שתף קטע נבחר

תביעה: פס ייצור של בורקס גרם למחלה בידיים

20 שנה טיפלה עובדת בחומרים קפואים, עד שהתגלתה אצלה תסמונת "רינו". ביטוח לאומי סירב להכיר בכך כתאונת עבודה, אבל ביהמ"ש חייב אותו

בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב קיבל לאחרונה תביעה שהוגשה נגד הביטוח הלאומי על ידי עובדת לשעבר במפעל מזון לייצור בורקס, וקבע שמחלת כפות ידיים שהתגלתה אצלה נגרמה משנים ארוכות של מגע עם חומרים קפואים. השופטת ד"ר אריאלה גילצר-כץ קבעה כי יש להכיר במצבה כתוצאה של תאונת עבודה.

 

חמישה ימים בשבוע, עשר שעות ביום, עם הפסקות של חמש דקות כל שעתיים וחצי והפסקת צהריים של חצי שעה – כך עבדה התובעת במפעל, במשך 20 שנה עד 2013. תפקידה היה לגלגל בצק שיוצא מן המקרר בטמפרטורה של אפס מעלות, ולאט לאט מגיע לטמפרטורת החדר, שאף הוא לא היה חם במיוחד – בין 12 ל-19 מעלות. היא הייתה ממלאת את הבצק במלית, לרוב גם היא קפואה.

 

ב-2013 היא התפטרה בגין נסיבות בריאותיות, באישור רופאה תעסוקתית, שלפיו היא סובלת מתסמונת רינו – תגובה מוגזמת של כלי הדם לטמפרטורה קרה או לחץ נפשי. כשנה לאחר מכן היא הגישה תביעה נגד המוסד לביטוח לאומי, שסירב להכיר בה כנפגעת עבודה.

 

המומחה שמינה בית הדין החזיק בדעה שמחלתה של התובעת נבעה – או לפחות הושפעה משמעותית – מתנאי עבודתה, שכללו חשיפה חוזרת לתנאי קור. ביטול לאומי טען מנגד שהמומחה לא הסביר את מנגנון הפגיעה ולא ניתן להבין מחוות דעתו אם מדובר במיקרוטראומה (תורה שהוכרה על ידי הפסיקה כמזכה בתאונת עבודה בגין נזק מצטבר) או בתהליך תחלואתי מתמשך.

 

אבל השופטת גילצר-כץ התבססה על קביעתו החד-משמעית של המומחה שלפיה קיים קשר סיבתי בין התפרצות תופעת רינו אצל התובעת לבין עבודתה בקור.

 

בנוגע למנגנון המיקרוטראומה היא הבהירה שהמומחה חזר והסביר כמה פעמים כי תופעת רינו מתגבשת והופכת לתסמונת קבועה כשחולה "נחשף לתנאי קור מתמשכים" וב"חשיפה חוזרת לקור", וקבע מפורשות כי אלמלא אותה חשיפה חוזרת הרי שהיא לא הייתה מפתחת את המחלה.

 

"אינני מקבלת, אם כן, את טענת הנתבע כי לא ברור מחוות הדעת אם מדובר בפגיעה מסוג מיקרוטראומה או בתהליך תחלואתי מתמשך. הסבריו של המומחה ברורים ונהירים", ציינה בפסק הדין.

 

השופטת גילצר-כץ הזכירה את אחת ההגדרות שסיפק בג"ץ לפגיעה בעבודה על פי תורת המיקרוטראומה: "רצף של אירועים זעירים ומבודדים בזמן, אשר כל אחד מהם הוא תאונה זעירה".

 

נקבע שכל חשיפה של התובעת לקור מהווה "אירוע זעיר ומבודד", אולם הצטברותם של אותם אירועים זעירים שחזרו על עצמה שוב ושוב, מדי יום ביומו למשך שעות ארוכות, גרמו לכך שהתובעת לקתה בתופעת רינו, כפי שקבע המומחה הרפואי.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ התובעת: עו"ד איתן ליברמן
  • ב"כ הנתבע: עו"ד רועי הררי
  • עו"ד יהושע בלנגה עוסק בדיני עבודה
  • הכותב לא ייצג בתיק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים