צילום: שי יחזקאל

גבר, נמצאה הסיבה האמיתית לעשרות זוגות הנעליים בארון שלה

וגם לנטייה שלה לבכות יותר מדי, לדבר בלי הפסקה, להיות רגישה לריחות ולזכור בדיוק מה אמא שלך קנתה לה ליומולדת לפני למעלה מעשור. עובדות מפתיעות על נשים וגופן

דברים שכדאי שתדעי על גופך

1. הן מדברות פי שלושה יותר מגברים

הקלישאה הזאת התבררה כנכונה.  נשים מדברות 20,000 מילים ביום בממוצע לעומת 7,000 מילים ביום בממוצע לגברים. ולנתון הזה יש גם הסבר מדעי. במחקר שפורסם ב־2013 בכתב העת Journal of Neuroscience נמצא שהגֵן FOXP2 הוא האחראי לכך. אצל נשים, כך מתברר, הגן הזה מייצר במוח כ־30% יותר חלבון שנקרא "פרוטאין שפה" וגורם להן להיות ורבליות ולתקשר יותר מגברים.

 

2. יש להן זיכרון טוב יותר

מחקר שנערך ב־2010 באוניברסיטת לונדון מצא שבגיל 50 נשים היו מסוגלות להיזכר ברשימת מילים שקראו חמש דקות לפני כן בקלות רבה יותר מגברים. במחקר נוסף, שפורסם ב־2013 בכתב העת Psychological Science, השתמשו חוקרים בריטיים בטכנולוגיית מעקב עיניים כדי לנטר את תנועות העיניים של המשתתפים בזמן שהם התבוננו בסדרת פרצופים שהוצגו לפניהם על גבי מסך מחשב. לכל פרצוף הוצמד שם שהמשתתפים התבקשו לזכור. נמצא שהנשים זכרו טוב יותר מהגברים את הפרצופים והשמות שהוצמדו אליהם. לדברי החוקרים, ההתמקדות שלהן באפיונים הוויזואליים היא כנראה אחת הסיבות לזכירה הטובה יותר של הפרצופים.

 

>> בחני את עצמך: עד כמה באמת את מכירה את גופך?

 

3. יש להן סיבה טובה לקנות נעליים

נשים מחזיקות בממוצע 19 זוגות נעליים בארון ורוכשות ארבעה זוגות חדשים בשנה (תודו שזה פחות ממה שחשבתם), אף על פי שבפועל הן נועלות רק ארבעה זוגות בממוצע, כך על פי סקר אמריקאי שנערך על ידי ה-Consumer Reports National Research Center. מחקרים אחרים מצאו שקניית נעליים טובה לנפש ועוזרת להתמודדות עם חרדה ודיכאון.

 

שופינג, בייחוד קניית נעליים, קשור לפעילות מוגברת בקליפת המוח הקדם־מצחית  (צילום: Shutterstock)
    שופינג, בייחוד קניית נעליים, קשור לפעילות מוגברת בקליפת המוח הקדם־מצחית (צילום: Shutterstock)

     

    מחקר שפורסם ב־2014 בכתב העת Journal of Consumer Research מצא שלרכישת נעליים יש השפעה חיובית על ההרגשה הטובה ועל הפחתת תחושות כמו בדידות ועצב. מחקר נוסף מאוניברסיטת ברונל בבריטניה מצא ששופינג, בייחוד קניית נעליים, קשור לפעילות מוגברת בקליפת המוח הקדם־מצחית (הקורטקס הפרה פרונטלי) - חלק במוח הקשור להפרשה מוגברת של דופמין, הורמון המופרש כשאנו חשים עונג ובעלי חשיבה חיובית.

     

    4. הן סופגות תרופות אחרת מגברים

    שבעתיד נראה פיתוח של תרופות ייעודיות לנשים (צילום: Shutterstock)
      שבעתיד נראה פיתוח של תרופות ייעודיות לנשים(צילום: Shutterstock)

       

      לעולם הרפואה לקח לא מעט זמן להבין שהגוף הנשי מעבד תרופות באופן שונה מזה של גברים, ולכן יש מקום לבדוק מחדש את נושא מינוני התרופות לנשים, ואולי גם את הרכבן. כך לדוגמה, לפני שנתיים פרסם ה־FDA (מינהל המזון והתרופות האמריקאי) לראשונה הנחיה למינון שונה לגברים ולנשים לתרופת השינה אמביאן, לאחר שהתברר שאצל אחוז גבוה מהנשים עדיין נותרו רמות גבוהות של התרופה בגוף למחרת הנטילה, מה שעלול להגביר את הסיכון שלהן להיות מעורבות למשל בתאונות דרכים. המינון לנשים כיום הוא 5 מ"ג - מחצית מזה שנרשם לגברים. מומחים לרפואה מגדרית צופים שבעתיד נראה מינונים שונים בתרופות רבות אחרות ואף פיתוח של תרופות ייעודיות לנשים ולגברים.

       

      5. הלב שלהן פועם מהר יותר

      הסיבה לכך נעוצה בעובדה שהלב של הנשים קטן יותר ולכן שואב פחות דם בכל פעימה. במטרה לשמור על תפוקת הלב ליבן פועם מהר יותר מזה של הגברים.

       

      6. הן טובות יותר במולטי־טסקינג

      משתמשות בו זמנית הן בחשיבה אנליטית ורציונלית  והן בחשיבה רגשית, בדמיון וביצירתיות  (צילום: Shutterstock)
        משתמשות בו זמנית הן בחשיבה אנליטית ורציונלית והן בחשיבה רגשית, בדמיון וביצירתיות (צילום: Shutterstock)

         

        עוד קלישאה נכונה לגמרי, ולא במקרה: מחקר שפורסם בכתב העת Journal of Neuroscience מצא שבמוח הנשי, הקורפוס קלוסום (הרצועה המחברת בין שתי אונות המוח) גדול יותר, מה שמאפשר להן לבצע כמה משימות בו זמנית באופן יעיל יותר מגברים. כמו כן מחקרי הדמיה הראו שכשנשים וגברים מבצעים את אותה פעולה, במוחן של הנשים יש יותר פעילות בשני צדי המוח לעומת הגברים, שנוטים להשתמש יותר בצד השמאלי של המוח. המשמעות היא שהן משתמשות בו זמנית הן בחשיבה אנליטית ורציונלית המאפיינת את האונה השמאלית, והן בחשיבה רגשית, בדמיון וביצירתיות שעליהן אחראית האונה הימנית.

         

        7. הראייה שלהן טובה יותר

        עיוורון צבעים שכיח בערך פי 20 יותר אצל גברים מאשר נשים. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שהגן הקובע את היכולת לראות צבעים בצורה תקינה נמצא בכרומוזום X, ומכיוון שלנשים יש שני כרומוזומי X, גם אם באחד מהם יש אלל (allele) לעיוורון צבעים ואילו בכרומוזום X השני האלל תקין, האישה עדיין תוכל לראות צבעים בצורה תקינה. להבדל הזה אחראית ככל הנראה האבולוציה. בתקופת האדם הקדמון, כשהגברים היו אחראים על ציד ונשים על ליקוט צמחים ופטריות, הן נזקקו לראיית צבעים טובה כדי להבחין בין הצמחים והפטריות הרעילים לאלה הטובים למאכל, בעוד שציד אינו מחייב ראיית צבעים חדה.

         

        8. הן בוכות פי חמישה יותר

        עד גיל ההתבגרות שני המינים בוכים באותה המידה, אבל אחרי גיל 13 מד הבכי משתנה באופן דרמטי. על פי החברה הגרמנית לרפואת עיניים, נשים בוכות בממוצע פי חמישה יותר מגברים, והתקפי הבכי שלהן גם נמשכים זמן רב יותר מגברים. בנוסף, 65% מהנשים מתייפחות תוך כדי בכי לעומת 6% בלבד מהגברים, שאם הם כבר בוכים, הם עושים זאת בדממה.

         

        אחד הגורמים המרכזיים להבדל זה הוא הציפייה החברתית מגברים לא לבכות, אבל מחקרים הראו שגם ההורמונים ממלאים כאן תפקיד. בעוד שההורמון הגברי טסטוסטרון עשוי למנוע בכי, הרי שהפרולקטין (האחראי ליצירת חלב אם ורמתו בדם אצל נשים גבוהה פי 60־50 לעומת גברים) מעודד בכי. כמו כן בלוטות הדמע של נשים שונות מאלה של גברים, וגם לכך יש השפעה.

         

        9. חוש הריח שלהן מפותח יותר

         

        מגיבות אחרת לריחות מגברים (צילום: Shutterstock)
          מגיבות אחרת לריחות מגברים(צילום: Shutterstock)

          חוש הריח של נשים מפותח מזה של הגברים, אך הוא מושפע משינויים הורמונליים במהלך החודש. בזמן הביוץ, כשרמות האסטרוגן גבוהות, חוש הריח הנשי מתחדד במיוחד. למרות זאת בחברות המייצרות שמנים אתריים נוטים להשתמש דווקא בגברים לבחינת הריחות משום שבמהלך הווסת היכולת של נשים להבחין בין ריחות שונים פוחתת.

           

          הן גם מגיבות אחרת לריחות מגברים, למשל שמן יסמין משפיע על נשים באופן מרגיע ומעורר מינית, ואילו גברים רבים דווקא סולדים מהריח הזה ומעדיפים לבנדר. נוסף על חוש הריח המפותח הן ניחנו גם ביותר בלוטות טעם מגברים ולכן הן רגישות יותר מגברים לטעמים כמו מתוק, מלוח, חמוץ ומר.

           

          10. מערכת החיסון שלהן איתנה יותר

          מערכת החיסון של נשים חזקה ויעילה יותר מזו של גברים. מחקרים מראים שנשים סובלות פחות מזיהומים, וגם אם לקו בזיהום, הגוף שלהן נלחם בו טוב יותר והן מתות פחות מזיהומים.

           

          11. יש להן יותר סיוטים

          על פי מחקר שנערך ב־2008 באוניברסיטת West of England, לנשים יש יותר חלומות בלהה - 30% מהנשים לעומת 19% מהגברים. החלומות של הנשים כוללים יותר אירועים עצובים מהעבר, כמו מוות של אדם קרוב.

           

          12. הן משקרות פחות

          על פי סקר בריטי שנערך ב־2010, נשים משקרות בממוצע פעמיים ביום ואילו גברים שלוש (אגב, הם משקרים הכי הרבה לאמהות שלהם). השקרים הנפוצים ביותר של נשים: "אני בסדר גמור. לא קרה כלום", "יש לי את זה שנים, זה לא חדש", "זה היה במכירת סוף עונה ולא עלה הרבה", ו"לא יודעת איפה זה. לא ראיתי".

           

          13. סף הכאב שלהן גבוה יותר

          לא סתם אומרים שגברים לא היו עומדים בייסורי הלידה. בזכות רמות האסטרוגן הגבוהות במהלך ההיריון מתאפשר לנשים לשאת את כאבי הלידה - ואפילו לרצות להרות וללדת שוב.

           

          14. הן נוטות יותר לדיכאונות

           

          חוותה דיכאון. אנג'לינה ג'ולי (צילום: Gettyimages)
            חוותה דיכאון. אנג'לינה ג'ולי(צילום: Gettyimages)

            נשים סובלות מדיכאון ומהפרעות במצב הרוח פי שניים יותר מגברים. היחס הזה זהה בכל העולם, והשכיחות הגבוהה ביותר בולטת במיוחד לאורך שנות הפוריות. ככל הנראה הפער הזה נעוץ בשינויים ההורמונליים שחוות הנשים במעגל החיים: וסת, הריונות, לידות והפלות.

             

            15. הן שבריריות יותר

            בגילאי 50 ואילך 50% מהנשים סובלות מאוסטיאופורוזיס לעומת 20% מהגברים בגילאים אלה. הגורם ההורמונלי ממלא בכך חלק מרכזי, אבל גם העובדה שבשנות העשרה, הגיל שבו נבנה "בנק" העצם בגופנו לכל החיים, בנים זוכים לעידוד רב יותר לבצע פעילויות ספורט. כמו כן גם השכיחות של מחלת הפיברומיאלגיה גבוהה יותר בנשים - פי שישה לעומת גברים. זו הסיבה השכיחה ביותר לכאב כרוני והסיבה הראשונה לכאב שרירי מפושט בקרב נשים בנות 55־20.

             

            16. קשה להן יותר להתאושש מניתוח (בגלל הווסת)

            אצל נשים בגיל הפוריות ההתאוששות מהניתוחים מושפעת במידה רבה ממחזור הווסת. במחצית הראשונה של המחזור הנטייה לסבול מבחילות ומהקאות במהלך ההתאוששות מהניתוח גבוהה הרבה יותר. לכן, כשמדובר בניתוח אלקטיבי, מומלץ במידת האפשר לנסות לקבוע את המועד שלו למחצית השנייה של המחזור.

             

            17. למרות כל זאת, הן חיות יותר

            על פי נתוני ה־CDC (המרכז למניעה ולפיקוח על מחלות בארצות הברית), נשים חיות כארבע שנים בממוצע יותר מגברים. זה המצב בכל העולם וגם בישראל. על פי דו"ח של ארגון הבריאות העולמי מ־2015, נשים חיות בממוצע 84 שנה, ואילו גברים 80.2 שנה. בגיל 100, אגב, היחס בין נשים לגברים עומד על 1:2. יש לכך ככל הנראה כמה גורמים, בהם העובדה שהן מקפידות יותר ללכת לבדיקות שגרתיות, אוכלות נכון יותר ושומרות על גופן, כמו גם הבדלים הורמונליים, בהם רמות גבוהות יותר של אסטרוגן המגינות עליהן מפני ה־LDL האחראי למחלות לב וכלי דם ועוד.

             

            ייעוץ מקצועי: ד"ר ליאור ברוך, מקימת "לבריאותה" לקידום רפואה פמיניסטית ובריאות נשים ולהט"ב; ד"ר סמדר פקר־ניר, מנהלת תחום כירורגיית השד, "איה מדיקל"; ד''ר ציפי דולב, פסיכיאטרית לבריאות האישה; אסנת ניב, ארומתרפיסטית, מאבחנת ומטפלת בצמחי באך ושמנים אתריים; פרופ' מרק גלזרמן, מנהל המרכז לחקר רפואה מגדרית במרכז הרפואי רבין (בילינסון) ונשיא החברה הישראלית והבינלאומית לרפואה מגדרית

             

             

             
            הצג:
            אזהרה:
            פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד