שתף קטע נבחר

מאות סטודנטים שלמדו רפואה בארמניה – לא מורשים לעבוד בישראל

משרד הבריאות מעכב את בחינות ההסמכה של בוגרי לימודי רפואה בארמניה בגלל "חשד לגבי איכות הלימודים במדינה". המשמעות - הם לא מורשים לעסוק ברפואה בישראל. הסטודנטים זועמים: "כשיצאנו ללימודים משרד הבריאות הכיר בהם, אבל חזר בו". משרד הבריאות: "הדאגה לבריאות הציבור מחייבת לוודא כי מי שאושר לעסוק ברפואה אכן למד ועומד בדרישות"

מאות סטודנטים ישראלים שלמדו רפואה בארמניה מבקשים לעבור מבחני הסמכה בישראל - אך משרד הבריאות מעכב אותם ובכך למעשה מונע מהם להשתלב בבתי החולים בישראל. 

 

לפני כחצי שנה פרסם משרד הבריאות הודעת אזהרה, ובה נכתב כי הטיפול בהליכי הרישוי של סטודנטים שסיימו את לימודי הרפואה בארמניה עלול להימשך תקופה ארוכה בגלל סימני שאלה שהתעוררו בנוגע לאיכות לימודי הרפואה במדינה הקווקזית.

 

קראו גם:

סטודנטים לרפואה מחו"ל: בחינת הרישוי קשה מדי

ynet הסטודנטים לרפואה מחו"ל מפגינים: מפלים אותנו

ynet הכי מצליחים בבחינות הרישוי לרפואה: למדו בירדן

 

במשרד הבריאות הציעו לסטודנטים שמבקשים להתחיל את לימודיהם בארמניה לשקול זאת שוב, מאחר שייתכן ולימודיהם לא יוכרו בישראל. מאות סטודנטים שכבר סיימו את לימודיהם מחכים כבר חודשים ארוכים למבחני ההסמכה שלהם, שכאמור מעוכבים בידי משרד הבריאות. משמעות העיכוב - בוגרי לימודי הרפואה לא יכולים להתחיל לעסוק ברפואה בישראל.

 

מחכים חודשים ארוכים לגשת לבחינות ההסמכה. סטודנטים לרפואה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מחכים חודשים ארוכים לגשת לבחינות ההסמכה. סטודנטים לרפואה(צילום: shutterstock)

 

"במשרד הבריאות התעורר חשד לגבי איכות הלימודים בחלק ממוסדות הלימוד בארמניה", מסבירה עורכת הדין הדס ברוה, מומחית למשפט מנהלי שמייצגת חלק מהסטודנטים, "ובעקבותיו הוא הודיע שמעתה הוא לא ממליץ לסטודנטים חדשים ללמוד במדינה. כל מי שלמד שם עד היום וממתין להכרה בתואר שלו – לא ניתן להבטיח לו מה יהיו זמני הטיפול בבקשה. למעשה, הרבה סטודנטים שסיימו את לימודיהם מוצאים את עצמם תקועים מבלי לקבל תשובה".

 

בישראל מתקיימים פעמיים בשנה מבחני הסמכה ברפואה, ומי שמחמיץ את המועד נאלץ להמתין חצי שנה עד המבחן הבא. הסטודנטים שסיימו את לימודיהם בארמניה זועמים על החלטת משרד הבריאות, שהכיר במוסדות הלימוד שלהם בזמן שהם יצאו ללימודים, אך כעת חוזר בו ומעכב את בקשתם לעבור את מבחני ההסמכה.

 

"למרות שמוסדות הלימוד בארמניה סיפקו אישורים ממשרד החינוך על היותם מוכרים לצורך לימודי רפואה, משרד הבריאות הישראלי שולח את הסטודנטים גם למשרד הבריאות של ארמניה, להוציא אישור נוסף", אומרת עו"ד ברוה, "אבל משרד הבריאות בארמניה לא מטפל באישורים מעין אלו – ומפנה את הסטודנטים למשרד החינוך במדינה, שם טוענים שהאישורים ניתנו למוסד עצמו והם לא מנפיקים אישור ספציפי לכל סטודנט".

 

"קיוויתי שיהיה לי עתיד טוב"

בישראל יש נוהל המסדיר את הגשת מסמכי הבקשה לבחינת ההסמכה עבור סטודנטים שלמדו בחו"ל, אבל למרות שהסטודנטים מארמניה הגישו את המסמכים כנדרש, הבקשה שלהם להיבחן מתעכבת. "שלושה או ארבעה חודשים אחרי הגשת הבקשה הסטודנט מקבל מכתב שמבקש ממנו להמציא מסמכים נוספים שלא נדרשים בנוהל, ואז חולפים כמה חודשים, והוא מקבל עוד מכתב שאומר שצריך עוד מסמכים, וככה הזמן חולף והסטודנטים תקועים", סיפרה עו"ד ברוה. 

 

לדוגמה, אחד המסמכים שמשרד הבריאות ביקש מהסטודנטים לספק הוא נייר שמפרט את התאריכים הספציפיים שבהם התקיימו כל הקורסים, אבל אף מוסד לימוד – גם לא בארץ – לא נוהג להנפיק מסמך כזה, שכולל את התאריכים של כל אחד מהקורסים במהלך שש השנים של התואר.

 

ד' סיים לימודי רפואת שיניים בארמניה, והוא מנסה כבר כמה חודשים להיבחן בישראל, ללא הצלחה. "השקעתי מאוד בלימודים שלי וקיוויתי שכשאחזור לישראל יהיה לי עתיד טוב", הוא מספר.

 

"ההורים שלי השקיעו את כל החסכונות שלהם כדי שאהיה רופא, ועכשיו אני נמצא במצב שבו אני ממתין לבחינה ולא יכול להתקדם". ד' חזר לישראל ונאלץ להצטרף לעבודה של אביו במוסך מכיוון שנשאר ללא תעסוקה. "ברפואת שיניים הידיים שלי היו נקיות וסטריליות כל הזמן – ועכשיו הידיים שלי שחורות מגריז", הוא מספר. "אני ממש על סף ייאוש, אם לא תהיה לי ברירה אלך ואעסוק ברפואה במקום אחר".

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה:

"כל מקרה נבדק לגופו. יש בקשות שנבדקו מספר פעמים והמסמכים שהומצאו סותרים האחד את השני.

 

"בשל החובה והדאגה לבריאות הציבור על משרד הבריאות לוודא כי מי שאושר לעסוק ברפואה אכן למד ועומד בדרישות כדין. על כן, למנהל יש סמכות לבקש להציג כל מסמך שהוא מוצא לנכון, ודאי שכך, כאשר מדובר בלימודים שיש ספקות לגביהם.

 

"מצטברות עוד ועוד עדויות לכך שהלימודים של מקצועות רפואיים במוסדות שונים בארמניה לכאורה פיקטיביים וכי דיפלומות שניתנו במוסדות אלה, לכאורה פיקטיביות. אם אכן כך, מדובר בעבירות פליליות. עם זאת, כאמור, כל מקרה נבדק לגופו.

 

"רוב 'הבוגרים', למדו רפואה ורפואת שיניים שנים רבות במדינות אחרות, במוסדות אחרים, נכשלו בלימודיהם במוסדות האחרים ואף על פי כן, התקבלו לשנים מתקדמות בארמניה.

 

"הוגשה בנושא זה תלונה למשטרת ישראל והנושא נמצא בבדיקה". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הסטודנטים לא מורשים לגשת למבחן
צילום: shutterstock
צילום: יח"צ
עורכת הדין הדס ברוה
צילום: יח"צ
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים