שתף קטע נבחר

לסין פוטנציאל להזניק את כלכלת ישראל

היקף המסחר וההשקעות של ישראל וסין הוא עדיין טיפה בים. ynet בחן עם מומחים את פוטנציאל ההשקעות ההדדי של שתי המדינות, ומדגים כיצד מדינה אחת צומחת ברציפות כבר 25 שנה בעקבות שילוב משמעותי של כלכלתה עם הכלכלה הסינית

אחרי שבוע של ביקור מתוקשר בסין, חזרה המשלחת הישראלית הגדולה בראשות ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לישראל. לפי דיווחי התקשורת, במהלך הביקור נחתמו הסכמים לשיתוף פעולה כלכלי בשווי של כ-2 מיליארד דולר.

 

פרסומות למיליארד לקוחות פוטנציאליים

המורים מומחים, התלמידים לא מבריזים: ללמוד מהסינים

מדיניות הילודה: הילדים האבודים של סין

ני-האו: הסלבס הסינים הכי מפורסמים בעולם

המוזיקאים והתוכניות שהסינים הכי אוהבים

12 מסעדות סיניות שכדאי להכיר

מכונית בעיצוב מקורי? הסינים מעתיקים בלי בושה

הסמארטפונים מסין משתלטים על העולם

欢迎! התיירות הסינית כובשת את ישראל

שעת הסין / סין מתכוננת לאירוח אולימפיאדת החורף

אחוות המזרחים: למה הסינים מעריצים את היהודים

 

מה הניע את ראש הממשלה, ועמו שורה של בכירים במשק הישראלי, לפנות שבוע שלם בלוח הזמנים העמוס שלהם לטובת ביקור בסין? עו"ד ג'ואי שבות, שותף ניהול במשרד הישראלי של פירמת עורכי הדין הבינלאומית גרינברג טראוריג, שחזר מהביקור בסין עם משלחת ראש הממשלה, מסביר: "לפי ההערכות הפנימיות של מדינת ישראל, הכלכלה הסינית תהפוך תוך עשור עד שניים לכלכלה הגדולה בעולם ותעקוף את ארה"ב - דבר שישפיע על היקפי המסחר והעסקאות בין ישראל סין וארה"ב".

 

עם אוכלוסיה של קרוב ל-1.4 מיליארד איש וקצב צמיחה שנתי של 6.5%, סין היא כלכלת ענק שפוטנציאל המסחר של ישראל איתה עדיין רחוק ממימוש. "סין מתכננת להיות המשקיעה הזרה הגדולה בעולם בשנת 2020. ב-2016 הסתכמו ההשקעות הסיניות במדינות אחרות בכ-200 מיליארד דולר - עלייה של 40% לעומת שנת 2015", אומר יניב חברון, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות אקסלנס.

 

מבט אל שנחאי, המרכז הכלכלי של סין (צילום: בילי פרנקל) (צילום: בילי פרנקל)
מבט אל שנחאי, המרכז הכלכלי של סין(צילום: בילי פרנקל)

 

חברון מדגיש כי היעד העיקרי להשקעות הסיניות היה ארה"ב, עם כ-46 מיליארד דולר. לדבריו, הסקטורים הבולטים הם שירותים וייצור מתקדם, ולאחר מכן נדל"ן, טכנולוגיה, בידור ופיננסים. בנוסף, למעלה מ-35 מיליארד אירו הושקעו באיחוד האירופי, בעיקר בגרמניה ובריטניה. בסה"כ, כ-10% מההשקעות הישירות הזרות בעולם הן מסין. "לישראל חייב להיות אינטרס שחלק מהכסף הסיני הזה יגיע אלינו ויושקע במשק הישראלי וכמובן שיש לה אינטרס לייצא לסין את תוצרתה".

 

חלק מהכסף הסיני כבר מגיע לישראל: בשנים האחרונות ראינו כמה רכישות בולטות של חברות ישראליות על ידי סינים. הדוגמה הבולטת ביותר היא רכישת תנובה על ידי ברייטפוד הסינית בכ-2.5 מיליארד דולר. בפברואר נרכשה חברת SERVOTRONIX על ידי MIDEA הסינית, העוסקת ברובוטיקה ואלקטרוניקה, תמורת כ-170 מיליון דולר, ועוד קודם לכן נרכשה "אהבה" על ידי פוסון בכ-77 מיליון דולר.

 

הסינים משקיעים לא מעט גם בחברות סטארט אפ ישראליות: חברת ALIBABA השקיעה במספר חברות ישראליות, BAIDU (כלי החיפוש האינטרנטי העיקרי בסין) השקיעה 3 מיליון דולר בחברת PIXELLOT וחברת YUANDA רכשה בשנת 2014 חברה ישראלית העוסקת בטכנולוגיה חקלאית בשם AUTOAGRONOM .

 

"הכסף הסיני הגדול מחפש להיות מושקע בעולם"

אבל חברון מסביר כי מדובר עדיין בטיפה בים. "לפני מספר שבועות פגשתי משלחת של כמה עשרות סינים באחד ממתחמי הפינטק בישראל. אותם סינים חברים בקבוצה של יותר מ-1,000 בעלי הון נזיל של יותר מ-6 מיליון דולר והם בעצם באים כדי לחפש כאן השקעות. אבל מדובר בפרוטות לעומת הכסף הסיני הגדול שמחפש איפה להיות מושקע בעולם".

 

לדברי שבות, "משקיעים מסין מחפשים להשקיע בחדשנות הישראלית ובעיקר בטכנולוגיה. השקעות בתחום זה באות לידי ביטוי לאורך השנים האחרונות במספר עסקאות גדולות בהן Shanghai Giant Network Technology וקונסורציום של חברות סיניות שרכשו את פלייטיקה הישראלית עסקה של 4.4 מיליארד דולר וחברת Sichuan Hebang Group שרכשה את השליטה מסטוקטון הישראלית, עסקה של 180 מיליון דולר שהוביל משרד גרינברג טראוריג.

 

"היום המשקיעים מסין עדיין מעוניינים להשקיע בטכנולוגיה, אבל מדובר בהשקעות שעוסקות ברמת פיתוח וחדשנות מתקדמת יותר וזאת לאור הבסיס שנבנה מההשקעות הקודמות בתחום הזה בסין".

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו בפגישה עם נשיא סין שי ג'ינפינג (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
ראש הממשלה בנימין נתניהו בפגישה עם נשיא סין שי ג'ינפינג(צילום: gettyimages)

 

שבות מציין כי בשנה האחרונה דובר על האטה בהשקעות הסיניות בארץ עקב נקיטת משנה זהירות של המשקיעים. "אני חושב שיש עדיין פוטנציאל אדיר לעסקאות והשקעות של סינים בישראל. סביר להניח שהשינוי מהצד הישראלי יתבטא בכך שכעת חובת ההוכחה המוטלת על חברות ישראליות בכל הנוגע ליישום והטמעת הטכנולוגיה או המוצר בשוק הסיני תהיה נוקשה יותר. במהלך הביקור בסין לא מעט חברות הביעו עניין בשווקים בישראל. התחומים שחזרו והוזכרו כבסיס חזק לשיתופי פעולה היו חקלאות, בניה ירוקה, סביבה, מים ובעיקר הפיתוח סביב מכשור רפואי מתקדם ושירותי רפואה דיגיטליים. המשק הסיני רגיש יותר היום לנושאי איכות סביבה ונושאי רווחה וחברה, מה שיכול לאותת לחברות ישראליות איפה כדאי להן לשים את הדגש".

 

לצד השקעות של סינים במשק הישראלי, ישראל גם מייבאת מוצרים מסין בהיקף של כ-5.8 מיליארד דולר בשנה, על פי נתוני הלמ"ס (לשנת 2015). מהצד השני, הייצוא הישראלי לסין נמצא אמנם בצמיחה, אולם הוא רק בחיתוליו. לפי נתוני מכון היצוא, היצוא לסין הסתכם בשנת 2016 ב-3.2 מיליארד דולר - עלייה של כ-3% לעומת אשתקד.

 

כמחצית מסכום זה (1.6 מיליארד דולר) הוא יצוא רכיבים אלקטרוניים, שנשלט על ידי חברת אינטל. ישראל מייצאת לסין גם כימיקלים, מכשור למדידה ובקרה תעשייתית, מכונות וציוד, מתכות, מנועים וציוד חשמלי, ייצוא חקלאי, מוצרי גומי ופלסטיק ועוד. היצוא לסין אמנם גדל, אולם עדיין מפגר בהרבה אחר היצוא לארה"ב, שהסתכם ב-11.6 מיליארד דולר, ואפילו לבריטניה, שאליה ישראל מייצאת ב-3.8 מיליארד דולר.

 

רק כ-5% מהייצוא הישראלי הוא לסין, לעומת כ-30% לארה"ב ולאירופה כל אחת. בישראל מאמינים שניתן להגדיל עוד הרבה את היצוא לסין וגם את ההשקעות הסיניות במשק הישראלי.

 

סין מזניקה את כלכלת אוסטרליה

כדי להמחיש מה יכולה הרחבת היחסים הכלכליים עם סין לעשות למשק הישראלי, מציין חברון את אוסטרליה כדוגמה: "אוסטרליה היא הכלכלה היחידה בעולם המפותח שב-25 השנים האחרונות לא חוותה התכווצות בתוצר. איך? היא הרחיבה את תחומי הפעילות ופיתחה נישות חדשות, בעיקר בעזרת השוק האסייתי והצמיחה בסין. בשנים האחרונות השוק הסיני הפך ללקוח מרכזי של השירותים האוסטרליים, אשר תמכו בהכנסות ובתעסוקה בהיותו של סקטור השירותים העיקרי מתוך התוצר באוסטרליה (76%).

 

"העלייה של מעמד הביניים בסין, יחד עם היחלשות הדולר האוסטרלי, הפכו את אוסטרליה ושירותיה לאטרקטיביים במיוחד. מספר המבקרים הסינים באוסטרליה עלה מ-350 אלף ב-2009 ל-1.2 מיליון בשנת 2016. גם ההשכלה באוסטרליה מושכת סטודנטים אסייתיים כאשר מעל רבע מהסטודנטים הבינלאומיים מגיעים מסין. הסינים הם גם צרכנים של מזון יוקרה אוסטרלי (יין לדוגמה) ושירותי בריאות (לאור אוכלוסייה שמזדקנת), וכן משקיעים בנדל"ן".

 

חברון מציין כי בסוף 2015 נחתם הסכם סחר חופשי בין אוסטרליה וסין. חלק ניכר מהייצוא האוסטרלי לסין מורכב מסחורות (43% ב-2015) אך ייצוא שירותים הולך וגובר. בסה"כ, 30% מהייצוא האוסטרלי נמכר לסין. "גם הרוסים מצאו בסין בת ברית מעולה. כתוצאה מהבדידות שאליה רוסיה נדחקה לאחר הטלת הסנקציות מהמערב בפרשת הפלישה לחצי האי-קרים, היא הרחיבה את קבוצת השותפות שלה גם לכיוון המזרח הרחוק. בת בריתה החדשה היא סין. סין היא שותפת הסחר הגדולה ביותר של רוסיה (88 מיליארד דולר במצטבר ביבוא ויצוא בשנת 2015). מדובר בשתי מדינות שמשלימות אחת את השנייה. רוסיה עשירה במשאבים ובביטחון, סין עשירה במזומנים ובפסי ייצור מסיביים".

 

יש לישראל מה ללמוד מאוסטרליה (צילום: MCT) (צילום: MCT)
יש לישראל מה ללמוד מאוסטרליה(צילום: MCT)

 

אחד הכלים שבהם הממשלה פועלת על מנת לעודד את היצוא לסין הוא ביטוח עסקאות ייצוא לסין בביטוח סיכוני סחר חוץ, באמצעות החברה הממשלתית אשרא. "ממשלת ישראל תומכת בייצוא לסין ומבטחת עסקאות ייצוא לסין בהיקף גבוה יותר מלכל מדינה אחרת בעולם שיש לישראל יחסי מסחר איתה", אומר מנכ"ל אשרא, צחי מלאך.

 

"ממשלת ישראל מגדרת את הסיכון במסחר מול סין"

לדבריו, "ממשלת ישראל השכילה לגדר את הסיכון במסחר מול סין והייתה הראשונה בעולם שחתמה, כבר לפני 20 שנה, על הפרוטוקול הפיננסי עם ממשלת סין. במסגרת הפרוטוקול, בנקים מישראל מעמידים מימון לבנקים סיניים בגין כל פרויקט ספציפי שאושר על-ידי שני הצדדים, וממשלת סין ערבה לסיכון האשראי של הבנקים הלווים בסין. במלים אחרות, מבחינת היצואנים הישראלים, החייב הוא ממשלת סין ולא חברות פרטיות סיניות. המודל הזה אומץ בהמשך על ידי מדינות רבות בעולם, שחתמו על הסכמים דומים עם סין".

 

מלאך מציין כי "גם ממשלת סין ערבה לעסקאות ייצוא מישראל לסין שמבטחת אשרא, בהיקף כולל של 740 מיליון דולר. בשונה מעסקאות ייצוא לסין שאינן מבוטחות על ידי הממשלה - עסקאות הייצוא לטווח בינוני וארוך, אותן מבטחת אשרא, מגובות בערבות של ממשלת סין. לכן, אין כל חשש לחדלות פירעון בעסקאות אלה".

 

אילו אתגרים עומדים עדיין בפני ישראלים שרוצים לעשות עסקים עם משקיעים וחברות סיניות? לדברי שבות, "יש שני חסמים שעדיין צריך להתגבר עליהם כשבאים לעשות עסקים בין המדינות. האחד הוא מחסום השפה והמנהגים התרבותיים שבא בעיקר לידי ביטוי באינטראקציה עם מקבלי ההחלטות בחברות הסיניות שלא דוברים אנגלית ולשם כך כל חברה או איש עסקים ישראלי צריך להיות מלווה ביועץ עסקי שמכיר את התרבות והמנהגים המקומיים.

 

"החסם הנוסף הוא הרגולציה הממשלתית בכל הנוגע להוצאת מטבע זר מהמדינה לצרכי השקעה בשווקים בינלאומיים, מצב זה בולט יותר לאחרונה בגלל הקשיים שספגה הכלכלה הסינית עקב הוצאת יתר של המטבע הזר שהיה קיים במדינה".

 

צפו: הצצה לקניוני הענק למוצרי ריהוט הבית בסין: 


פורסם לראשונה 23/03/2017 17:01

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים