שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    זירת הקניות
    ספר הבישול של ניצולי השואה מתמודד על תואר ספר הבישול הטוב בעולם
    בשורות מרגשות לפני החג: הישג מרגש ל-24 ניצולי שואה, שספר הבישול שחיברו עם שפים מקצועיים, "סבתא בישלה גורמה", דורג על ידי תחרות "גורמנד" העולמית כספר הבישול הטוב ביותר שיצא בישראל, וכעת מועמד בשתי קטגוריות בתחרות העולמית: "ספר הבישול הטוב ביותר בעולם" ו"ספר הבישול הטוב ביותר ללא מטרות רווח". ניצולת השואה אסתר רוסק שנתנה מתכון לרגל קרושה: "רציתי לצעוק מהתרגשות"

    הישג מרגש ל-24 ניצולי וניצולות שואה שחיברו ספר בישול: הספר - "סבתא בישלה גורמה", פרויקט שפים וקשישים ניצולי שואה של קבוצת "שורשים", זכה בקטגוריית "ספר הבישול הישראלי הטוב ביותר" בתחרות פרסי הגורמנד (Gourmand World Cookbook Awards) - שנחשבת לתחרות הבינלאומית המובילה של ספרי הבישול בעולם - האוסקר של ספרי הבישול, ועכשיו הוא מתמודד מול ספרי בישול מכל העולם בתחרות הגדולה שתיערך השנה במאי בינטאי, סין - בשתי קטגוריות: "ספר הבישול הטוב ביותר בעולם" ו"הספר הטוב ביותר בקטגורית ספרים ללא מטרות רווח".

     (צילום: יח"צ) (צילום: יח
    (צילום: יח"צ)

    הספר מתחרה מול ספרים מ-8 מדינות ובהן אוסטרליה, אוסטריה, צרפת, גרמניה ואינדונזיה - על ​"​הספר הטוב ביותר בעולם לספרי בישול​" ובקטגוריית "עמותות שהוציאו ספרי בישול ללא מטרות רווח" – מול 4 עמותות ובהן הונג קונג וסרי לנקה.


    הספר "סבתא בישלה גורמה" הוא סיכומו של פרויקט מרגש וייחודי בו חברו קשישים ניצולי שואה ל-24 שפים מהמובילים בארץ. הקשישים "השתלטו" על מטבחי השפים, ויצרו כל קשיש יחד עם השף המיועד מנה קלאסית מהמטבח השורשי של הקשיש ווריאציה מעודכנת ומודרנית של השף.

     

    הספר מתעד את 24 המפגשים המרגשים בין הקשישים לשפים, את המתכונים והמנות שנוצרו באותו המפגש, את הסיפור האישי של הקשיש והשף, והכל בליווי צילומים של מיטב צלמי האוכל בארץ. הספר קיבל את תמיכת ארגון אונסק"ו ומרכז שמעון ויזנטל העולמי.

     

    השפים שהשתתפו בפרויקט: מאיר אדוני, אייל שני, שלום קדוש, עומר מילר, משה שגב, רמה אוליברה, אביב משה, דיוויד פרנקל, הילה אלפרט, יורם ניצן, אוראל קמחי, מעוז אלונים, ניר צוק, מנה שטרום, ויקטור גלוגר, עזרא קדם, אורי נבון , יואב בלימן, איל לביא, תמר כהן צדק, יאיר פיינברג, גלית והנס ברטלה, מיקי שמו ואורנה ואלה.

    אסתר רוסק והשף איל לביא (צילום: איתיאל ציון) (צילום: איתיאל ציון)
    אסתר רוסק והשף איל לביא(צילום: איתיאל ציון)
     

    תמי שכנאי, מייסדת עמותת שורשים ויוזמת ומפיקת הספר, הופתעה מאוד כאשר קיבלה פנייה ראשונה מנשיא התחרות, שסיפר ששמע על הספר באינטרנט וביקש לשלוח אליו את הספר. האיש שראה אלפי ספרי בישול בחייו, התרגש מהספר ומהפרויקט והחליט לשלב אותו בתחרות.

     

    הספר שכבר נמכר באלפי עותקים בישראל - כאשר כל ההכנסות ממכירת הספר (מחיר כל ספר 70 שקלים) מועברות למימון פעילות העשרה לניצולי שואה וקשישים - עורר התרגשות רבה בקרב הקשישים וניצולי השואה אשר לקחו בו חלק.

    כל מי שעבד על הספר - השפים, הצלמים, העורכות והמגיהות, המאפרות, המסיעים והמפיקים - כולם עשו את עבודתם בהתנדבות מלאה כך שמאה אחוז ממחיר הספר מופנים לפעילות קבוצת שורשים. בימים אלה מתורגם הספר לאנגלית.

     

    ניצולת השואה אסתר רוסק שהמתכון שלה לרגל קרושה מככב בספר סיפרה: "כשהודיעו לי על מועמדות הספר והזכייה הרגשתי שאני רוצה לצעוק מהתרגשות אבל התאפקתי, אבל את דפיקות הלב הרגשתי ממש. הישג בשביל הקשישים שהשתתפו בפרויקט ואני ביניהם ובשביל המדינה".

    אסתר רוסק, צילם: איתיאל ציון (צילום: יח"צ) (צילום: יח
    אסתר רוסק, צילם: איתיאל ציון

    "זו המתנה הכי יפה שיכולתי לתת למדינה, ולמי שמדפדף בספר. לא נעים להשוויץ, אבל באמת יש פה משהו נדיר. ספר ישראלי של אנשים מבוגרים שמגיע לתחרות כזו ואפילו זוכה. בכלל צריך אומץ כדי להוציא ספר כזה ואם הוא יזכה (בלב אני חשה שהוא יזכה) במקום הראשון בקטגוריה העולמית זו תהיה גאווה גדולה. אני מאוד שמחה וגאה".

     

    השף יורם ניצן ("מול ים" לשעבר): "צריך להבין: התחרות הזו היא האולימפיאדה של ספרי הבישול, משהו חובק עולם. כולנו יודעים כמה קשה רק להגיע לתחרות אולימפית, כך שרק להיות מועמד זו כבר זכייה בפני עצמה, ולזכות בזה זה ממש כמו להביא מדלית זהב".

     (צילום: שונית וייס) (צילום: שונית וייס)
    (צילום: שונית וייס)

    "החשיפה היא בינלאומית, מגיעים לשם כל המו"לים הכי נחשבים בעולם ופיגורות בינלאומיות בתחום הקולינריה והספרות הקולינרית. זו קפיצה אדירה בשביל הספר, והלוואי וייקח את זה מוציא לאור מחו"ל, יתרגם ויפיץ את הספר בעולם. יש שם מתכונים מדהימים שחלקם, אלמלא היו מגיעים לספר, היו פשוט נעלמים. לזה צורפו האינטרפטציות של השפים למתכונים, כך שאפשר לבנות מהספר ארוחת חג מדהימה שעומדות מאחוריה כוונות טהורות".

     

    תמי שכנאי יוזמת ומפיקת הספר: "בהתחלה כשנשיא התחרות פנה אליי חשבתי שעובדים עליי או שמדובר בעוקץ, אבל כמה ימים אחרי חיפשתי בגוגל מידע על התחרות וכשגיליתי במה מדובר נשארתי פעורת פה. כמובן שמיד דאגתי לשלוח עותקים. כעבור חודשיים וחצי קיבלתי את הבשורה, וזו הייתה שמחה גדולה וכבוד אדיר. אפילו בחלומות הכי פרועים שלי לא דמיינתי שהספר יגיע למעמד הזה. זו התרגשות שקשה לתאר, כי את הספר הזה עשינו ממקום קטן, שמטרתו הייתה אחת: להאיר זרקור על המסוגלות של אותם קשישים ולתת ערך לידע שלהם במקום להתרכז בדברים שאינם מסוגלים לעשות, ואם הספר יזכה באחת הקטגוריות אנחנו נעמוד שם בשמם ונניף את דגל ישראל בשמם, אני דומעת רק מעצם המחשבה".

     

    הספר זמין במספר חנויות, רשימת החנויות מתעדכנת באופן שוטף. את הרשימה המעודכנת אפשר למצוא כאן.

     

    צפו - קמפיין של ניצולי שואה: 

    סגורסגור

    שליחה לחבר

     הקלידו את הקוד המוצג
    תמונה חדשה

    שלח
    הסרטון נשלח לחברך

    סגורסגור

    הטמעת הסרטון באתר שלך

     קוד להטמעה:

     

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: יח"צ
    הספר "סבתא בישלה גורמה" מתמודד בתחרות בינלאומית לספרי בישול
    צילום: יח"צ
    מומלצים