שתף קטע נבחר

הבנייה בהתנחלויות: "ישראל תאמץ מדיניות שתתחשב בשיקולי טראמפ"

בתום ארבעה ימים של שיחות בין ישראל לנציגיו של נשיא ארה"ב, מסרו הצדדים הצהרה משותפת, ובה נאמר כי "הצוות האמריקני הדגיש שוב את חששותיו של הנשיא טראמפ בנוגע לפעילות ההתנחלויות ביחס להתקדמות לקראת הסכם שלום"

"ישראל מתכוונת לאמץ מדיניות התנחלויות שתיקח בחשבון את שיקולי טראמפ". טראמפ ונתניהו (צילום: אמיל סמלן, רויטרס) (צילום: אמיל סמלן, רויטרס)
"ישראל מתכוונת לאמץ מדיניות התנחלויות שתיקח בחשבון את שיקולי טראמפ". טראמפ ונתניהו(צילום: אמיל סמלן, רויטרס)

הבית הלבן מסר הלילה (ו') כי הגיעה לסיומה סדרת שיחות "רציניות ומועילות" עם השליחים הישראלים בנושאי פתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני. בהודעה משותפת לארה"ב וישראל נכתב כי "שתי המשלחות התייחסו גם לבניית ההתנחלויות הישראליות, בעקבות ביקורו של ראש הממשלה נתניהו בוושינגטון ובביקור האחרון של מר גרינבלט בישראל. הצוות האמריקני הדגיש שוב את חששותיו של הנשיא טראמפ בנוגע לפעילות ההתנחלויות ביחס להתקדמות לקראת הסכם שלום. המשלחת הישראלית הבהירה כי ישראל מתכוונת לאמץ מדיניות בנייה בהתנחלויות שתתחשב בדאגות טראמפ. השיחות היו רציניות ומועילות, והן נמשכות"

 

עוד נמסר כי "בכירים אמריקנים וישראלים סיימו ארבעה ימים של שיחות אינטנסיביות שבהן ניתן דגש על צעדים קונקרטיים לשיפור האקלים על מנת לקדם את הסיכוי לשלום אמיתי וארוך טווח בין ישראל והפלסטינים". 

 

ראש הסגל של ראש הממשלה בנימין נתניהו, יואב הורוביץ, ויועצו המדיני של ראש הממשלה, יונתן שכטר, טסו בתחילת השבוע לוושינגטון לקיים השיחות בהובלת שליחו המיוחד של הנשיא דונלד טראמפ למשא ומתן בינלאומי, ג'ייסון גרינבלט. יועצי נתניהו הצטרפו במפתיע לשיחות, שקיים שגריר ישראל בארה"ב רון דרמר עם גרינבלט, במקום להצטרף לביקור המדיני שנתניהו ערך השבוע בסין. מהצד האמריקני בצוות נכללו גם נציגים של הוועדה לביטחון לאומי ושל מחלקת המדינה.

 

גרינבלט ודרמר עומדים בראש הצוותים שהקימו טראמפ ונתניהו בניסיון להגיע להבנה על נוסחת הבנייה בהתנחלויות. ישראל מבקשת לאפשר לה לבנות בתחום השיפוט המוניציפאלי, שמהווה 8-10 אחוז משטחי הגדה, ואילו האמריקנים מתנגדים לכך ומסכימים לבנייה בתחומי השטח הבנוי. כמו כן ארה"ב מבקשת לגבש מנגנון תיאום בנוגע להכרזות הבנייה הישראליות, היקפן, עיתוי הפרסום וכדומה.

נתניהו וגרינבלט בירושלים, לפני כשבוע (צילום: קובי גדעון, לע"מ) (צילום: קובי גדעון, לע
נתניהו וגרינבלט בירושלים, לפני כשבוע(צילום: קובי גדעון, לע"מ)
  

"הנושאים ששני הצוותי דנו בהם מסובכים במיוחד, והעובדה ששתי הממשלות הקדישו שליחים כה בכירים למשך שבוע שלם משקפת את שיתוף הפעולה הקרוב בין שתי המדינות ואת החשיבות ששתיהן מייחסות למשימה חיונית זו", נמסר בהודעת הבית הלבן. "מוקד הדיונים היה צעדים ספציפיים שיכולים להשפיע באופן משמעותי על הסביבה הכלכלית בגדה המערבית ובעזה, מה שיאפשר לפלסטינים לממש את הפוטנציאל הכלכלי שלהם. הישראלים בירכו על כוונתה של ארה"ב להמשיך להוות תפקיד בקידום נושאים בתחום החשמל והמים בדרכים שיביאו תועלת הן לישראל והן לפלסטינים, ויקדמו את הפלסטינים לעצמאות בתחומים חיוניים אלה.

   

גרינבלט הגיע לראשונה מאז כניסתו לתפקיד לשיחות בישראל וברשות הפלסטינית לפני כשבוע וחצי. הוא נועד עם נתניהו פעמיים במהלך ביקורו, ואף שנרשמו שיחות ארוכות לא הושגו סיכומים בין השניים. "אני אסיר תודה לראש ממשלת ישראל נתניהו ולנשיא עבאס שהתפנו להיפגש איתי השבוע לדון במחויבות שלנו לשלום בר קיימא", מסר גרינבלט בסוף ביקורו. 

 

בהודעה נמסר בנוסף: "בהמשך לדיונים שערך מר גרינבלט בשבוע שעבר ברמאללה, הסכימו הצדדים על החשיבות של נקיטת צעדים לטובת תושבי עזה, בהם מתן סיוע הומניטרי ופעילות למען פיתוח כלכלי ברצועה בדרכים שיביאו תועלת לאוכלוסיה, מבלי לחזק את חמאס או ארגוני טרור אחרים".

 

גורם מדיני בכיר אמר בימים האחרונים כי גרינבלט התגלה בשיחות כ"תואם אובמה" וכי ביקש לדעת היכן ישראל מוכנה להקפיא בנייה וגם דיבר ארוכות על הסבל הפלסטיני.

 

גורם מדיני בכיר אחר הכחיש אתמול דיווחים לפיהם ארה"ב דרשה הקפאה מחוץ לגושים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים