שתף קטע נבחר

מחוברים: התשובה של קובה הכפרית לפייסבוק

מרבית הקובנים משלמים 1.5 דולר לשעה כדי להתחבר לאינטרנט דרך חברת תקשורת בבעלות המדינה. בעיירה גספאר הוקמה רשת חברתית מקומית, הותקנו נקודת Wi-Fi והתושבים במקום יכולים לראות מה השכנים שלהם משתפים

על אי תנועה בעיירה קטנה וכפרית, חבורת צעירים מקובה עושה את מה שרוב בני ארצם לא יכולים לעשות: גולשים אונליין ברשת חברתית. באחת המדינות הכי "לא מחוברות" על כדור הארץ, העיירה גספאר, שבה מתגוררים כ-7,500 תושבים, היא המקום הכי מקושר שיש.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

זה אמנם לא חוקי בקובה, אבל בעזרת סובלנות מהולה בעוינות מצד הרשויות - ארבעה חובבי טכנולוגיה השיקו את גספאר סוסיאל - התשובה של קובה הכפרית לפייסבוק. "אני חושבת שזה נהדר מה שהבחורים פה בגספאר עשו. זה היה שינוי בריא לעיירה שקצת איבדה מהניצוץ שלה", סיפרה ארלטי גרה, בת 22, תושבת המקום שלא עוזבת את הסמארטפון. יתר על כן, יוזמי הרשת החברתית מקווים שגספאר סוסיאל תוביל את האי הקומוניסטי כולו לקישוריות גדולה יותר.

 

מרבית הקובנים משלמים 1.5 דולר לשעה כדי להתחבר לאינטרנט דרך חברת התקשורת Etecsa שבבעלות המדינה. המשתמשים של גספאר סוסיאל, עם זאת, לא צריכים לעשות זאת. הם אמנם לא יכולים לגשת ל-World Wide Web, אבל יכולים לשתף תמונות וסרטונים עם משתמשים אחרים בעיירה.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

הרשת החברתית נפתחה לציבור הרחב באוקטובר האחרון - חודשיים לפני שחברת Etesca התקינה את נקודת הווי-פי הרשמית הראשונה בעיירה. "בהתחלה זו הייתה רשת רק בשביל משחקי וידאו", סיפר אחד ממקימי גספאר סוסיאל, אוסמאני מונטרו, 23, שעובד בתור טכנאי מחשבים בעירייה. "ואז פתחנו את זה לכל האנשים בגספאר ומספר המשתמשים פשוט זינק תוך חודש".

 

יונאדי אלוורס, סטודנט לרפואה בן 30, גייס כספים עבור האנטנה והשרת הראשונים של הרשת. "האנטנה הייתה ליד הבית שלי", סיפר. "היו משתמשים שישבו ברחוב לידה ב-2 או 3 בלילה, מכוסים בשמיכות, רק כדי להתחבר".

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

בינתיים כ-500 מתוך 7,500 התושבים של העיירה כבר משתמשים בגספאר סוסיאל. יוזמי הרשת החברתית נאלצו לפרוס ארבע אנטנות נוספות כדי להתמודד עם המספר הגדול של המשתמשים. לפונקציות של צ'אט ושיתוף קבצים הוסיפו גם עמוד חדשות - שבו מתפרסמות רק ידיעות שאושרו על ידי המדינה.

 

אור ירוק מהבירה

הממשלה הקובנית החלה לפתוח את הכלכלה בהדרגה במהלך העשור האחרון. מטרתה, לפיה, היא לספק גישה לאינטרנט לכל אזרחיה עד 2020. אך המהפכה האינטרנטית בקובה בכל זאת מדשדשת. במדינה שבה חיים 11 מיליון בני אדם ישנן רק 317 נקודות ציבוריות של ווי-פי. רק קבוצות "נבחרות" כמו מדענים, עיתונאים ורופאים מורשות לקבל גישה לאינטרנט גם בבית.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

פרויקטים קטנים כמו גספאר סוסיאל "מציעים חלופה על רקע בעיית התשתיות של קובה", שמונעת מבתים רבים להתחבר לאינטרנט, כך לפי יודיביאן אלמיידה, מומחה למחשוב באוניברסיטת הוואנה. אם בבית אחד יהיה חיבור לאינטרנט, "אפשר יהיה להפיק רשת שלמה" גם לבתים השכנים, כך לפי אלמיידה.

 

גספאר סוסיאל היא אחת מבין כ-30 יוזמות מקומיות של רשתות שנוצרו על ידי מתכנתים חובבים בקובה בשנים האחרונות. אין להן היתר רשמי, אך הרשויות הקומוניסטיות מאפשרות להן להתקיים כל עוד הן לא נעות לכיוון הפוליטי או לפורנוגרפיה.

 

מייסדיה של גספאר סוסיאל זומנו בפני בכירים בבירה בחודש שעבר לאחר שהצלחת הרשת החברתית שלהם צדה את עיני המפלגה הקומוניסטית. הם חשבו שיסגרו אותם - אבל הבכירים דווקא נתנו להם הוראות עבור הגשת בקשה להיתר, והפיחו תקווה שהמדינה עשויה באמת לאשר פרויקטים כאלו בעתיד הקרוב.

 

"הם הבהירו לנו שהרשת שלנו היא בלתי חוקית", אמר אלוורס. "אבל הם גם אמרו שהם לא יסירו את האנטנות שלנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
גולשים בכיף בגספאר
צילום: AFP
מומלצים