שתף קטע נבחר

הדילמה הצרפתית: אובמה 2.0 או הבת של מכחיש שואה

האם יכול מנהיג צעיר ונטול ניסיון להתמודד עם אתגרים לאומיים ובינלאומיים עצומים והרי גורל? את השאלה הזאת ישאלו את עצמם הבוחרים בצרפת כשיצטרכו להחליט אם לבחור במועמד המרכז עמנואל מאקרון לנשיאם הבא. אם זה תלוי ביהודי צרפת אין להם ברירה אחרת, אלא לבחור ב"תואם אובמה" כשהיריבה שניצבת מולו היא מנהיגת הימין הקיצוני מרין לה פן

 

 

הבחירות ההיסטוריות שהתקיימו אתמול (יום א') בצרפת מצביעות ללא ספק על משבר עמוק בכל הקשור לדרכה הקלאסית של הרפובליקה הצרפתית כפי שהכרנו אותה עד כאן. המפלגות המרכזיות, הרפובליקנים מצד אחד והסוציאליסטים מן הצד האחר, התנפצו לרסיסים.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

צרפת בוחרת 2017. היכנסו לעמוד הבחירות המיוחד

 

נציג מפלגת השלטון הסוציאליסטי שמחזיר את המנדט לא השכיל להגיע ל-10 אחוזים מהקולות, כשמולו נוצרו קבוצות, בחלקן קיצוניות ביותר, יורשי המרקסיזם, שעבר מן העולם.  

 

 

 

שלושה מועמדים, לא פחות, נשאו את הדגל הבולשביקי, הקומוניסטי וביחד קיבלו יותר מ-25 אחוזים מן הקולות. מדובר בז'אן-לוק מלנשון, נטלי ארטו ופיליפ פוטו. לצדם צמח איש צעיר בן 39, עמנואל מאקרון, שכיהן במשך כשנתיים כשר הכלכלה בממשלת הנשיא פרנסואה הולנד, והוא כביכול בעל דעות סוציאליסטיות, אך נתמך באופן גלוי על ידי קבוצות פיננסיות חזקות והצליח לשכנע תוך כדי שהבטיח התחדשות ולהשיג מספיק קולות כדי להעפיל ולהתמודד בסיבוב השני.

 

מאקרון יהיה נשיא בלי מפלגה בפרלמנט 

מאקרון יזדקק להיות אקרובט מחונן על מנת להצליח ולהרכיב ממשלה בראשותו ללא נציגים למפלגתו החדשה "בתנועה" בפרלמנט הצרפתי, וסביר להניח שהוא יערבב דמויות ישנות משני צדי המתרס הפוליטי יחד עם מקצוענים בדומה לאופן שבו פועלים הממשלים האמריקניים.

 

השאלה המדאיגה ביותר היא היכולת של מנהיג צעיר נטול ניסיון להתמודד עם אתגרים לא פחות מענקיים העומדים בפתחה של נשיאותו. העולם כבר חווה את החלום והתקווה שהביא איש צעיר ומוכשר, אך חסר ניסיון כמו ברק אובמה. מיותר לציין עד כמה היום אנו מבינים בדיעבד את הקושי שעמו התמודד הנשיא הדמוקרטי הצעיר ותוצאותיה המצערות של כהונתו.

 

לא תעשה חיים קלים למאקרון. מרין לה פן (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
לא תעשה חיים קלים למאקרון. מרין לה פן(צילום: gettyimages)

מאזן הכוחות הבינלאומיים, הבריתות, האיזון בין רוסיה לבין ארצות הברית, שאלת המעורבות והתמיכה במזרח התיכון, השינויים הנדרשים וההתאמות במדינות אירופה, ההגירה, הטרור העולמי ולא פחות הגירעון והאבטלה המאיימים להחליש את צרפת עד מאוד ומסכנים את מעמדה באירופה ובעולם. עם כל אלה יצטרך להתמודד מאקרון אם ייבחר לנשיא צרפת בסיבוב השני שייערך ב-7 במאי.

 

המצע של לה פן: לסגור גבולות, לסלק מהגרים ולשלול אזרחות

אך לפני שייכנס בשערי ארמון האליזה בפריז יצטרך מאקרון לעבור משוכה לא פשוטה. מולו, בסיבוב השני, ניצבת מנהיגת הימין הקיצוני מרין לה פן, שבעקבות "החיסול הפוליטי" של מועמד הימין פרנסואה פיון ממפלגת "הרפובליקנים", זוכה לתמיכה חסרת תקדים בתוכניות רגרסיביות מסוכנות שהיא מתווה. אנו מדברים בין היתר על סגירת גבולות, סילוק מהגרים, שלילת זכויות אדם ואזרחות, איום על יציאה מן האיחוד האירופי ומי יודע אילו גזירות נוספות היא עשויה לשלוף בהפתעה.

 

אין ספק כי המצב הינו עגום, עצוב ולא ניתן לצפות אם תהיה לכך אי פעם תקנה. בכל הקשור ליהודים בצרפת, יש הבדל מהותי בין שני המועמדים ואני רוצה לקוות שכל הקהילה היהודית תצטרף לשאר האוכלוסייה הדמוקרטית בצרפת, ותמנע מהמועמדת לה פן להגיע לכס הנשיאות.

 

ביום הזיכרון לשואה ולגבורה יש לזכור ולא לשכוח כי היה זה אביה של לה פן, ז'אן-מארי לה פן, שאמר שתאי הגזים של הנאצים היו פרט קטן בהיסטוריה. האופק לקראת הסיבוב השני נראה ברור מאי פעם כשרוב המפלגות בצרפת מחליטות לעשות יד אחת ולהצביע נגד המפלגה הימנית הקיצונית בראשות לה פן.

 

עם זאת, כלל לא בטוח שאזרחי צרפת יממשו את זכותם להצביע ביום הבוחר ב-7 במאי או לחלופין ישימו פתק לבן, דבר שעשוי לשבש את ההצבעה הבאה לנשיאות. כמו כן, לעובדה שאין למאקרון שום נציגות פרלמנטרית ממשית עשויה להיות השפעה גדולה לגבי תוצאות הבחירות לפרלמנט שייערכו בחודש יוני ויקבעו את הרכב ומשקל המפלגות השונות בפרלמנט הצרפתי (האסיפה הלאומית), שהוא הריבון בכל הקשור לחוקי המדינה.

 

ברור כי עתה המשימה למשילות תהיה קשה במיוחד למועמד מאקרון. אם להתייחס לעמדותיו במדיניות הבינלאומית, יש לקוות לגישה חלופית חדשה בכל הנוגע לסכסוך הישראלי-פלסטיני, אף שיש כבר שמועות שהוא ירצה לשתף בממשלתו את דומיניק דה וילפן, ראש ממשלתו של ז'אק שיראק, שזכור כאויב מר של מדינת ישראל.

 

הישראלים מחויבים מבחינתם לזהות בקרב האנשים המרכזיים בתנועתו של מאקרון "בתנועה" את אלה שניתן יהיה לקיים איתם שיח אוהד, חיובי ובונה אמון כלפי ישראל, ולזכות להבנה כלשהי מצדם וכל שכן לתמיכה בזירות הבינלאומיות השונות, כמו למשל האו"ם ואונסק"ו. קשה בשלב זה להצביע מתוך חוסר הבהירות של ההצהרות של מאקרון מה יהיו דרכו הנשיאותית וטיב היחסים שלו עם מדינת ישראל. יש לקוות שהוא יעשה את המיטב על מנת לשמור על ביטחון הקהילה היהודית בצרפת אף שבמהלך הקמפיין הוא עמד באופן בולט במיוחד על רצונו לחבק את הקהילה המוסלמית הגדולה ביותר באירופה המצויה בגבולות צרפת. ימים יגידו מה יוליד יום ואיך תיראה צרפת החדשה תחת נשיא צעיר ובלתי מנוסה.

 

קלוד גרונדמן ברייטמן היא נשיאת הקמפוס הפרנקופוני במכללה האקדמית נתניה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מאקרון חוגג עלייה לסיבוב השני
צילום: AP
מומלצים