שתף קטע נבחר

דירוג הרשויות היציבות: הרצליה בראש; ירושלים בתחתית

דן אנד ברדסטריט דירגה 74 יישובים לפי 5 פרמטרים שמעידים על חוסנה הפיננסי של כל רשות. בהמשך לרשימה נמצאות ת"א-יפו במקום השני ור"ג במקום השלישי. בדירוג הערים הקטנות ניצבת עיריית טבריה במקום ה-32, והיא בעלת הגירעון התקציבי הגבוה ביותר של 11.7%. בית שאן (40) היא העירייה עם יחס המענקים הגבוה ביותר - 42.8%

הרצליה היא העיר האיתנה ביותר, עם הכנסות בסך 853.8 מיליון שקל לשנת 2015 ועודף תקציבי של 2.1%. כך לפי דירוג הרשויות המקומיות של חברת המידע העסקית דן אנד ברדסטריט לשנת 2017.

 

דירוג הרשויות כולל 74 רשויות מקומיות ומבוסס על חמישה פרמטרים שמעידים על חוסנה הפיננסי והעסקי של כל רשות מקומית. חמשת הפרמרטים שעליהם מתבסס המודל המשוקלל הם שיעור עודף או גירעון בתקציב הרגיל, שיעור גביית ארנונה, דירוג סוציו-אקנומי, יחס תושבים לעסקים ויחס מענקים לסך תקציב רגיל.

 

להרצליה, שממוקמת במקום הראשון בדירוג המשוקלל, יש יחס גביית ארנונה של 0.89. יחס התושבים לעסקים הוא 5.515, ועם 102.6 אלף תושבים - הדירוג הסוציו-אקונומי שלה הוא 8.

 (מקור: דן אנד ברדסטריט) (מקור: דן אנד ברדסטריט)
(מקור: דן אנד ברדסטריט)
 

שיעור עודף / גירעון בתקציב רגיל הוא פרמטר שמעיד על איתנותה הפיננסית והתנהלותה הכספית של הרשות המקומית. התקציב הרגיל משמש ככלי העבודה העיקרי של הרשות לביצוע תוכנית העבודה השנתית. ההכנסות בתקציב הרגיל כוללות הכנסות עצמיות, השתתפות ממשלה וכן הכנסות והעברות חד-פעמיות.

 

מובילת הדירוג. הרצליה (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
מובילת הדירוג. הרצליה(צילום: אבי מועלם)

במקום השני ממקומת תל אביב-יפו עם הובלה בדירוג הערים הגדולות. עם הכנסות תקציב רגיל של 4.3 מיליארד שקל, עודף תקציבי של 0.2%, יחס גביית ארנונה הוא 0.93, יחס תושבים לעסקים הוא 3.89, ו-519.5 אלף תושבים - הדירוג הסוציו-אקונומי שלה הוא 8. במקום השלישי נמצאת עיריית רמת גן, במקום הרביעי עיריית רעננה ועיריית הוד השרון ניצבת במקום החמישי.

 

דן אנד ברדסטריט אף חילקו את הרשויות לדירוגי משנה לפי ערים גדולות, בינוניות וקטנות. בדירוג הערים הגדולות, הכוללות מעל 200 אלף תושבים, תל אביב מדורגת כאמור בראש, ואחריה ראשון לציון, פתח תקווה, חולון ונתניה. ירושלים, עיר הבירה, ניצבת בתחתית הדירוג, עם הכנסות תקציב בסך כ-4.8 מיליארד שקל וגירעון תקציבי של 0.1%.

בתחתית רשימת הערים הקטנות. בית שאן (באדיבות: משרד הבינוי והשיכון ועמידר) (באדיבות: משרד הבינוי והשיכון ועמידר)
בתחתית רשימת הערים הקטנות. בית שאן(באדיבות: משרד הבינוי והשיכון ועמידר)
 

מבין הערים הבינוניות שבהן 20-50 אלף תושבים, הרצליה מובילה, ואחריה בדירוג ישנן את עיריית רמת גן, רעננה, הוד השרון ועיריית כפר סבא מדורגת במקום החמישי. יש לציין כי עיריית רחובות זינקה מהמקום ה-15 אשתקד למקום השישי עקב מעבר לעודף תקציבי לעומת גירעון אשתקד.

 

מבין הערים הקטנות, עם פחות מ-50 אלף תושבים, מובילה עיריית רמת השרון עם הכנסות תקציב רגיל שנתיות של 372 מיליון שקל וגירעון תקציבי שנאמד ב-1.4%. בתחתית דירוג הרשויות הקטנות נמצאת בית שאן עם הכנסות שנתיות שנאמדות בכ-180 מיליון שקל וגירעון תקציבי שנאמד בכ-6%. בית שאן היא העירייה עם יחס המענקים הגבוה ביותר - 42.8%. עיריית טבריה, שניצבת במקום ה-32 ברשימת הערים הקטנות, היא בעלת הגירעון התקציבי הגבוה ביותר - 11.7%.

 

עוד ברשימת הערים הקטנות: קריית אונו ושפרעם קפצו את הזינוקים המשמעותיים ביותר. עיריית קריית אונו עלתה מהמקום ה-17 בשנה שעברה למקום החמישי עקב מעבר לעודף לעומת גירעון, עלייה במספר העסקים וירידה במתן מענקים. עיריית שפרעם זינקה מהמקום ה-30 למקום ה-18 עקב מעבר לעודף תקציבי ועלייה בהכנסות.

 

בין הערים שצנחו באופן משמעותי בדירוג מאז השנה הקודמת נמצאות עיריית טבריה שצנחה כאמור למקום 32 ממקום 14 אשתקד עקב גידול משמעותי בגירעון לצד גידול במענקים, עיריות טמרה, באקה אל גרביה ואריאל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים