שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

דילים, קפה וטוויטר. מזנון הפרלמנט העיראקי הפך למוקד עלייה לרגל

אין מצלמות טלוויזיה, אפשר לעשן חופשי והשתייה חינם: אולם הפרלמנט בבגדד מאבד מיוקרתו לטובת המזנון שבו סוגרים עסקאות וגולשים ברשת

 

קפה בגדד: מזנון הפרלמנט העיראקי בבגדד חווה בשנים האחרונות אירועים אלימים, אף שהוא נמצא באחד האזורים המאובטחים ביותר בבירה. ב-2007 הצליח מחבל מתאבד לפוצץ את עצמו בתוך המתחם באמצעות חגורת נפץ וגרם לפגיעה ב-20 בני אדם, בהם חבר פרלמנט. ב-2015 הסתערו על המקום בני משפחותיהם של חיילים עיראקים שנטבחו על ידי ארגון "המדינה האיסלאמית" (דאעש) בתיכרית שנה קודם לכן. ב-2016 "כיכב" המקום שוב כשהמון זועם מחסידיו של הפוליטיקאי והמטיף השיעי מוקתדא א-סדר פרץ פנימה במחאה על השחיתות הפושה במדינה וגרם לנזקים גדולים.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

עם זאת, בתקופה האחרונה נקשר שמו על מזנון הפרלמנט העיראקי פחות עם אלימות ויותר עם סגירת דילים פוליטים בין חברי הפרלמנט לפני כניסתם להצבעות במליאה. "המזנון בפרלמנט העיראקי - מטבח העסקאות והחקיקות", נכתב בכותרת העיתון "אל-ערבי אל-ג'דיד", היוצא לאור בלונדון, שפרסם כתבת פרופיל על המקום שהפך ליותר ממקום לארוחת צהריים או להפסקה מהדיונים הפרלמנטריים.


בעיתון ציטטו כלי תקשורת מקומיים בעיראק שטענו כי המזנון הפך למסעדה בחינם שחברי הפרלמנט מבלים בו יותר זמן מאשר בפרלמנט עצמו. בהודעה שפרסם הפרלמנט בבגדד נמסר כי הטענות לפיהן מזנון בית הנבחרים הפך למקום חשוב יותר מאולם הפרלמנט עצמו הן "מידע מוטעה שמכפיש את הרשות הלגיטימית בעיראק.

 

המקום שבו מתבשלות עסקאות

אולם, כמה חברי פרלמנט סבורים כי חשיבותו של מזנון הפרלמנט עולה על הפרלמנט עצמו. המחוקק מוחמד א-מיאחי, למשל, אמר בשיחה עם העיתון "אל-ערבי אל-ג'דיד" ש"במקום הזה מתבשלות כל העסקאות. לא נכנסים לפרלמנט לפני שסוכם בזמנון איך מצביעים להחלטות מסוימות, לחוק מסוים, להצבעת אי אמון בשר כזה או אחר או לבקשה לתשאל את אחד מהשרים".

 

המחוקק א-מיאחי התלונן על כך שבתוך הפרלמנט יש כמה חברים שעושים פרובוקציות מול המצלמות על רקע עדתי שמסעירות מדינה שלמה, אבל כשהם נכנסים למזנון הם פתאום שוכחים מהכול, מספרים בדיחות ומתנהגים כאילו כלום לא קרה. "זה אחד מהפנים היותר מכוערות של התהליך הפוליטי בעיראק כולה", הוא אמר.

 

פעם נקשר שמו של הפרלמנט העיראקי במקרי אלימות קשים. נזק באולם ההצבעה בעקבות התפרעות מצד תומכיו של איש הדת מוקתדא א-סדר (צילום: EPA) (צילום: EPA)
פעם נקשר שמו של הפרלמנט העיראקי במקרי אלימות קשים. נזק באולם ההצבעה בעקבות התפרעות מצד תומכיו של איש הדת מוקתדא א-סדר(צילום: EPA)

חבר הפרלמנט העיראקי, מאזן אל-מאזיני, חיזק את הטענה שמזנון הפרלמנט בבגדד הוא המקום לסגור בו דילים: "הדיונים והמפגשים שמתקיימים כדי להגיע להסכמה נעשים בתוך המזנון לפני הכניסה לאולם הפרלמנט".

 

הכתבים הפוליטיים חוגגים

חבר פרלמנט אחר שהתראיין בעילום שם לעיתון "אל-ערבי אל-ג'דיד", סיפר כי מזנון הפרלמנט תופס חלק מרכזי במקום בשל העובדה שלא מוצבות בו מצלמות טלוויזיה - וגם בגלל שרוב המחוקקים יכולים לעשן במקום בצורה חופשית ולשתות קפה ותה בחינם. בכמה מקרים אף הפך מזנון הפרלמנט העיראקי למקום להבעת מחאה. יום חמישי האחרון, למשל, סירבו 64 חברי פרלמנט להיכנס לאולם הפרלמנט ו"התבצרו" במזנון".  ליו"ר הפרלמנט לא הייתה ברירה, אלא להתערב באופן אישי ולבקש מהם לעזוב את המזנון ולהיכנס לאולם המליאה".

 

מרוויחים עיקריים הפיכת מזנון הפרלמנט העיראקי למרכז ההתרחשויות הם העיתונאים המקומיים. "אנחנו משיגים את הכול משם", סיפר אחד העיתונאים הפוליטיים. "רוב ההדלפות שיוצאות לתקשורת מגיעות מהמזנון. יש חברי פרלמנט שרושמים את עצמם באולם הפרלמנט ואז יוצאים ממנו והולכים למזנון וממתינים שם עד שהישיבה באולם מסתיימת. הם מעבירים את הזמן בגלישה ברשתות החברתיות או במשחקים במכשירים האלקטרוניים שלהם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים