שתף קטע נבחר

עבדאללה בפסגת הערבים: "ישראל מחרבת את השלום"

ועידת הליגה הערבית נפתחה בצד הירדני של ים המלח: 17 מ-21 ראשי מדינות ערב הגיעו, והם צפויים לגנות את ישראל. מלך ירדן: "לא תהיה יציבות באזור בלי פתרון הסוגיה הפלסטינית". מזכ"ל הליגה: "אנחנו עדיין מושיטים יד לשלום ומציעים את היוזמה הסעודית, אבל כרגע ישראל אינה שותף אמיתי"

 
 
ועידת הפסגה של הליגה הערבית נפתחה בצהריים (יום ד') בצדו הירדני של ים המלח בנאום חריף של עבדאללה מלך ירדן נגד מדיניותה של ממשל ישראל. המלך עבדאללה אמר כי ישראל ממשיכה להרחיב את ההתנחלויות ולפעול להחרבת הסיכוי להשכין שלום.

 

"לא יהיה שלום ולא תהיה יציבות באזור בלי פתרון צודק וכולל לסוגיה הפלסטינית, שהיא הסוגיה המרכזית במזרח התיכון, והפתרון הזה צריך להיות פתרון שתי המדינות", אמר המלך עבדאללה. "ירדן היא הקרובה ביותר לפלסטין. דם חללינו עדיין מכסה את חולות פלסטין. אנחנו נמצאים במגע יום יומי וישיר עם הסבל של העם הפלסטיני ושל בני העם שלנו בירושלים". בנאומו הדגיש המלך עבדאללה כי ירדן תמשיך לבלום כל ניסיון לשנות את הסטטוס קוו בירושלים.

המלך עבדאללה. "ירדן היא הקרובה ביותר לפלסטין" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
המלך עבדאללה. "ירדן היא הקרובה ביותר לפלסטין"(צילום: AFP)

מנהיגי ערב, היום בצהריים בירדן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מנהיגי ערב, היום בצהריים בירדן(צילום: רויטרס)

נשיא הרשות הפלסטינית אבו מאזן. הבטחה לשמירה על הסטטוס קוו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נשיא הרשות הפלסטינית אבו מאזן. הבטחה לשמירה על הסטטוס קוו(צילום: AFP)

מזכ"ל הליגה הערבית, המצרי אחמד אבו אל-רייט, אמר בנאומו כי ישראל מוסיפה לדבוק בעקשנות בכיבושה של אדמת פלסטין וממשיכה בבנייה בהתנחלויות. הוא הביע תקווה שכינונו של הממשל החדש בארה"ב יהיה התפתחות שתועיל לתהליך השלום. המזכ"ל אבו אל-רייט אמר כי יד הערבים עדיין מושטת לשלום, וכי "היוזמה הסעודית" שהליגה הערבית אימצה ב-2002 עדיין בתוקף. "אנחנו עדיין מחכים לשותף אמיתי בצד השני", אמר, אבל הוסיף כי לעת עתה למרות כל הניסיונות ישראל איננה שותף אמיתי.

 

נשיא הרשות הפלסטינית אבו מאזן, אחד האורחים הבולטים בוועידה, אמר בנאומו כי הרשות ממשיכה לבסס את מוסדותיה ולחזק את "שליטת עמנו על אדמתו". עם זאת הוא הדגיש: "אנו זקוקים לתמיכה בירושלים ולביקורים בה כדי להוכיח את זכותנו עליה". אבו מאזן חזר ואמר: "פתרון שתי המדינות הוא הדרך היחידה להשיג שלום". ברמז לדברי נתניהו הוסיף: "לא מועיל שיש מי שמדברים על פתרונות זמניים או על פתרונות אזוריים".

 

עוד אמר אבו מאזן: "אנו רוצים שיוזמת השלום הערבית תצא לפועל כפי שנקבע תחילה. שנת 2017 היא השנה שנקבעה להפסקת הכיבוש בשטחים הפלסטיניים. מדינות צריכות להבין שהכרה במדינת פלסטין תעזור לקדם זאת. אנו קוראים לידידנו באפריקה להמשיך לתמוך בסוגיה הפלסטינית בפורומים הבינלאומיים. אנו זקוקים לעזרתכם בקידום הנושא הפלסטיני".

 

בפסגת הליגה הערבית נאם גם מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש, והוא הביע תמיכה בפתרון שתי המדינות: "הפלסטינים והישראלים אינם זקוקים לניהול של הסכסוך, אלא לפתרון של הסכסוך. פתרון שתי המדינות הוא הפתרון היחיד שיספק להם שלום וביטחון. אין תוכנית חלופית".

נשיא מצרים א-סיסי. המלך עבדאללה הצליח להביא את הבכירים שבמנהיגי ערב (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נשיא מצרים א-סיסי. המלך עבדאללה הצליח להביא את הבכירים שבמנהיגי ערב(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

נשיא מצרים, עבד אל-פתאח א-סיסי, דיבר על הסוגיה הפלסטינית רק בסוף נאומו. הוא אמר: "מצרים ניסתה ומנסה להביא להסדר צודק וכולל של הסוגיה הפלסטינית, הסדר שיביא להקמת מדינה פלסטינית בגבולות 67' שבירתה מזרח ירושלים". א-סיסי קשר בין העובדה שטרם נפתרה הבעיה הפלסטינית לבין המשברים במדינות ערב: "הסוגיה הפלסטינית היא הסוגיה הראשונה במעלה, והיא סוגיה מרכזית הנמצאת בלבו ובראשו של כל ערבי". נשיא מצרים ציין כי ארצו עושה מאמצים להביא לחידוש התהליך המדיני בין ישראל לפלסטינים.

 

אמיר קטאר, השייח תמים, אמר בנאומו כי הקיפאון בתהליך השלום נובע מהעקשנות הישראלית ומהבנייה בהתנחלויות: "נדרשים לפעול כדי להפעיל לחץ על הקהילה הבינלאומית להתנגד למשטר האפרטהייד ולהתייחס בתקיפות לישראל". הוא קרא להפסיק את ההפרות המתמשכות של ישראל נגד העם הפלסטיני ולהסיר את המצור המוטל על רצועת עזה. הוא הפנה קריאה למנהיגים הפלסטינים להתפייס ולהקים ממשלת אחדות לאומית ועקץ את פתח וחמאס עם האמירה שלא תקום מדינה פלסטינית בלי עזה ולא תקום מדינה פלסטינית בעזה.

 

ועידת הפסגה השנתית של הליגה הערבית מושכת הפעם תשומת לב מיוחדת, משום שהמלך עבדאללה המארח אותה בירדן מנסה להשיב לאירוע את יוקרתו. בשנה שעברה ויתרה מרוקו על אירוח הוועידה והסבירה שהיא אינה רוצה לגרום לעולם לחשוב שהערבים מאוחדים - כשבפועל הם אינם מאוחדים. במקום זה אורגנה בחופזה ועידת פסגה חלופית במאוריטניה, ורק מנהיגים מעטים הגיעו אליה. השנה, לעומת זאת, הגיעו לוועידת הפסגה ראשי 17 מ-21 המדינות החברות. חברותה של סוריה עדיין מוקפאת בשל מלחמת האזרחים המתחוללת בה, והמושב שלה בוועידה נותר מיותם.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

תמונת האחדות הערבית. בלט בהיעדרו: אסד (צילום: AFP) (צילום: AFP)
תמונת האחדות הערבית. בלט בהיעדרו: אסד(צילום: AFP)

ירדן לא אירחה פסגה של הליגה הערבית מאז 2001, ולכן ניכרה בה תכונה רבה לקראת הוועידה השנה. מארגני האירוע השיקו אתר אינטרנט לרגל המאורע ופתחו לו גם עמודים רשמיים ברשתות החברתיות. הדבר החשוב ביותר לירדנים הוא שהפסגה תעבור ללא אירועים ביטחוניים מיוחדים: בחודשים האחרונים נאבקת ירדן בניסיונות של דאעש לבצע פיגועים על אדמתה. 1,200 עיתונאים מרחבי העולם יגיעו לאירוע, אבל עיתונאים ישראלים שביקשו לבוא - נתקלו בסירוב.

 

הפסגה אינה צפויה להניב החלטות רבות משמעות, במיוחד בשל האינטרסים המנוגדים של רבות מהמדינות החברות בארגון. בתום הפסגה צפויה להתפרסם הודעה ובה 16 סעיפים. רבות מהחלטותיה הסמליות צפויות להתמקד בסכסוך הישראלי-פלסטיני. למלך עבדאללה זו הזדמנות לגבש עמדה ערבית מאוחדת בנוגע לסוגיה הפלסטינית ולהציג אותה לממשל האמריקני בביקורו הקרוב בוושינגטון. נשיא הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, הוא מהמשתתפים הבולטים בוועידה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מנהיגי ערב, היום בירדן
צילום: AFP
מומלצים