שתף קטע נבחר

איחר את הרכבת. הכישלון של ארדואן בסוריה

כשטורקיה יצאה באוגוסט 2016 למבצע צבאי בצפון סוריה, היו לה שתי מטרות עיקריות - להדוף את הכורדים ואת דאעש. לאחר שבעה חודשים הכריזה אנקרה על סיומו המוצלח של המבצע אף שיעדיו לא הושגו. מדוע זה קרה?

 

 

ביום רביעי האחרון הפתיע ראש ממשלת טורקיה בינאלי יילדירם את העולם כולו כשהצהיר כי מבצע "מגן הפרת" בצפון סוריה הסתיים. טורקיה הציבה בפני צבאה מטרות מרחיקות לכת כשיצאה למבצע באוגוסט 2016, בהן הדיפת המורדים הכורדים וארגון "המדינה האיסלאמית" (דאעש).

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

מדוע פתאום הפסיקה טורקיה את פעילותה כשלמעשה מבחינתה שום מטרה לא הושגה: הכורדים ודאעש עדיין שולטים ברובה של צפון סוריה. מהי הסיבה להפסקה הפתאומית של מבצע "מגן הפרת"? מהו המסר של טורקיה למזרח התיכון ולמעצמות?

 

הגולם קם על יוצרו

במשך כשלוש שנים התפתחה "המדינה האיסלאמית" והתרחבה מעיראק אל צפונה של סוריה. לא רק שטורקיה לא הפריעה ל"מפלצת השחורה" לגדול בגבולה הדרומי, אלא שאפשרה למתנדבים מכל העולם לעבור באין מפריע דרך גבולה, על מנת להצטרף לארגון הטרור הסוני. הכוונה הטורקית הייתה ברורה וידועה לכל - חיזוק דאעש היה אמור לחסל את הבעיה הכורדית בסוריה.

 

במשך שלוש שנים לא הפריעה לטורקים "המפלצת השחורה" של דאעש - ואז החליטו לצאת למבצע "מגן הפרת" (צילום: AP) (צילום: AP)
במשך שלוש שנים לא הפריעה לטורקים "המפלצת השחורה" של דאעש - ואז החליטו לצאת למבצע "מגן הפרת"(צילום: AP)
הכורדים מהווים איום על טורקיה מאחר שהם מהווים כ-20 אחוזים (כ-15 מיליון) מאוכלוסייתה ובצפון סוריה חיים עוד שני מיליון מהם. בשל התמיכה האמריקנית בכורדים ובזכות גבורת לוחמיהם הם הצליחו, למורת רוחם של הטורקים, להשתלט על רובה של צפון סוריה ולהקים בה מעין אוטונומיה. לפני המבצע הטורקי עמדו הכורדים לכבוש את האזור שמצפון לחלב, מה שהיה יוצר לראשונה רצף טריטוריאלי כורדי בין סוריה לבין טורקיה.

 

"המדינה האיסלאמית" שמרה על שקט בגבולה עם טורקיה כל עוד הטורקים אפשרו את מעבר המתנדבים משטחה. לא מן הנמנע כי גם התפתח שיתוף פעולה כלכלי בין דאעש לבין טורקים. לפי דווחים שונים בעבר, טורקיה קנתה נפט זול מדאעש ומכרה אותו במחירי שוק לאירופה (אולי גם לישראל?).

 

בקיץ 2015 חל שינוי בגישה הטורקית בעקבות לחץ שהפעילה עליה ארצות הברית, והיא אפשרה לראשונה לאמריקנים להשתמש בבסיסה האווירי אינצ'רליק ולבצע תקיפות נגד דאעש משטחה. תגובת ארגון הטרור הסוני לא איחרה לבוא וטורקיה סבלה מגל של פיגועים שדאעש והמחתרת הכורדית (PKK) הוציאו לפועל גם יחד. מאז החל שיתוף הפעולה הטורקי-אמריקני במלחמה בדאעש, קיימת אי-הסכמה בין וושינגטון לבין אנקרה לגבי המטרה הנדרשת בצפון סוריה. ארה"ב רואה את הכורדים כבעלי ברית עיקריים נגד דאעש, ואילו טורקיה רואה בדאעש ובכוחות הכורדיים ארגוני טרור באותה המידה.

 

מגן הפרת

ב-24 באוגוסט 2016 החל המבצע של הצבא הטורקי בשילוב עם ארגון המורדים הסורי "צבא סוריה החופשי" להוצאת דאעש מהגבול הטורקי ובלימת ההשתלטות של הכורדים על צפון סוריה. אולם, אחרי שמונה חודשי מלחמה שבמהלכם נהרגו כמה עשרות חיילים מצבא טורקיה, ניתן לומר כי ההצלחה מוגבלת וששוחררו רק כמה עיירות צפונית לחלב: ג'רבלס, אל-ראי, דאבק ואל-באב.

 

בקנה מידה ישראלי נכבש שטח גדול, יותר מ-2,000 קמ"ר. אך לא כך בקנה מידה סורי (ששטחה משתרע על פני כ-185 אלף קמ"ר). אמנם לכיבוש דאבק הייתה משמעות סמלית, מאחר שמדובר באתר שבו התחולל הקרב המפורסם במאה ה-16 (ולא במקרה באותו תאריך החל המבצע "מגן הפרת"), שבו ניצחו הטורקים את הממלוכים והפכו בעקבותיו לשליטי האזור. בנוסף, דאבק הוא שמו של הירחון הידוע לשמצה של דאעש, המבוסס על אמונה משיחית כי במקום הזה יהיה הג'יהאד הסופי נגד הנוצרים.

 

מחלוקת עם ארה"ב בנושא המלחמה בסוריה. נשיא טורקיה ארדואן (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מחלוקת עם ארה"ב בנושא המלחמה בסוריה. נשיא טורקיה ארדואן(צילום: EPA)
בשבוע שעבר, אמר שר החוץ הטורקי מבלוט צ'בושואלו כי יש להקים באזורים שנכבשו מידי דאעש אזורי מגורים, ליישב בהם פליטים ולאמן בהם את הכוחות הצבאיים המקומיים. רק כאשר יתחזקו הגורמים המקומיים תשקול טורקיה לדלל את כוחותיה הצבאיים. למרות סיום המבצע הצהירה טורקיה שאין בכוונתה לפנות את השטחים שכבשה בצפון סוריה עד שישובו החיים בהם למסלולם. הצבא הטורקי אינו רואה בהצהרה סוף פסוק. בגילוי דעת שהפיץ הצבא הטורקי הוא הבטיח כי אף שהמבצע "הסתיים בהצלחה", יהיה המשך למאמץ להשיב את הביטחון לאזור ולהחזיר את הפליטים לארצם.

 

טורקיה תקועה בין רוסיה לארה"ב

המטרה העיקרית של טורקיה הייתה הדיפתו של ארגון "הכוחות הסוריים הדמוקרטיים", ובמיוחד את המיליציה הכורדית שחברה בו, "יחידות הגנת העם" (YPG), שאותה מגדירה אנקרה כטרוריסטים כורדים שקשורים ל-PKK. טורקיה הצליחה אולי לעצור את התקדמות הכוח הערבי-כורדי, אך לא לחסל אותו.

 

למעשה, לצבא הטורקי יתרון עצום על כל צבאות האזור ומבחינת הפוטנציאל שלו, הוא יכול היה כבר מזמן לשים קץ למלחמת האזרחים בסוריה, לפחות בחלב ובצפון המדינה הערבית. יש לכך תקדים באזור. ב-1976 פלש הצבא הסורי ללבנון על מנת לסיים את מלחמת האזרחים במדינה. כצבא המצויד זה כמה עשורים בנשק אמריקני, יתרונו הטכנולוגי והמספרי של הצבא הטורקי על פני הצבא הסורי, הכורדי או דאעש גם יחד עצום. אם כך, מה בעצם עוצר בעד הנשיא רג'פ טראיפ ארדואן? הוא הרי יכול היה להיכנס להיסטוריה כמושיעו של הרוב הסוני בסוריה וכגיבור שמנע שפיכות דמים של בני דתו. התשובה מתחלקת לשני חלקים.

 

ארגון המורדים כולל בתוכו את המיליציה הכורדית YPG שמוגדרת על ידי טורקיה ארגון טרור. "הכוחות הדמוקרטיים הסוריים" (צילום: AP) (צילום: AP)
ארגון המורדים כולל בתוכו את המיליציה הכורדית YPG שמוגדרת על ידי טורקיה ארגון טרור. "הכוחות הדמוקרטיים הסוריים"(צילום: AP)

בזירה המערבית, ארדואן איחר את הרכבת. בשנים הראשונות של מלחמת האזרחים הסורית (2015-2011), חשבו הטורקים כי תמיכה במורדים הסונים מספיקה על מנת להפיל את משטרו של בשאר אסד, והוא אכן היה על סף קריסה בקיץ 2015. אולם ההתערבות הישירה של רוסיה באותה תקופה מנעה אז וגם מונעת היום מטורקיה מלהתערב באופן ישיר באזורים הנמצאים תחת ההגנה האווירית של הרוסים. בטורקיה חוששים מהתנגשות ישירה עם הצבא הרוסי שמפציץ אזורים בצפון סוריה ובמיוחד בחלב.

 

בזירה המזרחית, כאמור, הימרה טורקיה על הקלף של דאעש, אולם הארגון הסוני לא רק שלא חיסל את הבעיה הכורדית, אלא שהוא החל לאיים על טורקיה. גם בזירה זו איחר ארדואן את הרכבת, מאחר שהכורדים התקדמו יפה והוכיחו לעולם כולו שהם מסוגלים בסיוע אמריקני להדוף את דאעש. פתיחת מבצע "מגן הפרת" הוכרזה מאוחר מדי, כשהצבא הטורקי לא יכול היה להתקדם מזרחה מחלב מחשש להתנגשות עם כוחות אמריקניים המסייעים לכורדים.

 

אם הכורדים נשארים אז גם דאעש

טורקיה זוכה אמנם לאהדה רבה בעולם הסוני ובמדינות ערב המתנגדות למשטר אסד, כי היא מצטיירת כמי שתומכת בכוחות האופוזיציה הסורית הערבית כנגד הכוחות הכורדיים. אולם בפועל, טורקיה תקועה בצפון סוריה בין שטחי השפעה של רוסיה וארה"ב. לכן, שטח התמרון של אנקרה מוגבל ביותר. על כן, הפסקת מבצע "מגן הפרת", שנועד בין היתר לסייע לאמריקנים, הוא צעד מחאה שהמסר שלו לארה"ב מאוד חד וברור: איננו מוכנים לשתף פעולה עם התוכנית האמריקנית כל עוד הפרטנר של וושינגטון הם הכורדים בסוריה.

 

עם זאת, הטורקים הצהירו כי הדלת נשארת פתוחה. דהיינו, אם תחליט ארה"ב לצמצם את התמיכה בכורדים ולאפשר לטורקים לכבוש בשיתוף עם "צבא סוריה החופשי" שטחים השייכים כעת לדאעש, הם יעשו זאת. בינתיים, הטורקים מאותתים לאמריקנים כי אם הכורדים הם הפרטנר שלהם תיאלץ וושינגטון להסתפק בלוחמי המיליציה הכורדית ולהתקדם לאט מאוד במלחמה נגד דאעש. מבחינתה של טורקיה, אם הכורדים נשארים אדוני האזור, אין בעיה שגם דאעש יישאר שם.

 

בשעה שבעיראק נמשכת נסיגת דאעש ממוסול, בסוריה משתהה הקרב על א-רקה - בירת דאעש במדינה. המתח שקיים בסוריה בין האופוזיציה לבין המשטר, בין הכורדים לערבים, בין רוסיה לארה"ב ובין בעלות הברית טורקיה וארה"ב - כל אלה מעכבים את חיסול דאעש. על כן, הממשל החדש בארה"ב בראשות דונלד טראמפ יצטרך בשבועות הקרובים למצוא את הפשרה שתרצה גם את הטורקים וגם את הכורדים ושתאפר לצדדים היריבים לשתף פעולה במיגור מעצמת הטרור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: MCT
ארדואן
צילום: MCT
צילום: ירון פרידמן
חיסול דאעש מתעכב בגלל שורה של גורמים. ד"ר ירון פרידמן
צילום: ירון פרידמן
מומלצים