שתף קטע נבחר

העלאת גיל הפרישה לנשים: רק בהסכמה רחבה

בדיון שהתקיים בוועדת הכספים הוסכם כי סוגיית העלאת גיל הפרישה לנשים מ-62 ל-64 תעלה לדיון נרחב ותוכרע רק במתווה מוסכם שייקבע בין האוצר ליו"ר ועדת הכספים. מנכ"ל משרד האוצר, שי באב"ד: "השר רצה לשמוע מה יגידו נציגי הציבור וחברי הכנסת. ננסה לראות איך נותנים מענה לסוגיות וההשלכות של העלאת הגיל"

ועדת הכספים התכנסה הבוקר (ב') על-מנת לדון בסוגיית גיל הפרישה לנשים, שאמור היה להעלות החל מה-1 בינואר 2017 באופן מדורג במשך שנתיים עד לגיל 64. אך מכיוון שטרם הועברה לוועדה עמדתו של שר האוצר בעניין, ושבעקבותיה היה עליה להכריע האם לקבל את המלצתו ואת המלצות הוועדה הציבורית שהוא עצמו מינה בנושא, הוחלט שההכרעה בעניין תתקבל בהסכמה רחבה.

 

עוד בערוץ הכלכלה 

 

הסוגיה תוכרע סופית תוך 3 חודשים במתווה מוסכם שייקבע בין שר האוצר, משה כחלון, ליו"ר ועדת הכספים, משה גפני (יהדות התורה). במידה ולא תהיה הכרעה, הוועדה תפעל לתיקון החוק ולקבוע לוח זמנים חדש לאישור המתווה. 

שר האוצר משה כחלון. ישמע את כל הדעות (צילום: גיל נחושתן) (צילום: גיל נחושתן)
שר האוצר משה כחלון. ישמע את כל הדעות(צילום: גיל נחושתן)

הדיון בוועדה התקיים לבקשת שר האוצר, וגפני ציטט ממכתבו של כחלון, בו נאמר כי לאחר שבחן את ההמלצות, יש לו קושי גדול לקבל החלטה, נוכח המחלוקת הציבורית הקשה שנוצרה סביב הסוגיה והשלכותיה.

 

השר כחלון אמר שהוא נאלץ לדחות את קבלת החלטתו לפחות עד לאחר שישמע את דעת הוועדה. זאת כשגם בצמרת האוצר התגבשה התובנה שאכן מדובר בבעיה ציבורית ממדרגה הראשונה אותה ראוי לפתור לא בהחלטה חד-צדדית אלא רק בהסכמה רחבה. "נאמר לי במפורש שגיל הפרישה לא יעלה באופן חד צדדי", הודיע גפני. 

 

חוק ביטוח לאומי יתוקן כך שיתאים לדחייה בשינוי חוק הפרישה

השהיית ההכרעה עוררה בעיה המחייבת תיקון מיידי של חוק הביטוח הלאומי, כדי להתאים את לוחות הזמנים שלו לתשלום קצבת הזקנה לנשים - ללוח הזמנים החדש שיתקבל במתווה המוסכם להעלאת גיל הפרישה. זאת מאחר שהביטוח לאומי כבר נערך לדחות את תחילת התשלום של הקצבאות לנשים שימלאו להן 62 החל מאוגוסט 2017.

 

גפני אמר: "לא ניתן להמשיך לדון על יישום חוק גיל הפרישה בשעה שכל חודש 4,000 נשים שקיוו לקבל את קצבת הזקנה המגיעה להן, מקבלות הודעה מהביטוח הלאומי כי עלה גיל הזכאות שלהן לקצבה. לא יתכן שהביטוח הלאומי ימשיך לעבוד על פי לוחות הזמנים שלו לפני שהכנסת קבעה לוח זמנים חדש. חייבים לקבוע מיד לוחות אחידים".

 

גפני הגיב על הודעת רועי קרת מהביטוח הלאומי, לפי המוסד החל לערך מראש כאילו גיל הפרישה כבר עלה בפועל, וכי אם רוצים לעצור את התהליך לפני אוגוסט 2017, יש לתקן את החוק "בסדר גודל של שבוע-שבועיים". גפני אמר שידרוש מהאוצר להכין את התיקון כך שיעבור בכנסת בשלוש קריאות תוך יום, עוד לפני הדיון המשותף על העלאת גיל הפרישה.  

 

מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד. רק בהסכמה רחבה (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד. רק בהסכמה רחבה(צילום: גיל יוחנן)

גפני קיבל את הגיבוי בחוות דעת של היועצת המשפטית של הוועדה, עו"ד שגית אפיק, שקבעה כי "אף אחד לא רצה שייפתח כזה פער בשעה שחוק גיל הפרישה ייעצר וחוק הביטוח הלאומי ולוחות הזמנים שבו יתקדמו. חייבים להכפיף את הביטוח הלאומי לחוק גיל הפרישה וכל עוד אין הכרעה בגיל הפרישה לא יחול שינוי בלוחות הביטוח הלאומי".

 

"ההמלצות עושות צחוק מ-560 אלף נשים עצמאיות"

נשיא לשכת ארגוני העצמאים - לה"ב, רועי כהן, נציג הציבור היחיד שדיבר, טען שההמלצות מתמקדות בנשים השכירות ו"עושות צחוק מ-560 אלף נשים עצמאיות".

 

גפני סיכם כי מהדיון עלה שרוב חברי הוועדה הם בדעה שניתן להעלות את גיל הפרישה בתנאי שיינתן מענה לנשים העוסקות במקצועות שוחקים (ענפי המזון והניקיון) ונאלצו לפרוש לפני גיל 62, לנשים שאינן עובדות כמו גם לנשים העצמאיות. "נצטרך להגיע להסכמה עם שר האוצר על כל הנושאים שבמחלוקת שתהיה מוסכמת גם על הוועדה", אמר.

 

מנכ"ל משרד האוצר, שי באב"ד הגיב: "השר רצה לשמוע מה יגידו נציגי הציבור וחברי הכנסת. הכיוון שלנו הוא לבנות את המודל הטוב ביותר. ננסה לראות איך נותנים מענה לסוגיות וההשלכות של העלאת הגיל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יו"ר וועדת הכספים, משה גפני
מומלצים