שתף קטע נבחר

השגריר המצרי: "היעדר התקווה עלול להוביל לאלימות"

בכנס לציון 40 שנה לביקורו ההיסטורי של אנואר סאדאת בישראל, הבהיר השגריר המצרי, חאזם חיירת, כי אין מנוס מפיתרון שתי המדינות ומהפסקת הבנייה בהתנחלויות: "הן מכרסמות באדמת המדינה הפלסטינית העתידית ומאיימות על ביטחון ישראל לטווח הארוך"

 

 

ב-19 בנובמבר 1977 נחת נשיא מצרים אנואר סאדאת בישראל והפך למנהיג הערבי הראשון שמגיע לביקור רשמי בארץ. הערב (ה'), בכנס שנערך במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) בחלוף ארבעה עשורים למאורע ההיסטורי, הכריז שגריר מצרים בישראל, חאזם חיירת, כי ביקורו של הנשיא המנוח מהווה שיעור חיוני והזדמנות לחשוב על העתיד. "פתרון שתי המדינות הוא הדרך היחידה להתקדם ועל שני הצדדים להגיע להסכמה דרך משא ומתן ישיר", הכריז.

 

"היום, כשאנחנו חוגגים 40 שנה לביקור סאדאת, יש לנו הזדמנות חשובה ללמוד מן העבר, ללמוד מן ההווה ולחשוב על העתיד", אמר חיירת והוסיף: "אני רוצה לדבר ראשית על ההווה: השלום שלנו הוא יציב. גם ישראל וגם מצרים מחויבות לשלום, שהוכח כעמיד".

 

השגריר המצרי חיירת, הערב בכנס (צילום: ניצן דרור) (צילום: ניצן דרור)
השגריר המצרי חיירת, הערב בכנס(צילום: ניצן דרור)
 

לדברי חיירת, "השיעור החיוני שעלינו ללמוד מן העבר הוא שכאשר יש דרך, ובזמן שאנחנו רואים שהנשיא דונלד טראמפ מוכן להתמסר להשגת השלום, עלינו להגיע לפשרה ועלינו להסתכל על הנאום שנתן הנשיא סאדאת. פתרון שתי המדינות הוא הדרך יחידה להתקדם, ומדינה פלסטינית לא יכולה להתקיים תחת הרחבת ההתנחלויות".

 

חיירת הוסיף: "ההתנחלויות מכרסמות באדמה של המדינה הפלסטינית העתידית, חותרות תחת התקווה לעתיד ומאיימות על הביטחון לטווח הארוך של ישראל, כיוון שהיעדר התקווה מגביר את המתיחות ויכול להוביל לאלימות ולהיטיב עם קיצוניים בשני הצדדים".

 

שגריר ישראל במצרים, ד"ר דוד גוברין, אמר כי כיום מתקיימים "קשרים הדוקים בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לבין נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי, שמבוססים על אמון וכבוד הדדי. זה דבר חשוב ומבורך שתורם לשלום בין המדינות". גוברין הזכיר בנאומו את המאבק המשותף של שתי המדינות בטרור וההתפתחויות בסיני, שהביאו לשיתוף פעולה חסר תקדים בין הצדדים.  

 

הוא הוסיף באותה נשימה כי "היחסים בין שתי המדינות נשענים במידה רבה על הרגל הצבאית", אך הבהיר כי "לשלום צריכות להיות שתי רגליים, ובהן רגל אזרחית וכלכלית". כמו כן, גוברין טען כי יש במצרים ניצנים של שינוי בחינוך לשלום אחרי עשרות שנים של דמוניזציה, והוסיף כי קיים שינוי מסוים גם ביחס של התקשורת המצרית כלפי ישראל: "מספר הקריקטורות ומאמרי הביקורת הארסיים והאנטישמיים קטן גם הוא לעומת מה שהכרנו בשנות התשעים".

 

לעומת גוברין, האלוף במיל' עמוס גלעד, לשעבר ראש האגף המדיני-ביטחוני במשרד הביטחון, הזהיר בכנס מפני סכנה לעתיד השלום עם מצרים, אם הוא לא יכלול גם קשרי נורמליזציה וציין כי חמור מבחינתו שעד כה לא נערכה פגישה בין אף רמטכ"ל או מפקד חיל אוויר ישראלי לבין מקבילו המצרי.

 

שר הביטחון לשעבר, רב אלוף במיל' משה (בוגי) יעלון, אמר בנאומו כי בין ישראל למצרים התפתחה "מערכת יחסים של אמון" מאז עלייתו של א-סיסי לשלטון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ניצן דרור
השגריר המצרי חאזם חיירת
צילום: ניצן דרור
מומלצים