שתף קטע נבחר

טראמפ ב"יד ושם": "הפשע האכזרי ביותר נגד אלוהים וילדיו"

לאחר ששמע אמירת "יזכור" והניח זר ב"יד ושם", נשא נשיא ארה"ב נאום קצר: "המילים לא יכולות לתאר את הזוועה. לעולם לא עוד". משם ימשיך טראמפ למוזיאון ישראל, שם יישא את נאומו המרכזי בארץ. צפו במשדר מיוחד

 

 

ביקור נשיא ארה"ב בישראל: אחרי פגישה עם יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן, חזר דונלד טראמפ בצהריים (יום ג') לירושלים לביקור קצר במוזיאון "יד ושם". הוא הניח זר באוהל "יזכור" וחתם בספר האורחים של המוזיאון, ופגש את מרגוט הרשנבאום, ניצולת שואה שהעבירה ליד ושם את ספר הזיכרונות של אחותה שנספתה בריגה ב-1942.

 

בנאומו הודה טראמפ למארחיו ואמר: "אנחנו כאן ב'יד ושם' לכבד את זכרם של שישה מיליון יהודים שנרצחו בשואה. שני שלישים מהיהודים באירופה נשלחו אל מותם. מילים לא יכולות לתאר את הזוועה והרוע בשעתה האפלה ביותר של ההיסטוריה. גברים, נשים וילדים נכחדו, כחלק מניסיון שיטתי להשמיד את העם היהודי. זה היה הפשע האכזרי ביותר נגד אלוהים וילדיו.

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

"אנחנו כאן לכבד חיים שנלקחו באכזריות, וכמו שאלי ויזל אמר, 'עבור המתים והחיים עלינו לשאת עדות'. המילים האלה צריכות להיות חרוטות על מצפון האנושות לנצח", אמר הנשיא.

 

טראמפ, שהקדיש לביקור כ-35 דקות, הוסיף: "רק כאשר אנו זוכרים את המשפחות שנקרעו, שסבלו את הזוועות הבלתי נסבלות של השואה, רק אז נוכל למנוע מהזוועה הזו לחזור על עצמה. המקום הזה והאומה כולה הם עדות לרוחו הבלתי ניתנת לשבירה של העם היהודי. העם שעבר רדיפה, מוות, דיכוי - אך שרד".

 

הנשיא ציין כי היהודים "הפכו לכל כך מוצלחים בכל כך הרבה מקומות. הם האירו את העולם. מדינת ישראל היא עדות חזקה למשפט - לעולם לא עוד. מתהומות הסבל, בני העם היהודי בנו אומה אדירה".


לדברי טראמפ, "ככל שנסרב לשתוק אל מול הזוועות ולעמעם את אור האמת מול החושך, בכל פעם שנסרב לעמוד מן הצד למול הברבריות, נדע שהשלום והטוב בסופו של דבר ינצחו. העצב על החיים שנגנבו. שאלוהים יברך את זיכרון המתים ואת הניצולים ואת העם היהודי ואת מדינת ישראל".

 

נתניהו הודה לטראמפ על נאומו: "איזה נאום מרגש. בכל כך מעט מילים אמרת כל כך הרבה. תודה אדוני הנשיא". הוא ציין: "אתה הנשיא הראשון המכהן שביקר בכותל. התרגשנו עמוקות לראות את תמונתך נוגע בלבני הכותל". לדבריו, "כאן במקום הקדוש הזה ביד ושם, אנו זוכרים את השואה, זוכרים את השנאה כלפי היהודים. אנחנו נשבעים לא להיות חסרי הגנה כלפי השנאה הזאת שוב".

 

בסוף הביקור לחץ הנשיא טראמפ את ידה של מרגוט הרשנבאום, וכאשר עזב את המקום היא פרצה בבכי של התרגשות. ילדיה תמכו בה וניחמו אותה.

 (צילום: אחיה ראב''ד) (צילום: אחיה ראב''ד)
(צילום: אחיה ראב''ד)

עם מרגוט הרשנבאום ב"יד ושם" (צילום: אחיה ראב''ד) (צילום: אחיה ראב''ד)
עם מרגוט הרשנבאום ב"יד ושם"(צילום: אחיה ראב''ד)
 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

מלניה טראמפ חתמה בספר האורחים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מלניה טראמפ חתמה בספר האורחים(צילום: רויטרס)

 (צילום: אחיה ראב''ד) (צילום: אחיה ראב''ד)
(צילום: אחיה ראב''ד)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

טראמפ נפגש ביד ושם גם עם אמילי, בת 14, שנאבקת במחלת הסרטן. שימי גשייד, מנכ"ל ארגון "רחשי לב" שתומך בילדים חולי סרטן, פנה לנשיא ארה"ב וביקש ממנו להיפגש עם אמילי. הנערה העניקה לטראמפ ולרעייתו ציור עם ברכה.

בני הזוג טראמפ יחד עם גשייד, אמילי ובני הזוג נתניהו (צילום: יענקי שטרן) (צילום: יענקי שטרן)
בני הזוג טראמפ יחד עם גשייד, אמילי ובני הזוג נתניהו(צילום: יענקי שטרן)

 

"האנטישמיות חייבת להיפסק"

לאחר בחירתו של טראמפ לנשיאות הקדישה התקשורת האמריקנית והעולמית סיקור רב לגילויי אנטישמיות בארה"ב, ששיאם בחילול 100 קברים יהודיים במיזורי. בתגובה אמר אז טראמפ בראיון: "אנטישמיות היא דבר נורא והיא הולכת להיפסק, היא חייבת להיפסק".

 

מרגוט הרשנבאום עם ילדיה דפנה ודוד ( צילום: אחיה ראב''ד    ) ( צילום: אחיה ראב''ד    )
מרגוט הרשנבאום עם ילדיה דפנה ודוד( צילום: אחיה ראב''ד )

מרגוט (משמאל) בילדותה (צילום: יד ושם) (צילום: יד ושם)
מרגוט (משמאל) בילדותה(צילום: יד ושם)

ב-13:30 יגיע טראמפ למוזיאון ישראל, ובשעה 14:00 הוא צפוי לשאת נאום לאזרחי המדינה, שבו יסכם את ביקורו במזרח התיכון,

יעביר מסר של תמיכה בעם ישראל ויציג את החזון שלו לקידום השלום בין ישראל והפלסטינים ולשילוב מדינות ערב המתונות.

 

בשעה 15:40 יגיע טראמפ לנמל התעופה בן גוריון ויעזוב את הארץ לאחר שהנשיא וראש הממשלה ייפרדו ממנו בלחיצות ידיים אך ללא טקס רשמי.

 

אתמול אמר טראמפ: "במהלך מסעותיי ראיתי הרבה מאוד סימנים מעוררי תקווה שגרמו לי להאמין שבאמת נוכל להשיג עתיד של תקווה עבור האזור הזה ועבור אנשים בני כל הדתות וכל האמונות בכל העולם. אנו מוכנים לעבוד ביחד. זה כולל ניסיון מחודש להביא שלום בין הישראלים לפלסטינים, ואני מודה לראש הממשלה על מחויבותו לתהליך השלום. הוא עובד קשה לשם כך. זה לא קל. שמעתי שזאת אחת העסקאות הקשות ביותר שיש. אבל יש לי הרגשה שנגיע לשם בסופו של דבר. כך אני מקווה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים