שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

אלפים במצעד החיים בפולין: "לדאוג שדבר כזה לא יקרה שוב"

מצעד החיים ה-29 יצא לדרך באושוויץ בהשתתפות עשרת אלפים בני נוער מ-50 מדינות. שרת החינוך האוסטרית: "כל אדם צריך לדעת מה היה כאן - וזה צריך להתחיל מהתלמידים". השר בנט: "הלקח לכל העולם הוא להיות בני אדם"

 

 

מצעד החיים ה-29 נערך בשעה זו בפולין בהשתתפות של כעשרת אלפים בני נוער מ-50 מדינות ברחבי העולם, בהן מרוקו, פנמה, ארה"ב ועוד. את המצעד מובילים הרמטכ"ל רב אלוף גדי איזנקוט, הרב הראשי לישראל לשעבר ישראל מאיר לאו ושר החינוך נפתלי בנט. המשתתפים, בהם גם הוריו של סגן הדר גולדין, צועדים את שלושת הקילומטרים בין מחנות אושוויץ ובירקנאו שבפולין.

 

"אנחנו עומדים כאן באושוויץ, בית הקברות של העם היהודי באירופה. רק לפני 70 שנה התרחש מעשה זוועה חסר תקדים כשהנאצים, באופן תעשייתי ומכוון, השמידו את בני העם היהודי בכל רחבי אירופה", אמר שר החינוך נפתלי בנט והוסיף: "הלקח הוא שאנחנו צריכים מדינה יהודית משלנו ולהגן על עצמנו, והלקח לכל העולם הוא להיות בני אדם".

 

 

הרמטכ"ל גדי איזנקוט (צילום: יהונתן בניה) (צילום: יהונתן בניה)
הרמטכ"ל גדי איזנקוט(צילום: יהונתן בניה)

איזנקוט, הרב לאו, השר בנט ונשיאת העליון נאור צועדים (צילום: יהונתן בניה) (צילום: יהונתן בניה)
איזנקוט, הרב לאו, השר בנט ונשיאת העליון נאור צועדים(צילום: יהונתן בניה)

איזנקוט עם הוריו של הדר גולדין (צילום: יהונתן בניה) (צילום: יהונתן בניה)
איזנקוט עם הוריו של הדר גולדין(צילום: יהונתן בניה)

שר החינוך בנט ומקבילתו האוסטרית (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
שר החינוך בנט ומקבילתו האוסטרית(צילום: מוטי קמחי)

מקבילתו האוסטרית של בנט, סוניה האמרשמידט, אמרה ל-ynet: "אנחנו פה כדי להסתכל על מה שהיה בעבר, כדי להבין ולדאוג שלא יקרו דברים כאלה. אני חושבת שכל אזרח צריך לדעת מה היה כאן וכדי שזה יעבוד הלאה צריך להתחיל מהשכבה הכי נמוכה, מהתלמידים". האמרשמידט הוסיפה: "המסר שלנו הוא לדאוג שלא יקרה דבר כזה שוב. את זה עושים בכך שמביאים את התלמידים לכאן ומפגישים אותם עם הניצולים, כדי שיכירו וישמעו".

 

בין המשתתפים במצעד החיים גם בני נוער יהודיים מתיכון אליאנס שבמרוקו. "מאוד חשוב לנו להגיע לכאן ולראות מה שהיה", אמרה מורן, אחת התלמידות. "זה מחזק אותי ואת הזהות שלי כיהודייה". דוד, חברה לבית הספר, סיפר: "למדנו בשיעורי ההיסטוריה בבית הספר על השואה, גם על זו שהתרחשה במרוקו. מבחינתנו היה חשוב להגיע ולייצג את הקהילה שלנו".

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

סטודנטית אמריקנית שהשתתפה במצעד אמרה: "אני מאוד שמחה להיות פה במצעד החיים היום, אני חושבת שממש חשוב לזכור את כל בני המשפחה שנספו בשואה. זה גם חשוב להמשיך לחיות לפי המסורת שלהם והזיכרונות שלהם". נטלי, סטודנטית אמריקנית נוספת: "באתי למצעד החיים ללמוד יותר על יהדות. כשבאתי לכאן לראשונה הסתובבתי עם מועקה בבטן, אבל אני חושבת שמה שחשוב עכשיו זה שכולנו נזכור שחזרנו מהימים הנוראים האלה ועלינו להמשיך הלאה. לחשוב באופן חיובי במקום להיות מודאגים מן העבר".

 

אד גיטלמן הגיע לפולין מפנמה "עם כל החברים שלי", לדבריו. "אנחנו 80 אנשים שבאנו לצעוד באושוויץ בשביל לזכור את כל מה שקרה, כדי שזה לא יקרה עוד פעם. כואב לי אבל לומדים מזה וצריכים להזכיר את זה לכל העולם, להראות שלא שכחנו את זה".

 

יו״ר מצעד החיים, ד"ר שמואל רוזנמן, אמר לצועדים: "מאז שהחלה יוזמת מצעד החיים צעדו על המסילה יותר מ-250 אלף בני נוער מכל העולם. הלכנו לאורן של מילותיו המהדהדות של אלי ויזל ז"ל, שאמר, 'אם אתה מקשיב לעד, אתה עצמך הופך לעד'. אנו דבקים במטרה הזו, להנחיל את זיכרון השואה בלבם של מאות אלפי צעירים בכל העולם, יהודים ובני דתות אחרות, כדי להופכם לעדים בעצמם. להבטיח שהשואה לא תהפוך לזיכרון דהוי אלא ללקח שכל בן אנוש נושא בלבו לעד".

.

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)
 

יום הזיכרון לשואה ולגבורה צויין היום בטקסים רבים ברחבי הארץ. צפירה בת שתי דקות נשמעה בשעה 10:00 ולאחריה החל טקס הנחת הזרים למרגלות האנדרטה למרד גטו ורשה ביד ושם שבירושלים. לאחר מכן נערך טקס "לכל איש יש שם" - מעמד הקראת שמות קורבנות השואה ע"י הציבור הרחב באוהל יזכור וכן במשכן הכנסת בחסות יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין.

 

בטקס השתתפו נשיא המדינה, ראש הממשלה, קנצלר אוסטריה, סגן יושב ראש הכנסת, המשנה לנשיאת בית המשפט העליון, יו"ר ההסתדרות הציונית העולמית, יו"ר הסוכנות היהודית, המפכ"ל, זקן הסגל הדיפלומטי, ראש העיר ירושלים, ארגוני ניצולים ולוחמים ומשלחות מרחבי הארץ ומחו"ל.

 

ריבלין נאם בטקס ואמר: "חללי 'נצר אחרון' לא הותירו אחריהם מי שיאמר עליהם קדיש. אלה הלוחמים שחוו את השואה היו השריד האחרון מכול משפחתם שאבדה עלו לארץ נלחמו ונפלו במערכות ישראל. במותם, היו לסמל האנושי שמחבר בין שואה לתקומה. עם מותם נמחה מן העולם גם זכר המשפחות שמהן באו".

 

נתניהו סיפר על אב רעייתו, שמואל בן ארצי. "הייתה לו נפש רכה וטהורה והוא מעולם לא התאושש באמת. זמן קצר לפני שנפטר הוא היה מזכיר את שמה של אחותו התאומה יהודית שנספתה בשואה. גרונו היה נחנק, דמעות היו זולגות מעיניו והוא לא היה יכול להוסיף דבר. בצוואתו ביקש מאיתנו שנכתוב על המצבה שלו: 'שריד למשפחתו שנספתה בשואה'"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
מצעד החיים באושוויץ
צילום: מוטי קמחי
מומלצים