שתף קטע נבחר

טראמפ: אם סין לא תעזור, אטפל לבד בגרעין הצפון קוריאני

ערב פגישתו עם עמיתו הסיני שי באחוזתו בפלורידה, לוחץ הנשיא האמריקני על בייג'ינג לנקוט עמדה נוקשה יותר כלפי בעלת בריתה הקומוניסטית: כשנשאל איך יטפל בצפון קוריאה, השיב: "אני לא הולך לספר לכם. אני לא ארה"ב של העבר, אז סיפרנו איפה אנחנו הולכים להכות במזרח התיכון"

 

 

אם לא ביחד, אז לבד: נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ אמר אתמול (יום א') שארצו מוכנה לפעול לבד נגד תוכנית הגרעין הצפון קוריאנית אם סין לא תנקוט עמדה נוקשה יותר כלפי המשטר הקומוניסטי המבודד בפיונגיאנג. טראמפ אמר את הדברים בראיון לעיתון "פייננשל טיימס", ימים ספורים לפני שיארח באחוזתו בפלורידה, מאר א-לאגו, את נשיא סין שי ג'ינפינג.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

הנשיא האמריקני ועמיתו הסיני צפויים לדון בימים חמישי ושישי בשורה ארוכה של נושאים, בהם צפון קוריאה והמחלוקות בין שתי המעצמות בנושא סחר וטריטוריות בים סין הדרומי. "כן, אנחנו נדבר על צפון קוריאה", אמר טראמפ לעיתון הכלכלי. "ולסין יש השפעה גדולה על צפון קוריאה. וסין תחליט לעזור לנו עם צפון קוריאה או שהם לא יעזרו. ואם הם יעזרו זה יהיה טוב מאוד עבור סין, ואם הם לא זה לא יהיה טוב לאף אחד".

 

טראמפ וקים ג'ונג און (צילום: ריטרס, AFP) (צילום: ריטרס, AFP)
טראמפ וקים ג'ונג און(צילום: ריטרס, AFP)
דובר במחלקת המדינה האמריקנית אמר אמש שמזכיר המדינה רקס טילרסון כבר יצר קשר עם גורם סיני בכיר כדי להכין את פגישת טראמפ-שי. "אנחנו יכולים לאשר שמזכיר המדינה טילרסון שוחח היום בטלפון עם גורם הממשל הסיני יאנג ג'יאצ'י בנושא ביקורו של הנשיא שי ובנושאים בילטרליים אחרים ובעלי חשיבות אזורית", אמר הדובר האמריקני.

 

סין טוענת: השפעתנו על צפון קוריאה מוגבלת

טראמפ אמר לעיתון "פייננשל טיימס" שהסחר הוא התמריץ הגדול של סין לעבוד בשיתוף פעולה עם ארה"ב. עם זאת, לדבריו, ארה"ב יכולה "לחלוטין" לטפל במצב בצפון קוריאה ללא עזרת סין. כשנשאל כיצד יתמודד עם צפון קוריאה, השיב טראמפ: "אני לא הולך לספר לכם. אתם יודעים, אני לא ארה"ב של העבר, אז סיפרנו איפה אנחנו הולכים להכות במזרח התיכון".

 

סין מעניקה לצפון קוריאה סיוע כלכלי ודיפלומטי, אולם באותה עת טוענת שההשפעה שלה על קים ג'ונג און ומשטרו מוגבלת.

 


שר ההגנה הקודם לא מאמין שהסינים ישתפו פעולה עם ארה"ב בנושא צפון קוריאה. שי גי'נפינג עם ברק אובמה (צילום: MCT) (צילום: MCT)
שר ההגנה הקודם לא מאמין שהסינים ישתפו פעולה עם ארה"ב בנושא צפון קוריאה. שי גי'נפינג עם ברק אובמה(צילום: MCT)

היחסים בין סין לבין ארה"ב נמצאים בחוסר ודאות מאז בחירתו של טראמפ לנשיא ארה"ב בנובמבר 2016. במהלך קמפיין הבחירות שלו האשים טראמפ את סין בגניבה ואמר וטען שבייג'ינג מורידה באופן מלאכותי את ערך המטבע שלה כדי לתת לחברות הסיניות יתרון עצום על פני המוצרים האמריקניים. עם זאת, לא ברור אם רטוריקת הבחירות של הרפובליקני תבוא לידי ביטוי בפעולה ממשית נגד סין.

 

השגרירה של טראמפ באו"ם: "סין חייבת לשתף פעולה"

טראמפ אמר שהוא "עדיין לא רוצה לשוחח עם עמיתו הסיני בנושא המכסים. אולי בפעם אחרת".

 

שגרירת ארה"ב באו"ם, ניקי היילי, אמרה בראיון לתוכנית "השבוע" של רשת ABC שארה"ב לוחצת על סין לנקוט עמדה תקיפה יותר נגד תוכנית הגרעין הצפון קוריאנית.

 

לפי שעה, הסנקציות של האו"ם נגד צפון קוריאה לא הצליחו להרתיע את המדינה המבודדת ביותר בעולם מלבצע ניסויים גרעיניים ושיגורי טילים, בהם בליסטיים. רק בשנה שעברה ביצעה צפון קוריאה שני ניסויים גרעיניים וכמה עשרות ניסויים בשיגור טילים בליסטיים. "הסינים צריכים להראות לנו עד כמה עם מודאגים", אמרה היילי. "הם צריכים להפעיל לחץ על צפון קוריאה. המדינה היחידה שיכולה לעצור את צפון קוריאה היא סין. והם יודעים את זה". כשהשגרירה של טראמפ באו"ם נשאלה מה תעשה ארה"ב במידה שסין לא תשתף פעולה עם וושינגטון, היא השיבה: "סין חייבת לשתף פעולה".

 

שר ההגנה לשעבר אשטון (אש) קרטר אמר שהוא מפקפק בכך שבייג'ינג תשתף פעולה עם וושינגטון בסוגיה הצפון קוריאנית. "עבדתי על הבעיה הצפון קוריאנית מאז 1984", אמר קרטר לרשת ABC. "וכל הזמן ביקשנו מהמנהיגים הסיניים... משום שבאופן ייחודי יש להם קשר היסטורי וכלכלי עם צפון קוריאה והם יכולים לעשות את ההבדל. הם לא ניצלו את ההשפעה הזאת, ולכן קשה לי להיות אופטימי עם זה", אמר שר ההגנה בממשלו של ברק אובמה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים