שתף קטע נבחר

"דמוקרטיה" סינית: 0.01% מהתושבים בחרו את מנהיגת הונג קונג

קארי לאם, יקירת השלטונות בסין, נבחרה לעמוד בראש האזור החצי-אוטונומי אף שאינה פופולרית בקרב רוב התושבים - בניגוד ליריבה המשופם ג'ון צאנג ("פרינגלס"). הוועדה שבחרה באישה הראשונה לעמוד בראשות הונג קונג הורכבה מ-1,200 חברים, רובם אנשי אליטה שתומכים ברשויות בבייג'ינג

דמוקרטיה נוסח סין : 7.3 מיליון בני אדם גרים בהונג קונג, אזור מנהלי מיוחד בשליטת סין, אבל רק ל-1,200 מהם ניתנה הזכות לבחור את מנהיגם הבא. ליתר דיוק - מנהיגתם הבא שבאופן לא מפתיע נתמכה על ידי השלטונות בבייג'ינג.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ  

 

הוועדה שבחרה את קארי לאם, לשעבר סגנית מנהיג הונג קונג, הורכבה ברובה מאנשי אליטה סיניים שתומכים בממשל בבייג'ינג. היו אלה הבחירות הראשונות להנהגת האזור החצי-אוטונומי מאז הפגנות המחאה הגדולות ב-2014 שערכו פעילים למען הדמוקרטיה.

 

לאם (משמאל) בעת ספירת הקולות (צילום: EPA) (צילום: EPA)
לאם (משמאל) בעת ספירת הקולות(צילום: EPA)
קארי לאם קיבל 777 קולות בוועדה ותהפוך לאישה הראשונה לעמוד בראש הונג קונג ולמנהיגה הרביעית של האזור המנהלי מאז סיום השלטון הקולוניאלי הבריטי.

 

פעילים מחו על הבחירה והניפו מטרייה

ההנהגה הקומוניסטית בבייג'ינג פעלה במשך תקופה ארוכה למען ניצחונה של לאם כך שבחירתה לתפקיד המנהיגה החדשה של הונג קונג אינה מפתיעה כלל וכלל. לאחר ספירת הקולות קדה לאם קידה לקהל ולחצה ידיים עם המועמד שהגיע למקום השני, ג'ון צאנג, לשעבר שר הכלכלה, שקיבל 365 קולות.

 

כמה פעילים למען הדמוקרטיה שנכחו באולם שבו נערכה ספירת הקולות צעקו קריאות נגד לאם ואחד מהם הניף מטרייה, הסמל של מחאת 2014, לאחר פרסום התוצאות. ועדת הבחירות שבחרה את מנהיגת הונג קונג החדשה הייתה תחת מתקפה גדולה במהלך הפגנות המחאה לפני יותר משנתיים, אז טענו הפעילים למען דמוקרטיה נגד היעדר הליך שבו התושבים בוחרים באופן ישיר את מנהיגם.

 

לאחר ההודעה על ניצחונה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
לאחר ההודעה על ניצחונה(צילום: EPA)
לאם נחשבת לאשת מנהל יעילה ופרגמטית, אולם לא זוכה לפופולריות רבה בקרב תושבי הונג קונג משום שהיא נתפשת על ידם כמי שמייצגת את האינטרסים של השלטונות הסיניים וכמי שמנותקת מהאנשים הפשוטים.

 

יריבה במרוץ, לעומת זאת, זכה לפופולריות גבוהה בגלל אישיותו הרגועה והשימוש הנמרץ שלו ברשתות החברתיות. צאנג זכה לכינוי "פרינגלס" או "דוד צ'יפס" בגלל סימן ההיכר הגדול שלו - השפם שלו - שדומה לזה שמופיע על גבי אריזת החטיף האמריקני הפופולרי. המועמד השלישי, השופט בגמלאות וו קווק-הינג, קיבל 21 קולות.

 

לאם תחליף בתפקיד ראש הרשות המבצעת בהונג קונג את המנהיג היוצא לונג צ'ון-יינג, שלא התמודד על כהונה שנייה בגלל סיבות משפחתיות. פרשנים פוליטיים העריכו שבייג'ינג ביקשה מלונג, שנחשב לדמות מקוטבת מאוד, לזוז הצדה לטובת אדם אהוד יותר.

 

לוחצת יד ליריבה העיקרי ג'ון צאנג (צילום: EPA) (צילום: EPA)
לוחצת יד ליריבה העיקרי ג'ון צאנג(צילום: EPA)

פעיל למען הדמוקרטיה הניף מטרייה, סמל המחאה ב-2014, לאחר ניצחונה של לאם (צילום: AP) (צילום: AP)
פעיל למען הדמוקרטיה הניף מטרייה, סמל המחאה ב-2014, לאחר ניצחונה של לאם(צילום: AP)

ועדת הבחירות בהונג קונג כללה כמה טייקונים - בהם לי קה-שינג, האדם העשיר ביותר באזור המנהלי הסיני - שמייצגים גורמים שונים בענף התעשייה והמסחר. 

 

כשהעיר הונג קונג הוחזרה לידי סין ב-1997 הושג הסכם שהבטיח להונג קונג "מידה גבוהה של אוטונומיה" תחת הנוסחה שזכתה לכינוי "מדינה אחת, שתי שיטות".

 

"חוק היסוד" של העיר, או בשמו האחר "החוקה הקטנה", אפשר להונג קונג לנהל מערכת משפטית ופיננסית משלה, והיא נהנית מזכויות אזרחיות שאי אפשר למצוא בסין היבשתית, בהן מערכת משפט עצמאית, חופש עיתונות וזכות להפגין. ב"חוקה הקטנה" של הונג קונג גם נקבע כי "חופש הצבעה אוניברסלי" הוא המטרה הסופית של הונג קונג, אולם לא צוין לוח זמנים או פירוט כיצד תיראה הרפורמה הפוליטית. לפי שעה, כאמור, השליט של הונג קונג נבחר על ידי ועדה שבה חברים 1,200 איש שנאמנים לשלטונות הסיניים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים