שתף קטע נבחר

פיטורים בתאגיד: העיתונאים ימחו, עתירות יוגשו לבג"ץ

במחאה על המתווה של ראש הממשלה ושר האוצר בנוגע לשינויים בתאגיד, מתכוננים להגיש כמה עתירות אם כי לא ברור עדיין על ידי מי. במוצאי שבת יפגינו העובדים מול קריית הממשלה: "אנשים עזבו מקומות עבודה אחרים ועכשיו יכולים להישאר קירחים משני הכיוונים, לא נוותר"

עובדי תאגיד השידור הציבורי "כאן" לא מרימים ידיים: בעקבות הצגת המתווה בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לשר האוצר משה כחלון באשר להקמת תאגיד חדשות נפרד, מגבשים העובדים כיוונים למחאה ולהתנגדות. הבולט שבהם הוא עתירה לבג"ץ. בראש תאגיד החדשות הנפרד אמור היה לעמוד המנהל המיוחד של רשות השידור בפירוק, ברי בר ציון, אך משרד התקשורת ביקש לשנות זאת.

  

הפגנה של עובדי התאגיד אתמול (צילום: אבי חי) (צילום: אבי חי)
הפגנה של עובדי התאגיד אתמול(צילום: אבי חי)
 
ארגון העיתונאים פנה הבוקר ליועץ המשפטי לממשלה במכתב התראה לפני פניה לבג"ץ. בפניה דורש הארגון, באמצעות באי כוחו עורכי הדין אמיר בשה וד"ר מורן סבוראי, לחדול מהפגיעה בעובדים שלדבריהם "ממשיכים להיות תלויים בין שמיים לארץ זמן ממושך מבלי שעתידם - ומהות התאגיד שהם מועסקים בו - נהיר להם".

 

עוד דורש הארגון כי היועמ"ש יורה לראש הממשלה, שר האוצר ומממלא מקום שר התקשורת, לחדול מהתערבות במבנה תאגיד השידור, לרבות בהרכב עובדיו: "התערבות זו עולה כדי פגיעה קשה ובלתי מידתית בחופש העיתונות ובתוך כך ביסודותיה של הדמוקרטיה, וכן פגיעה קשה ואולי גם אנושה בזכויותיהם האישיות והקיבוציות של ציבור העובדים בתאגיד".

 

עוד נכתב כי "יש לבטל לאלתר את המתווה האמור, ולמנוע את ישיבת הממשלה שנועדה להכשיר את המהלך, באמצעות מהלכי חקיקה מזורזים שלא לכך נועדו. חוק תאגיד השידור הציבורי לא נועד להיות מחוסל עוד לפני רגע לידתו, בדרך של ריקון תוכנו, בשל 'דילים' פוליטיים כאלה ואחרים שנוצרו בכור ההיתוך של איומים אסורים לסוגיהם. זכויות העובדים אינן הפקר".

 

ייתכן שגם חברות הפקה חיצוניות ששכר תאגיד השידור הציבורי ויפסידו את עבודתן בעקבות זאת, יגישו עתירה. עדיין לא נפסלה לגמרי האפשרות שמנהלי התאגיד יעתרו בעצמם, אך טרם התקבלה החלטה בעניין. "יהיו כמה עתירות", אישרו בכירים באתגיד, "אבל עדיין לא ברור מי יגיש אותן".

 
במוצאי שבת ייצאו העובדים בתאגיד ותומכיהם להפגנה נוספת בקריית הממשלה בתל אביב על רקע הפיטורים הצפויים בעקבות ההחלטה. "לא ברור מה קורה ואנשים מפחדים", אמרו גורמים בתאגיד, "אנשים עזבו מקומות עבודה אחרים ועכשיו יכולים להישאר קירחים משני הכיוונים, לא נוותר".

 

מנכ"ל תאגיד השידור הציבורי אלדד קובלנץ קבע עם היוודע דבר המתווה אסיפת עובדים לבוקר יום ראשון באולפנים של "כאן" במודיעין.

 

יבוטלו תחקירים ותוכניות חיצוניות

עיקרי המתווה שעליו סיכמו ראש הממשלה ושר האוצר עניינו הקמת תאגיד חדשות נפרד והקפאת חוק הפיקוח על התקשורת. התאגיד יעלה לשידור באופן מלא ב-15 במאי. לפי ההודעה שפרסמו נתניהו וכחלון, אומץ מתווה הפשרה שגיבשו מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד ומנכ"ל משרד התקשורת מומו פילבר, בליווי השרים יריב לוין וצחי הנגבי.

 

 

על פי המתווה, לצד התאגיד הנוכחי יוקם תאגיד נוסף לחדשות ואקטואליה, במתכונת חברות החדשות בערוצים המסחריים. הסדרי בחירת הנהלתו והמועצה שתפקח עליו יהיו במתכונת זהה להסדרים שקבועים היום בחוק בנוגע לתאגיד "כאן".  

 

תאגיד החדשות יפיק וישדר את תכני האקטואליה בערוץ הכללי וברשת ב' ועובדיו יהיו אנשי חטיבת החדשות של ערוץ וקול ישראל. במקביל יבוטלו תוכניות תחקירים, הפקות חיצוניות ותכנים במיקור חוץ שתוכננו לתאגיד הציבורי.

  

תאגיד החדשות יעלה עם הנהלה זמנית. עד למינוי הנהלה קבועה ימשיך המנהל המיוחד מטעם בית המשפט לכהן כמנהל תאגיד החדשות, ומנהלי רשת ב' וחטיבת החדשות בטלוויזיה כמנהלי הרשתות. משרד התקשורת הודיע היום כי המנהל המיוחד של רשות השידור ברי בר ציון לא ינהל את גוף החדשות של תאגיד השידור הציבורי, בניגוד למה שנמסר אמש: "לאור טענות שעלו, ובכדי למנוע לזות שפתיים, על שליטה פוליטית כביכול בתקופת המעבר, פנה משרד התקשורת למשרד המשפטים להציע מודל פיקוח אחר על ההנהלה המקצועית של תאגיד החדשות עד למינוי הנהלה קבועה".

 

תאגיד החדשות החדש יפעל במבנה, בתקנים ובשכר של חטיבת החדשות של התאגיד. משרד האוצר יגבש הסדרי פרישה לעובדי רשות השידור שלא ימשיכו בתאגיד החדשות ולעובדי התאגיד שלא ישולבו בו. במסגרת פשרה זו יישמרו מסגרות התקציב. בנוסף, חוק הפיקוח על התקשורת יוקפא ולא יקודם בשלב זה.

  

על פי המתווה, ראשי התאגיד - גיל עומר ואלדד קובלנץ - יישארו בתפקידם, אך לא יעסקו באקטואליה. התאגיד הקיים, בניהול עומר וקובלנץ, יעסוק בעיקר בדרמות, סדרות וביצירה. ראש הממשלה נתניהו, שנשאל אתמול בפתח פגישתו עם נשיא סלובקיה אם המשבר עם כחלון נפתר, ענה: "אני מאמין שכן". בהודעה נכתב כי ההסדר קיבל את אישור היועץ המשפטי לממשלה ואנשיו. לצורך עיגון המתווה בחקיקה ולבקשת היועץ, תחילת שידורי התאגיד תידחה בשבועיים. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי חי
עובדי התאגיד מוחים
צילום: אבי חי
מומלצים