שתף קטע נבחר

אין סיבה לחגוג

סלטיק הבטיחה אתמול זכייה שישית ברציפות באליפות, אבל הקלילות בה היא עושה זאת בקביעות, היעדר התחרות ומצב הביש של הנבחרת רק מעידים על המשך הידרדרות הכדורגל הסקוטי

אפריל רק התחיל, אבל הליגה הסקוטית כבר הוכרעה. עם 0:5 בחוץ על הארטס, במשחק בו ניר ביטון לא שותף, סלטיק זכתה באליפות שישית ברציפות וקלה במיוחד.

 

אנחנו מדברים על אפריל, אבל נדמה שכבר לפני מספר חודשים, ואולי אפילו בשריקת הפתיחה לעונה, העניין הזה הוכרע. לבויז יש מאזן נקי מהפסדים אחרי 30 מחזורים, 28 ניצחונות ושתי תוצאות תיקו, והם מקווים לחזר את ההישג את ריינג'רס מ-1899, אליפות ללא הפסד. הם ספגו רק 18 שערים, הבקיעו 81 והפער מאברדין שבמקום השני עומד על 25 נקודות. ועוד מחכים שמונה מחזורים כדי לשפר את הנתונים האלה.

 

אוהדי סלטיק מרוצים (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
אוהדי סלטיק מרוצים(צילום: gettyimages)

 

אפשר היה לחשוב שחזרתה של ריינג'רס לליגה הבכירה השנה אחרי גלות בליגות הנמוכות תצליח להכניס פלפל למאבק, אבל אפילו פלפל אנגלי לא נכנס. ורצוי גם לציין שזה לא מחמיא במיוחד לליגה שריינג'רס שבה מן הכפור ומיד התברגה בנינוחות במקום השלישי.

 

אז ההישג של סלטיק במקומו מונח, אבל הוא הופך אזוטרי יותר ויותר עם השנים. סלטיק זוכה באליפות בפערים עצומים, ואז מגיעה לאירופה ומגלה שנדחקה לאחור. השנה היא התחילה את המוקדמות בהפסד לאלופת גיברלטר לינקולן רד אימפס, התאוששה איכשהו ועברה בקושי את הפועל באר-שבע כדי להגיע לבית בליגת האלופות בו סיימה אחרונה וספגה 7:0 מברצלונה. לפני כן היו אלה מאלמו ומאריבור שהדיחו אותה בפלייאוף.

 

מליקסון מול בראון. סלטיק בקושי עברה את ב"ש (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
מליקסון מול בראון. סלטיק בקושי עברה את ב"ש(צילום: עוז מועלם)

 

נוטים לדבר על כך שהתחרות הלקויה בליגה פוגעת בסלטיק באירופה, אבל למעשה, יותר מכך מדובר בתחרות עם כוחות אירופים חזקים ממנה. כפי שמציינים בעצב בסקוטלנד, רוב שחקני המפתח בסגל אינם סקוטים, אבל זה לא שסלטיק יכולה להחתים את הטופ שביבשת. קולו טורה, למשל, הגיע השנה בגיל 36. היא הצליחה בענק עם שלושה הימורים, אבל כאן גם המלכוד, כי אין סיכוי שתוכל לשמור עליהם לאורך זמן. במיוחד מדובר בסקורר הצרפתי הנפלא מוסא דמבלה (20), שהגיע כאלמוני והפך לסופרסטאר שכנראה יעבור לפרמייר-ליג בקיץ. גם המושאל המצוין ממנצ'סטר סיטי, פטריק רוברטס, אמור לעשות מסלול דומה.

 

בעיה מגיל צעיר

מרמת הליגה, העניין דולף באופן טבעי אל רמת הנבחרת. הקיץ, כל האוהדים הסקוטים צפו בבושת פנים ביורו מהבית, בזמן שכל שאר הנבחרות הבריטיות נסעו לשחק בצרפת. זה עניין כואב עבור מדינה עם מורשת כדורגל מפוארת וקשר עמוק לענף.

 

הסקוטים שיחקו בפעם האחרונה במונדיאל ב-1998 וביורו ב-1996. במוקדמות מונדיאל 2018 הם שקועים במקום הרביעי בלי הרבה סיכוי, מתחת לאנגליה, סלובקיה וסלובניה. וגם הניסיונות לשפר את המצב לא עוזרים: כוכב העבר בראיין מקלייר מונה ב-2014 לאחראי על פיתוח הגילים הצעירים בהתאחדות, אבל החזיק רק 17 חודשים והודה שנכשל ביצירת שינוי משמעותי. גם האחראי שלפניו התפטר.

 

מקארת'ור ובראון. הנבחרת שוקעת (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מקארת'ור ובראון. הנבחרת שוקעת(צילום: רויטרס)

 

בסקוטלנד טענו כי מקלייר היה להוט להתחיל ליישם את התוכנית שלו במהירות, אבל מצא את עצמו יותר ויותר מנסה לשכנע עסקנים. הדבר מתקשר לכתבה שפירסם אלן קמפבל ב"הראלד" לפני שנה וחצי, בה נטען כי אקדמיות הצעירים הקיימות בסקוטלנד הורסות את הכדורגל המקומי, "מערכות מנופחות שמשמשות כמנגנוני יצירת עבודה עבור מאמנים". המאמן ג'ים מקינאלי צוטט שם באומרו: "אנשים יאבדו עבודות אם נשנה את הבעיה העמוקה. זה לעולם לא יקרה. איש לא יודה בכך שטעה".

 

בכל מקרה, נראה שתוכניות לשינוי מגיל צעיר - ראויות ככל שיהיו - לא יפתרו את הבעיות המיידיות. העניין הוא שיפור רמת השחקן הסקוטי, והבעיה היא הגאווה. בגלל חולשת הליגות בוויילס, אירלנד וצפון-אירלנד, שחקני הנבחרות שלהן משחקים באחוזים גבוהים באנגליה, גם בליגות נמוכות. אבל הליגה הסקוטית תמיד הייתה במעמד אחר, עם קבוצות פאר אירופיות.

 

בורק. הכישרון הכי גדול בכלל לא גדל בסקוטלנד (צילום: EPA) (צילום: EPA)
בורק. הכישרון הכי גדול בכלל לא גדל בסקוטלנד(צילום: EPA)

 

הבעיה היא שהליגה הזו כבר לא מייצרת שחקנים. הכישרון הגדול של הכדורגל הסקוטי, אוליבר ברק בן ה-19, גדל בנוטינגהאם ומשחק השנה בבונדסליגה עם לייפציג. הוא צריך להתוות את הדרך. בסגל הלאומי של גורדון סטראכן יש לא מעט שחקנים מהליגה הסקוטית, ובאופן ברור הם לא מביאים ערך מוסף.

מעבר ליציאה של כישרונות צעירים מחוץ לסקוטלנד, יש עוד נקודה חשובה שתלויה באוויר כבר שנים - השילוב של סלטיק וריינג'רס בפרמייר-ליג, מה שיהפוך את הליגה הסקוטית לשולית, אך ייתן למועדונים הגדולים שלה אפשרות להתחרות ברמה גבוהה יותר, ודרך כך, ליצור מובלעת סקוטית שתשפר את רמת הכדורגל והשחקן הסקוטי.

 

באנגליה אמרו שישקלו את האפשרות לקראת עונת 2019/20, אך נראה שהסקוטיות ייאלצו להתחיל בליגה נמוכה יותר. אם ההידרדרות של המועדונים והנבחרת תימשך, בסקוטלנד יקחו את זה בשתי ידיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים