שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

הסעודים תולים תקוות גדולות בדונלד טראמפ

בממלכה הערבית מעודדים מהתקיפות האמריקנית נגד איראן ומנכונות טראמפ להפעיל כוח צבאי במזה"ת עם פחות רסנים מבעבר. אלא שהיחסים בין וושינגטון לריאד עלולים לעלות על שרטון בכמה סוגיות - בדיוק כמו בתקופת אובמה

בעבור סעודיה, בחירתו של דונלד טראמפ לנשיא ארצות הברית הייתה כשלעצמה חיובית מעצם סיום כהונתו של ברק אובמה, שאת מדיניותו תפסה כפוגעת באינטרסים וביעדי המדיניות של הממלכה.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

לאחר שיחת הטלפון הראשונה בין טראמפ לבין המלך הסעודי סלמאן בן עבד אל-עזיז בחודש ינואר, טענה סוכנות הידיעות הסעודית ש"עמדות המנהיגים זהות בנושאים שעל הפרק". פגישתם של טראמפ וסגן יורש העצר ושר ההגנה הסעודי, מוחמד בן-סלמן, במרס אף תוארה על ידי הסעודים כ"נקודת מפנה היסטורית" ביחסי המדינות. המדיניות האמריקנית במזרח התיכון טרם גובשה במלואה לאסטרטגיה קוהרנטית. אולם, מתרבות עדויות לכיוון המסתמן הן בנושא מהות והן בסגנון בנושאים להם השפעה על יחסי המדינות. ממשל טראמפ מעוניין להיבדל מקודמו ולשדר פתיחת דף חדש ביחסים בין המדינות. אולם, ספק אם הממשל יערוך שינויים מרחיקי לכת במדיניות קודמו כפי שמקווים הסעודים.  

 

בחירתו לנשיא ארה"ב נתפשה כחיובית על ידי הסעודים. טראמפ (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בחירתו לנשיא ארה"ב נתפשה כחיובית על ידי הסעודים. טראמפ(צילום: AFP)
המדיניות כלפי איראן אינה צפויה להיות מוקד למחלוקת בין וושינגטון לבין ריאד. הממשל האמריקני הודיע כי הוא החל בתהליך בחינת הסכם הגרעין עם טהרן ומסר כי בשלב זה האיראנים ממלאים את חלקם להסכם, למרות התבטאויות ניציות של טראמפ במהלך קמפיין הבחירות. ההתמתנות, ולו הזמנית, מתאימה לאינטרס של הממלכה הסעודית שאינה רוצה בביטול ההסכם כעת. הכיוון המסתמן הוא שממשל טראמפ יבקש לאכוף את הסכם הגרעין על פרטיו, להרתיע את איראן מלהפר אותו תוך ניסיון להפריד בין נושא הגרעין לבין התנהלותה האזורית של איראן. אולם, גם בהקשר האזורי, הממשל מהסס לנקוט צעדים חריפים יותר נגד איראן, כפי שריאד הייתה רוצה לראות, בשל רצונו להימנע מהסלמה.

 

בריאד גם מעודדים מכך שממשל טראמפ, כפי שמסתמן, לא צפוי ללחוץ עליהם לקדם רפורמות פוליטיות. הנשיא אובמה ביקר בסעודיה יותר מכל מדינה אחרת במזרח התיכון, יותר מכל נשיא אמריקני אחר, ומכר לה אמצעי לחימה רבים יותר. אולם, אובמה גם נתפש, בצדק או שלא, כמי שתמך במהפכות "האביב הערבי" וכמי שהימר על האיסלאם הפוליטי. לממשל טראמפ, כך נראה, סדר עדיפויות שונה המתקבל היטב בריאד. הממשל בוושינגטון רוצה לצדו את סעודיה להיאבק ב"מדינה האיסלאמית" (דאעש) ולבלום את איראן, וצפוי לתת עדיפות ליציבות שלטונית בממלכה על פני קידום דמוקרטיה וחופש ביטוי.

 

לצד הנושאים שלעיל, ישנן סוגיות שכן יכולות להוות מוקד לחיכוך בין שתי המדינות. הורדת בשאר אסד מהשלטון בסוריה לא היתה יעד מרכזי עבור ממשל אובמה וספק אם תהיה כזו עבור הממשל הנוכחי בראשות טראמפ. וושינגטון נותרה ממוקדת במאבק בדאעש, וייתכן שבהמשך הדרך היא תבקש להגיע להבנות עם רוסיה באשר לעתידה של סוריה. ריאד חוששת שהבנות כאלה ינציחו את משטר אסד שהוא בראייתה המפתח להשפעה האיראנית בלבנט. בנוסף, טראמפ, כקודמו, הבהיר שעל הממלכה הסעודית לשאת בנטל הלחימה בטרור.

 

"נקודת מפנה היסטורית" ביחסי שתי המדינות. שר ההגנה האמריקני מאטיס בביקור בסעודיה (צילום: AP) (צילום: AP)
"נקודת מפנה היסטורית" ביחסי שתי המדינות. שר ההגנה האמריקני מאטיס בביקור בסעודיה(צילום: AP)

האמריקנים לא צפויים לבקש מהסעודים לבצע רפורמות פוליטיות בממלכה ()
האמריקנים לא צפויים לבקש מהסעודים לבצע רפורמות פוליטיות בממלכה
סעודיה אמנם הכריזה שהיא מוכנה לשלוח כוחות מטעמה לסוריה. אולם, התחייבויות קודמות מצדה לא מומשו. גם אם הממלכה תשלח כוחות מיוחדים לסוריה, כפי שעשתה איחוד האמירויות הערביות, אלה לא ישנו את תמונת הלחימה ורק יכבידו על יכולתה של סעודיה לטפל באיומים המשמעותיים יותר מבחינתה, בתימן. כדי להראות פעלתנות בנושא הכריזה ריאד על הקמת קואליציה מוסלמית למלחמה בטרור כבר ב-2015, אולם זו מתקשה לקרום עור וגידים ונראה שיש לה יעדים אחרים לאור העובדה שאיראן, עיראק וסוריה הן היחידות שלא שותפו בה. המלך סלמאן מיהר לשבח את ההחלטה "האמיצה" של טראמפ להעניש את אסד על שימוש בנשק כימי בשיחה השנייה בין השניים באפריל. אולם, ספק רב אם פעולה זו היא ביטוי למדיניות אמריקנית חדשה למיגור אויביה של הממלכה.

 

תוכנית ב': מחזקים את הקשר עם סין

בעבור ריאד, האסטרטגיה האמריקנית בתימן תשמש מבחן למידת רצינותה לפעול נגד איראן. במשך יותר משנתיים ולאחר שהוציאו סכום המוערך בכ-2000 מיליארד דולר, הסעודים לא יכולים להראות הישגים משמעותים בלחימה. מעבר להיות תימן אסון הומניטרי, קמפיין ההפצצות הסעודי קירב את איראן עוד יותר למורדים החות'ים השיעים, והגביר את איום טילי הקרקע המכוונים לעורף הסעודי. ממשל טראמפ לא שינה עד כה את מדיניותו בתימן, גם אם נראה שנתן חופש פעולה רב יותר למפקדים בשטח להגביר את תקיפות המל"טים נגד פעילי אל-קאעידה ואת הסיוע הלוגיסטי והמודיעיני לכוחות הקואליציה הערבית. הממשל, המבקש לשמור על חופש השיט במצר באב אל-מנדב, רוצה לראות את ריאד לצדו במאבק באל-קאעידה ומאותת כי בכוונתו להסיר מקצת מהמגבלות למכירת אמצעי לחימה לסעודיה. הממשל, שנזהר שלא להיגרר למעורבות ישירה בעימות עם החות'ים בתימן, מבקש להסיג לאחור את הישגיהם אך מעדיף לעשות זאת בדרך דיפולמטית - בכך יספק גם מוצא של כבוד לסעודים. אולם, הפסד החות'ים עלול להיות הישג לאל-קאעידה ולדאעש, שותפות שקטות למאבק בהם.

 

נושא נוסף שעלול להעיב על יחסי המדינות קשור להידוק יחסי סין-סעודיה. בעוד סגן יורש העצר, בן סלמן, נפגש עם טראמפ, אביו המלך ערך ביקור בסין שבמהלכו נחתמו עסקות בשווי כ-65 מיליארד דולר המעמיקות את שיתוף הפעולה במגוון תחומים, בהם הצבאי והגרעיני. באמצעות שיפור היחסים עם סין, מבקשת הממלכה הסעודית לאותת שיש לה אופציות נוספות, אך גם לפזר סיכונים ולא להסתמך באופן מוחלט על וושינגטון. הידוק היחסים עם סין לא נעלם מעיני האמריקנים ועלול גם הוא להוות מוקד למחלוקת בין וושינגטון לבין ריאד, בוודאי אם יעמיק שיתוף הפעולה האסטרטגי בין סין לבין סעודיה.


טראמפ עם יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן (צילום: EPA) (צילום: EPA)
טראמפ עם יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן(צילום: EPA)
בנושא התהליך המדיני, בחודשים הראשונים לכהונתו היה ממשל טראמפ פעיל למדי בניסיון למצוא נוסחה שתאפשר התקדמות בערוץ הישראלי-פלסטיני. אולם, ספק אם הממשל יוכל להציג לסעודיה את "ריסון" הבנייה שעליו הכריזה ישראל בהתנחלויות כצעד בונה אמון מצד ישראל, המצריך את חידוש המשא ומתן ונקיטת צעדים דומים מכיוון סעודיה. יתרה מכך, הציפיה שהממלכה תחל לנרמל את יחסיה עם ישראל לפני התקדמות ממשית בתהליך השלום אינה עומדת בקנה אחד עם עמדת סעודיה. בנוסף, מימוש ההתחייבות להעביר את השגרירות האמריקנית לירושלים, שלא כחלק מהסדר כולל, יביא גם הוא בוודאי למתח בין המדינות.

 

סעודיה נגד הדימוי "חממה לגידול טרור"

גם אם הבית הלבן ישנה מקצה לקצה את המדיניות כלפי הממלכה, מוקדי כוח אחרים, כמו הקונגרס ודעת הקהל, נותרו בעייתיים בראיית ריאד. האחרונה מוטרדת מתביעות אזרחיות שהחלו להיות מוגשות נגדה בארה"ב בגין סיוע, לכאורה, למחבלים שביצעו את פיגועי 11 בספטמבר 2001. ריאד, שמנסה באמצעות לוביסטים ושתדלנים, לשנות את הדימוי שדבק בה של "בית גידול לטרור", לוחצת על הבית הלבן לפעול בקונגרס לשינוי החוק, שבו תמך גם טראמפ, המתיר לתבוע את הממלכה. עניין זה מגיע על רקע פגיעה בדימוי הסעודי בארה"ב. סקר מגלה שכמחצית מהאמריקנים רואים בממלכה "אויבת או כוח לא ידידותי". רבים יותר מבעבר מטילים ספק בנחיצות של הברית עם ריאד ומותחים ביקורת גלויה על מצב זכויות האדם בממלכה, על היותה חממה לטרור והמתיחות האזורית שהיא שותפה ביצירתה.

 

הסעודים מעודדים מהנכונות האמריקנית לשחרר עסקות נשק שממשל אובמה עצר. המלך סלמאן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הסעודים מעודדים מהנכונות האמריקנית לשחרר עסקות נשק שממשל אובמה עצר. המלך סלמאן(צילום: AFP)

לסיכום, הגישה של ממשל טראמפ לממלכה כפי שמשתקפת ברטוריקה ובפעולותיו הראשונות במזרח התיכון השתנתה והביאה עמה שינוי באווירה. אולם, גישה זו לא תורגמה עדיין במלואה לשינוי כיוון אסטרטגי, וספק אם תתורגם, כך שתתאים ליעדי המדיניות הסעודיים במלואם. בנוסף, מכיוונה של הממלכה עלה בעבר חשש מסגנון נשיאותו הייחודי ודפוס פעולתו של טראמפ כנשיא, שהוא לעתים בלתי צפוי ואינסטינקטיבי כמו גם מרצונו, בסופו של יום, להתמקד בענייני פנים.

 

מעבר לראייה משותפת של האיום האיראני, הסעודים מעודדים מהנכונות האמריקנית לשחרר עסקות נשק שממשל אובמה עצר, ולהפעיל כוח צבאי,עם פחות רסנים מבעבר. המאזן אמנם נוטה לכיוון של שיפור ביחסים, אולם כמה מהסוגיות שסוקרו לעיל עלולות להביא למחלוקות ולעצב מסגרת יחסים הדומה בכמה ממאפייניה יותר לתקופת ממשל אובמה משנדמה היה בתחילה. בכל מקרה, נראה כי הציפיות, בעיקר מן הצד הסעודי, באשר לעומק השינוי האפשרי במדיניות האמריקנית עלולות להתברר כמוגזמות.

 

ד"ר יואל גוז'נסקי הוא חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי, אונ' ת"א וחוקר אורח במכון הובר, אונ' סטנפורד. הוא משמש גם כעמית מכון ישראל וכעמית פולברייט

 

המכון ליחסים בינלאומיים ע"ש לאונרד דיוויס באוניברסיטה העברית בירושלים מפרסם בשיתוף פעולה עם ynet את מדור "מגלים עולם", שבו מופיעים מאמרי פרשנות ועמדה של חוקרים מרחבי העולם בתחום היחסים הבינלאומיים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: MCT, AFP
מלך סעודיה סלמאן וטראמפ
צילום: MCT, AFP
מומלצים