שתף קטע נבחר

נדחה גבר שביקש לאסור על גרושתו להתחתן

גרוש שטען שאשתו לשעבר בגדה בו עם מי שלימים הפך לבן זוגה, הגיש את הבקשה לבית הדין הרבני למקרה שבעתיד תרצה להינשא. למה הוא נדחה?

בית הדין הרבני הגדול דחה לאחרונה ערעור של גבר גרוש, שדרש לקבוע שלאשתו לשעבר אסור יהיה להתחתן עם בן זוגה הנוכחי, משום שיחסיהם החלו עוד במהלך היותה נשואה. את הבקשה הגיש הבעל לשעבר אף שגרושתו כלל לא הביעה כוונה להתחתן בשנית, והדיינים הדגישו בפניו שדיון בעניין ייערך רק כאשר יהיה רלוונטי.

 

בני זוג פרודים נדרשים להציג "מעשה בית דין" על גירושיהם בבואם להתחתן בשנית. במסמך מצוין אם האישה רשאית להינשא לכל מי שתחפוץ, או שיש על נישואיה הגבלה כלשהי. לפי ההלכה, אישה שקיימה יחסים עם גבר אחר בעודה נשואה, אסורה אחר כך גם לבעלה וגם לָגבר האחר (גם לבעל וגם לבועלה).

 

במקרה הנוכחי תבעה האישה גירושים ב-2011, ועוד לפני כן טען בעלה שהיא בגדה בו עם גבר אחר, שלימים הפך להיות בן זוגה הנוכחי. בהתאם, הוא ביקש לאסור על אשתו לשעבר להינשא לבן זוגה, אולם בית הדין הרבני האזורי קבע שלעת עתה אין לקיים בירור בעניין, אלא רק בעתיד אם ירצו להינשא.

 

בית הדין התבסס על שני נימוקים. הראשון הוא הנחיות לעניין הליך הגבלת הנישואים על גרושים, שקובעות כי בירור השאלה האם הם מותרים "לכל העולם" או לא צריך להתקיים רק אם אחד מהם ירצה להינשא מחדש (או שירצו להינשא שוב זה לזה), בהתאם לבקשה מסודרת.

 

הנימוק השני היה עמדתה של האישה, שהצהירה שאינה מעוניינת להתחתן עם בן זוגה, כך שדיון בנושא יגזול זמן שיפוטי והוצאות מיותרות – כשאין צורך בכך.

 

על החלטה זו הגיש הבעל לשעבר ערעור לבית הדין הרבני הגדול, שנדון בפני הדיינים הרב אליעזר איגרא, הרב א' אהרן כץ והרב שלמה שפירא. שלושתם הסכימו עם החלטת בית הדין האזורי, שאין צורך לקבוע מראש איסור נישואים על האישה, ובירור בעניין ייערך רק אם וכאשר תחליט להתחתן.

 

הדיינים דחו את טענת הבעל שלפיה הוא חושש שאם הבירור יתעכב, כבר לא יהיו לו עדים להביא כדי להוכיח שגרושתו אכן קיימה יחסים עם הגבר המדובר לפני גירושיהם.

 

"דבר זה אינו מענייננו, שהרי כפי שכתבנו חובתנו למנוע מהצדדים להינשא זה לזו, אם הדבר תלוי בידינו ונראה לנו שהם אסורים זה לזו, וכל עוד לא התברר לנו הדבר, אין חובה על בית הדין לחקור ולדרוש בדבר", כתבו בפסק הדין.

 

כמו כן, הדיינים הדגישו שממילא סוגיית הנישואים של האישה לא קשורה כלל לבעלה לשעבר. כלומר, לבעל לשעבר אין את הזכות לדרוש בירור כזה שייערך אך ורק ברגע שהאישה תחליט שהיא מעוניינת להינשא.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים