גריל לא רגיל: מתכוני בשר קלים
ל"על האש" של יום העצמאות

כשכל כך פשוט להכין שיפודים מיוחדים, אין שום סיבה לקנות אותם מוכנים. אסנת לסטר עם ארבע הצעות, מקבב עם עגבניות ועד לחזה הודו בציפוי שמיר

אסנת לסטרפורסם: 27.04.17 11:41
קבב ביתי עם עגבנייה ופטרוזיליה (צילום: אסנת לסטר)
קבב ביתי עם עגבנייה ופטרוזיליה (צילום: אסנת לסטר)

לפני המתכונים: דרך קלה להבערת פחמים

אל תתפתו להבעיר את הפחמים בעזרת נפט (שפולט חומרים רעילים) או קוביות הצתה (שפוגעות בסופו של דבר בטעם הבשר) . יש שיטה בריאה ויעילה יותר: שימוש בארובת פח (מלהיט פחמים).

 

מכינים את הארובה מפחית שימורים גדולה ככל האפשר: מסירים את המכסה והתחתית שלה, ובאמצעות פטיש ומסמר יוצרים חורים בשליש התחתון שלה. מעמידים את הקופסה במנגל, מניחים בתחתית שלה נייר עיתון מקומט ועליו את הפחמים. מדליקים את הנייר והפלא מתרחש: בלי נפנופים, האש פורצת מעלה ומדליקה את הפחמים. זה קורה מפני שהחום שואב את האוויר דרך החורים כלפי מעלה – וכך האש מקבלת כל הזמן אספקת חמצן. לאחר שהפחמים נדלקים אפשר להניח עליהם פחמים נוספים. כדי לקצר את תהליך ההדלקה אפשר להשתמש בכמה מלהיטי פחמים במקביל.

 

להדליק אש בקלות. שלבי ההכנה של מלהיט פחמים (צילום: אסנת לסטר)
    להדליק אש בקלות. שלבי ההכנה של מלהיט פחמים

    קבב ביתי עם עגבנייה ופטרוזיליה

    מתכון של רחל אליאס מרמת ישי.

     

    מרכיבים

    12-10 קבבים

     

    • 1 ק"ג בשר בקר טחון
    • 1 בצל קצוץ דק-דק
    • 1 כוס פטרוזיליה קצוצה דק-דק
    • 1 עגבנייה קטנה, קלופה וקצוצה דק-דק
    • 1 כפית מלח
    • 1 כפית פלפל שחור טחון

     

    אופן ההכנה

    1. מערבבים את כל מרכיבי הקבב ולשים היטב 5 דקות (הלישה ארוכה תתרום למרקם טוב של הקבב, ותהפוך אותו לפחות מתפורר).
    2. בעזרת ידיים רטובות מעצבים קבבים מאורכים ושטוחים סביב שיפודים רחבים.
    3. צולים על האש, או במחבת פסים, כמה דקות מכל צד.

     

    שיפודי כבד ברוטב חמאת בוטנים

    מתכון של אסנת לסטר.

     

    שיפודי כבד ברוטב חמאת בוטנים (צילום: אסנת לסטר)
      שיפודי כבד ברוטב חמאת בוטנים(צילום: אסנת לסטר)

      מרכיבים

      8-6 שיפודים

       

      • 1 ק"ג כבדי עוף
      • 2 כפות מלח גס

       

      לרוטב חמאת הבוטנים

      • 1/2 כוס (120 גרם) חמאת בוטנים לא ממותקת
      • מעט יותר מ-1/2 כוס (140 גרם) רוטב צ'ילי מתוק
      • 3 כפות רוטב סויה
      • 1/3 כוס חלב קוקוס
      • 1 כף גדושה דבש
      • 1/2 כפית מלח

       

      אופן ההכנה

      1. מערבבים את כל מרכיבי הרוטב.
      2. זורים את המלח הגס על כל הכבדים מכל הצדדים.
      3. צולים את הכבדים על הגריל (או תחת הגריל בתנור), עד שהם הופכים ללבנים מכל הצדדים.
      4. משפדים את הכבדים וממשיכים לצלות אותם עד לדרגת העשייה הרצויה.
      5. מגישים את השיפודים החמים לצד הרוטב.

       

      קבב טלה

      מתכון של פרח הופמן מחיפה. מרכיבים לקבבים

       

      קבב טלה (צילום: אסנת לסטר)
        קבב טלה(צילום: אסנת לסטר)

        מרכיבים

        6 קבבים

         

        • 1/2 ק"ג בשר טלה טחון
        • 50 גרם שומן כבש
        • 2 ביצים
        • 1/4 1 כוסות פירורי לחם
        • 2 בצלים מגוררים
        • 1/2 כוס צנוברים
        • 2 כפות פטרוזיליה קצוצה דק
        • 1/2 כפית קינמון
        • 1 כפית כמון
        • 2 כפיות כורכום
        • 1 כפית פלפל אנגלי טחון
        • 1 כפית מלח

         

        אופן ההכנה

        1. מערבבים היטב את כל מרכיבי הקבבים.
        2. יוצרים מהתערובת קבבים.
        3. מכינים את הרוטב: מערבבים היטב את כל מרכיבי הרוטב. אם הרוטב סמיך מדי, מוסיפים לו כף מים.
        4. צולים את הקבבים על האש.

         

        שיפודי חזה הודו בציפוי שמיר

        מתכון של לאה קנטרג'י מחיפה.

         

        שיפודי חזה הודו בציפוי שמיר (צילום: אסנת לסטר)
          שיפודי חזה הודו בציפוי שמיר(צילום: אסנת לסטר)
           

           

          מרכיבים

          כ-10 שיפודים

           

          • 2 ק"ג חזה הודו חתוך לקוביות בגודל של כ-5X5 ס"מ
          • 2 בצלים
          • 1 כוס גדושה עלי שמיר
          • 4 כפות גדושות מיונז
          • 1 כפית מלח
          • 1 כפית פלפל שחור טחון

           

          אופן ההכנה

          1. שמים במעבד המזון את הבצל והשמיר וטוחנים למחית.
          2. מוסיפים את המיונז והתבלינים ומערבבים. מעבירים לקערה.
          3. מוסיפים לקערה את קוביות חזה ההודו ומערבבים. מכסים בניילון נצמד ומניחים במקרר ל-12-8 שעות. רצוי לערבב מדי פעם את תכולת הקערה.
          4. משפדים את הבשר וצולים מכל הצדדים - על האש, במחבת פסים לוהטת או מתחת לגריל התנור. חשוב שלא לצלות זמן רב מדי, כדי שהבשר יישאר עסיסי ולא יתייבש.

           

          • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע

           

           
          הצג:
          אזהרה:
          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
          "לומדים משהו חדש במטבח" היא הסידרה החדשה שלי, בה אני מספרת על הדברים הקולינריים המעניינים שגיליתי: החל מן האופן שבו אפשר לשמר מוצרי מזון יבשים, דרך המתכון לקרקר שיחזיק גם 100 שנה והשיטה הבדוקה להוצאת העצמות מן העוף עד למתכונים נגישים שתמיד יעבדו לכם.

          וחוץ מזה, אני משדרת את התוכנית "סיר לשבת" ב"רדיו קול" בכל יום שישי ובערבי חג מאז שנת 1997.

          בכל תוכנית מוזמנים המאזינים לשאול על מתכונים, לבקש עצה ולשתף מאזינים אחרים במתכונים והתלבטויות אישיות שקשורות באוכל ובאירוח. התוכנית דינמית והנושאים משתנים בהתאם לעונות השנה ולפי שאלותיהם ובקשותיהם האישיות של המאזינים. ההיענות המדהימה של המאזינים לכל בקשת מתכון מעשירה את כל המאזינים האחרים וגם אותי - ואת התוצאות אני מציגה כאן בבלוג.

          כל המתכונים בבלוג "סיר לשבת" הם תוצאה ישירה של מה שנאמר ונחווה בתוכנית. ואיך נולדה התוכנית? מאז שגיליתי את הבישול חיפשתי תמיד את המתכונים המקוריים והטעימים שבושלו ונאפו בכל בית בתפוצות השונות של עם ישראל. התוכנית "סיר לשבת" אפשרה לי למצוא את כל המתכונים האלה דרך המאזינים.

          עבורי כל מתכון מקורי מבית סבתא הוא יהלום שהתמזל מזלי לזכות בו, ואני מלקטת אותם באהבה גדולה. אני נשואה ואם לשלושה. את האהבה שלי לאוכל קיבלתי בתורשה מסבתי פרידל שטראוס, שאהבה בישול והוציאה לאור כבר לפני שנים ספרי בישול רבים בבאזל שבשוויץ.

          (צילום: אסף אמברם)