופות נוגדות הדיכאון נועד להאריך את משך שהותו והשפעתו על מערכת העצבים.

 

בקיץ כולם ישנים יותר טוב (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בקיץ כולם ישנים יותר טוב(צילום: shutterstock)

 

מחקרים הראו בבירור כי שעות חשכה מוקדמות, האופייניות לשעון חורף, מגבירות את הסיכון לדיכאון מסוג "הפרעה אפקטיבית עונתית" (SAD) או במילים המוכרות "דיכאון חורף", וכי קיים אפקט הפוך לחשיפה מוגברת לאור השמש. מסיבה זו, בארצות סקנדינביה למשל, שם שעות החשכה ארוכות – מקובל טיפול בתאורה ביתית מיוחדת כנגד דיכאון החורף.

 

הפחתת לחץ הדם

עור החשוף לקרינת ה-UV של השמש משחרר חנקן חד חמצני – NO, העשוי להפחית את לחץ הדם. במחקר שנערך על ידי אוניברסיטת אדינבורו, רופאי עור בדקו את לחץ הדם של 34 מתנדבים תחת קרינת UV. הממצאים הראו כי חשיפה לקרני ה-UV למשך שעה הביאה להפחתה משמעותית בלחץ הדם.

 

פחות תאונות דרכים

שעות אור רבות יותר מפחיתות משמעותית את הסיכון לתאונות דרכים, שמהוות את אחד מגורמי התמותה המרכזיים בעולם וגם בישראל. בשיאו של שעון הקיץ בישראל נזכה לאור אפילו בשמונה בערב, כך שגם אלה השבים מאוחר מהעבודה יוכלו לנסוע באופן בטוח יותר, ולא יצטרכו לנווט את דרכם בחשכה.

 

מחקרים גם מצביעים על כך שהולכי רגל ורוכבי אופניים נהרגים בשעות החושך פי 2 יותר מאשר בשעות האור. הנתונים מראים גם כי בחודשי החורף ילדים נפגעים בתאונות חמורות בשעות אחר הצהריים כמעט פי שלושה מאשר בשעות הבוקר, ואצל מבוגרים יש עלייה של למעלה מ-53% בסיכון להיפגע בשעות אחר הצהריים החשוכות בהשוואה לשעות הבוקר.

 

לא מעט מהמחקרים שנערכו באירופה ובארה"ב מצביעים על ירידה במספר תאונות הדרכים כתוצאה מהנהגת שעון הקיץ. כך למשל, על פי הערכות בארצות הברית, שעון הקיץ מונע כ-170 הולכי הרוגים רגל בשנה.

 

על פי אומדן אחר בארה"ב, הנהגת שעון קיץ חוסכת 931 תאונות דרכים קטלניות, מתוכן 727 תאונות בהן מעורבים הולכים רגל ו-173 תאונות עם נוסעי רכב. במחקר אחר שנערך ביפן, שם לא מונהג שעון קיץ, העריכו כי הנהגת השעון תפחית כעשרת אלפים תאונות דרכים בשנה.

 

ויטמין D

ההשפעה המשמעותית ביותר של החשיפה לשמש היא העלאת רמת ויטמין D. כמעט כל תא בגופנו מושפע מוויטמין D, המיוצר על ידי העור בתגובה לקרינת ה-UV. הוויטמין מגביר את ספיגת הסידן והזרחן מהמעי והעברתם לעצמות, והוא חיוני לבניית העצמות והשיניים.

 

יוצאים לספוג קצת ויטמין D. זה חשוב (צילום: shuterstock) (צילום: shuterstock)
יוצאים לספוג קצת ויטמין D. זה חשוב(צילום: shuterstock)

 

מחקרים הראו שוויטמין D יעיל במיוחד בקרב קשישים: הוא מונע שברים בעצמות, מקטין את שיעור נפילות השיניים, משפר את תפקוד השרירים ומקטין את הסיכון לסרטן המעי ולסרטן הערמונית.

 

הוויטמין מופיע בשתי צורות: האחת, צורה בלתי פעילה בגוף הקרויה ויטמין D2, והשניה, הצורה הפעילה - ויטמין D3. הצורה הפעילה (D3) נוצרת מפעולת קרני השמש על העור. מחסור בויטמין D בגלל תזונה לקויה או חשיפה לא מספקת לשמש גורם להתפתחות מחלת הרככת.

 

על אף שישראל היא מדינה שטופת שמש, מחקרים מהשנים האחרונות הראו כי שליש מהתושבים סובלים ממחסור בוויטמין D. מחקר שנערך בבית החולים איכילוב וכלל 341 נשים תושבות גוש דן מצא מחסור אצל 30% מהנבדקות.

  

סיכום של 18 מחקרים אקראיים שבדקו קשר בין תמותה ותוספת ויטמין D מצא כי מתן ויטמין D קשור בירידה בתמותה. מסיבה זו הוצאה הנחיה חדשה לרופאי המשפחה, לפיה יש מקום לשקול המלצה למתן ויטמין D לכלל האוכלוסיה הבוגרת.

 

הסכנות: בשבועות המעבר הראשונים

על אף היתרונות הבריאותיים והנפשיים הרבים שבשעון קיץ, ישנן טענות כי הארכת שעות האור דווקא עלולה להזיק לגוף. מחקר משנת 2008 הראה כי קיימת עלייה של 10% בשכיחות התקפי הלב בימי המעבר הראשונים לשעון הקיץ.

 

צפו: 60 שניות על חשיבות ויטמין D לאיברי הגוף

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
עושה לנו טוב. שעון קיץ
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים