שתף קטע נבחר

בנו של גנדי: "לוותיקי הפלמ"ח אין אומץ להגיד את האמת"

בעקבות הפרסום על כך שחאן שער הגיא לא ייקרא ע"ש השר שנרצח רחבעם זאבי, אומר בנו פלמ"ח: "הם לא שכחו לו שהוא קרא להם משוגעים כשהתייצבו לצד רבין". קצין לשעבר בחטיבת הראל: "שינציחו אותו, אבל לשער הגיא הוא לא שייך"

 

רחבעם זאבי ז"ל (צילום: אורן אגמון) (צילום: אורן אגמון)
רחבעם זאבי ז"ל(צילום: אורן אגמון)

בנו של רחבעם זאבי ("גנדי") מותח ביקורת על ותיקי הפלמ"ח, שמאבקם הביא אתמול (יום ג') לביטול התוכנית להנציח את אביו בחאן שער הגיא הסמוך לירושלים. לדבריו, התנגדותם לא נבעה מכך שאביו לא השתתף בקרבות באזור במלחמת העצמאות, אלא היא נסובה על רקע אישי.

 

"אם היה להם את האומץ שהם כל כך התאפיינו בו כצעירים במלחמת השחרור הם היו אומרים 'רק לא גנדי', אבל במקום זה אומרים שהוא לא השתתף בקרבות", אמר זאבי ל-ynet. "זה מפני שהחבר'ה האלה, כולם בלי יוצא מן הכלל, כשרבין עמד על המדשאות ב-93' ולחץ לערפאת את היד, הם כולם פנו שמאלה לחבק את יצחק. היחיד שעמד שם כמו סלע איתן וצעק להם שהם משוגעים היה גנדי. הם לא שכחו לו את זה אף פעם. והנה זה יוצא החוצה".

 

אתמול פורסם שבמשרד ראש הממשלה הוחלט שהאתר ייקרא על שם מלווי השיירות לירושלים, כפי שדרשו ותיקי הפלמ"ח לאורך מאבק ארוך, ולא על שם השר שנרצח על ידי מחבלים ב-2001. ותיקי הפלמ"ח אמרו שימשיכו את המאבק עד לקבלת הודעה רשמית, אבל בנו מדגיש: "חשוב להבין שבעצם משרד ראש הממשלה הודיע שהחלטת הממשלה שלפיה החאן ייקרא על שם רחבעם זאבי לא תשתנה עד שיחד עם המשפחה ימצאו אתר חלופי.

 

"המשפחה לא כוחנית, אין כאן עניין של פולחן אישיות. כל מה שנעשה עם ההנצחה של אבא מהיום הראשון הוא אך ורק כדי להנחיל לנוער את אהבת ארץ ישראל שלו. את הדברים האלו המשפחה מציפה מהרגע שרצחו את אבא. אם ראש הממשלה חושב שהחאן לא מתאים, ורוצה לעשות איתו משהו אחר, הוא ייתן מקום אחר".

 

על מאבק ותיקי הפלמ"ח הוסיף הבן: "אין לנו שום מלחמה איתם. הנושא של הפלמ"ח הרטיט את אבא בכזה אופן עד שהוא קרא לי פלמ"ח. הוא לא היה רוצה בשום פנים ואופן שתהיה פה התכתשות איתם. לכן בזמן האחרון התחלתי ביחד עם משרד ראש הממשלה לחשוב איך אנחנו מוצאים מקום חילופי".

 

 

הפגנת מחאה של ותיקי הפלמ"ח נגד הנצחת גנדי בשער הגיא (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
הפגנת מחאה של ותיקי הפלמ"ח נגד הנצחת גנדי בשער הגיא(צילום: גיל יוחנן)

ב-2011 החליט המשרד לענייני ירושלים ומורשת להנציח את זכרו של השר המנוח גנדי, שהיה לוחם בפלמ"ח ואלוף בצה"ל. ההחלטה לעשות זאת בחאן שער הגיא עוררה התנגדות בקרב לוחמי הפלמ"ח שנאבקו על פריצת הדרך לירושלים הנצורה במלחמת העצמאות וטענו שגנדי לא לקח בכך חלק. עמותת דור הפלמ"ח בראשות האלוף במיל' ישעיהו (שייקה) גביש התכנסה בספטמבר האחרון והחליטה להתנגד לתוכנית.

 

אמש נמסר ממטה המאבק של עמותת דור הפלמ"ח: "מבחינתנו, מדובר בצעד חשוב לתיקון העוול ולמען הצדק ההיסטורי של הפעולות והלוחמים לחיבור ירושלים למדינת ישראל במלחמת העצמאות. אין בכך עמדה נגד זאבי, אלא שהוא לא לחם במקום הזה. המאבק יימשך עד שתהייה החלטה סופית וחתומה של הממשלה".

 

אליהו סלע, ששירת כקצין המבצעים של חטיבת הראל במלחמת העצמאות, אמר ל-ynet: "עד שאני לא קורא את ההחלטה הכתובה אני לא נח על זרי הדפנה. הכרתי את גנדי. הוא מהמחזור שלי ואני לא מתנגד שיזכירו אותו, אבל לשער הגיא הוא לא שייך.

אני בטוח שאם הוא היה בחיים זה היה נגמר הרבה קודם.

 

"מדובר על מתי מעט מתנדבים, כשעוד לא היה צה"ל, שנלחמו על הדרך לירושלים. בפינצטה חיפשנו דרכים לשמור על החיילים. מישהו יכול לתאר מצב שבו חיילים רעבים, שאין להם מיטות, כביסה או מים להתקלח, וכל יום חופרים קברים, וביחד עם זה יוצאים למלחמה כל יום? על שמם האתר צריך להיקרא. על שם הלוחמים, הנהגים, הסוחרים, מלווי השיירות.

 

"לא צריך שיזכירו אותי ולא אחרים. הרעיון של חיים גורי לקרוא למקום 'אתר מבקיעי הדרך' מתוך שירו של אלתרמן, הוא הנכון. כדי להנחיל לדורות הבאים איך מתי מעט הצליחו להביא לשחרור ירושלים רק בזכות האמונה, האופטימיות וההקרבה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורן אגמון
רחבעם זאבי
צילום: אורן אגמון
מומלצים