שתף קטע נבחר

היועמ"ש על יוזמת הפוליגרף לכלל קציני המשטרה: "חורג משמעותית מהנוסח שאישרתי"

היועץ אביחי מנדלבליט מתנגד להצעת יו"ר ועדת הפנים בכנסת דודי אמסלם שנחשפה הבוקר ב"ידיעות אחרונות" על פיה הוצע לערוך לכל קציני החקירות במשטרה בדיקת פוליגרף. במכתב שהגיע לידי ynet מציין מנדלבליט, שאישר לערוך פוליגרף לשוטרים מדרגת ניצב ומעלה, כי הוא לא מסכים להצעה: "השינויים - מרחיקי לכת"

 

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

היועמ"ש נגד יוזמת הפוליגרף החדשה: היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט הודיע אתמול (א') כי הוא מתנגד להצעתו של יו"ר ועדת הפנים בכנסת דודי אמסלם, שנחשפה הבוקר ב"ידיעות אחרונות", לערוך ל-1,600 קציני משטרה בדיקות פוליגרף במסגרת היוזמה המקורית, שלפיה רק שוטרים מדרגת ניצב ומעלה יעברו את הבדיקה.

 

  • למכתב ששלח היועמ"ש מנדלבליט לשרים ולמפכ"ל - לחצו כאן

 

מנדלבליט שיגר מכתב, שהגיע לידי ynet, למפכ"ל רוני אלשיך ולשרים גלעד ארדן ואיילת שקד וכתב: "במסגרת דיון בראשותי אישרתי את ההסדר המעוגן בהצעת החוק (פוליגרף לניצבים ומעלה – א"ס). עתה נמסר לי כי במסגרת הכנת הצעת החוק לקריאה שנייה ושלישית בוועדת הפנים של הכנסת, מבקש יו"ר הוועדה לערוך בהסדר שינויים מרחיקי לכת החורגים משמעותית מן הנוסח שנבחן ואושר על-ידי".

 

מנדלבליט כתב במכתב כי בשל ההתפתחות יש להביא את הצעת החוק לדיון מחודש בוועדת השרים לענייני חקיקה. "הצעת החוק הממשלתית הראשונה עומדת במבחנים החוקתיים. תכלית ההסדר, כפי שאושר על-ידי, היא הבטחת אמון הציבור במשטרה. הוא גם מבטא איזון עדין בין השגת התכלית האמורה לבין צמצום הפגיעה להיקף הנדרש".

 

אז כותב היועמ"ש כי נודע לו על כוונתו יו"ר ועדת הפנים, ח"כ דודי אמסלם (הליכוד), "לערוך באופן חד-צדדי שינויים משמעותיים בהסדר, בהם הרחבה משמעותית של היקף הנבדקים". מנדלבליט ציין כי להבנתו מדובר בשינוי של הרחבת היקף הנבדקים מעשרות בודדות לכדי כ-3,000 אנשי משטרה.

המפכ"ל אלשיך והשר ארדן (צילום: עפר מאיר, shutterstock) (צילום: עפר מאיר, shutterstock)
המפכ"ל אלשיך והשר ארדן(צילום: עפר מאיר, shutterstock)

מנדלבליט ציין במכתב גם כי "שינוי נוסף בהצעת החוק הוא הוספת קביעה מפורשת של הנושאים לגביהם יתושאלו הנבדקים ובהם שמירה על טוהר המידות ומסירת מידע לגורמים בלתי מורשים".

 

היועץ המשפטי לממשלה קובע בסוף המכתב כי הנוסח העדכני של הצעת החוק כפי שהעביר אותו אמסלם "חורג משמעותית ובאופן מרחיק לכת מן ההסדר שאושר על-ידי בזמנו. אציין כי מפכ"ל המשטרה פנה אליי וציין כי לעמדת המשטרה עדיף שלא לקדם כלל את הצעת החוק על פני קידומה בנוסח המוצע על-ידי אמסלם".

 

מנדלבליט חתם את מכתבו בכך שככל שכוונת הקואליציה לתמוך בשינויים בהצעה, יש לפעול להשבת ההצעה לדיון בוועדת השרים לענייני חקיקה משום ש"מדובר בהצעת חוק השונה באופן מהותי מזו שאושרה על-ידי הממשלה".

 

כל סערת הפוליגרף, שכעת נמצאת על סף פיצוץ, החלה למעשה ברצונם של המפכ"ל אלשיך והשר ארדן לשפר את תדמית המשטרה. עד לעידן אלשיך היה ניתן לבצע בדיקות במקרים נדירים ביותר, ובעיקר כשהתעורר חשש לעבירות של ביטחון שדה (למשל: אם שוטר היה במגע עם סוכן זר או העביר ידיעות מסווגות).

 

אבל אלשיך, שכזכור הגיע לארגון משורות השב"כ, מנהיג נוהל חדש שבו נדרשים כל הקצינים הבכירים מדרגת סנ"צ ומעלה לעבור תחקיר. מי שנכשל בו — מופנה לבדיקת פוליגרף משמעתית, שכוללת שאלות על הטרדות מיניות, קשר רומנטי תוך קיום יחסי מרות וקשר לארגוני פשע. רק במקרים בודדים אלו מיושמות כיום הבדיקת הפולשניות, והן מעולם לא בוצעו כתנאי לקידום, בעיקר בשל אופיין החודרני.

 

במסגרת מדיניות חדשה זו ביקשו לאחרונה במשטרה ובמשרד לביטחון פנים לעגן בחקיקה את בדיקת הפוליגרף לכל קצין שאמור להתמנות לתפקיד ניצב, וזאת תחת הכותרת "הבטחת טוהר המידות וחיזוק אמון הציבור". אבל ח"כ אמסלם, כאמור, חושב שזה לא מספיק ומבקש לחייב את כל קציני החקירות בבדיקה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
היועמ"ש מנדלבליט
צילום: גיל יוחנן
מומלצים